Allehanda

Storebror vill veta var du är och hur du kör

De senaste dagarna har i republiken diskuterats herr Ollilas jämte arbetsgrupps förslag om att införa registrering av fordons rörelse i stad och glesbygd med spårning från satellit för att utröna våra färdvägar och därmed kunna skattskriva oss ”mera rättvist” när vi kör bil. Den som inte vet vem herr Ollila är så kan jag berätta att han är f.d. överhövding för Nokia, republikens flaggskepp i ekonomiska sammanhang tills för bara några år sedan.

Nu har han och hans kompisar tänkt till och kommit fram med denna korkade idé. Ok, visst kan det finnas olika system för att beskatta oss medborgare i olika sammanhang men det jag reagerar mot är att man inte tar tillräcklig hänsyn till landsbygd och glesbygd utan bortser från att kollektivtrafiken inte finns i tillräcklig omfattning. Vad vet herr Ollila om en liten by i Österbotten? Noll och nästan ingenting vill jag påstå utan att darra på manschetten. Han och hans arbetsgrupp tittar på siffror och diverse utredningar, teoretiska funderingar och antagande men vet han hur ofta turbussen går förbi våra stugor på landsbygden? Nej, det vet han inte! Därför har vi inget val utan måste använda bilen för att ta oss till våra arbetsplatser och samhällscentra och därmed betala mera skatt än rättvist enligt korkade förslaget.

Det mest upprörande är ändå integritetsskäl. Varför skall staten få veta hur vi färdas och vems färdväg vi korsar?  Allt fagert tal om att uppgifterna enbart kommer att används för skattemyndigheternas behov kan vi glömma. Är det någon som hört talas om FRA i kungariket och diverse utländska underrättelsetjänsters verksamhet på nätet senaste tid? Kunde tänka det. I republiken finns säkert samma aktivitet i det fördolda.

Usch ja, nu blev jag visst lite upprörd. Jag förespråkar ett folkligt uppror mot dessa funderingar i tidigt skede och en knäpp på näsan för alla centralister som bidar sin tid.

the moon
Fullmåne igår men lika rund och glad ikväll ändå. Han håller ett öga på oss alla om inte molnen seglar i dess väg.

4 kommentarer

  • PJ

   Noterat av mig, lillebror! 😉

   Att systemet också kan och högst troligt kommer att användas för andra ändamål avslöjades i dagens Vasabladet där trafikrådet Tuomo Suvanto på kommunikationsministeriet säger att idén ändå är att systemet skall föda ytterligare tjänster som utnyttjar positionering av fordon. Som vad då t.ex.? Nej, jag är emot att det skall finnas ytterligare kontroll av oss medborgare. Redan nu kartläggs vi på många sätt, inte minst via olika kortköp, aktivitet på Internet, övervakningskameror… Någon utveckling mot 1984 vill jag verkligen inte ha som detta skulle bli ett stort steg mot!

  • PJ

   Alla gör vi våra snedsprång. 🙂
   Det är nu upp till politikerna att inte hoppa på tåget och skapa ett övervakningssamhälle där allt och alla registreras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.