Allehanda,  Upplevelser

Julmarknad på Stundars och julkalendern

Ingenting är så dåligt att det inte har något gott med sig också, är ett känt talesätt. Stämmer ganska bra men inte till hundra procent.

När jag blev tvungen att avstå från min resa till Umeå i går lördag fick jag istället möjlighet att idag besöka Stundars julmarknad i Solf, strax söder om Vasa. Så lite kompensation fick jag för min besvikelse för det var en trevlig stämning där, mycket folk och ett och annat att köpa för den som var stadd vid kassa. Dans kring granen fanns det också samt klimp- och köttsoppa för den hungrige i restaurangen. Fast jag tror de flesta höll sig till varm dryck och gris som tilltugg. Kön till grillad korv var också lång. För mig blev det inte handlat mera än en korv.

Vädret var också det bästa möjliga även om det hade kunnat vara ett par centimeter snö på marken för att ljusa upp och maxa julstämningen.

Några bilder finns på min Facebooksida för den som ytterligare bildledes vill informera sig och ta del av stämningen. Förhoppningsvis kommer jag också att göra en liten video från julmarknaden på YouTube inom en snar framtid. Så håll utkik.

Annars har första advent strax passerat och julkalendern har startat. Brukar ni titta på julkalendern? I kungariket finns i år ”Storm på lugna gatan” (SvT) och danska Tv:n kör med den mera mystiska ”Theo & Den Magiske Talisman”. Båda går att se i utlandet via Internet och den danska kalendern kan ses med text för den om tycker det är lättare. Finlandssvenska YLE Fem kör med en norsk julkalender från 2016, ”Snöfall” men den går bara att se i Finland.

Ska jag erkänna som det är så är jag ingen flitig julkalendertittare. Visst kan det hända att jag tittar något avsnitt men då skall starten vara mycket bra så att jag blir fast från början och det händer sällan. På ett sätt passar mig radions julkalender bättre och i år har vi från Sveriges Radio ”Tonje från Glimmerdalen”. Så skall en julkalender på radion låta! Charlotte Kalla, Maxida Märak och Sven Wollter är några av rösterna i radions julkalender.


Stundars

Storm på lugna gatan – Julkalendern på SvT

Theo & Den Magiske Talisman – Julkalendern på DRTV

Snöfall – Julkalendern på YleFem, Buu-klubben

Tonje i Glimmerdalen – Julkalendern på Sveriges Radio

Avsnitt två i länkarna så ni vill se/höra allt från början så får ni leta upp avsnitt ett på hemsidan. Inte så svårt.

Nu över utvalda bilder från Julmarknaden på Stundars.

En hel del folk som besökte Stundars julmarknad

Röda stugor, nästan som i stan, men mest var det som i byn

Idel nyttigheter till salu!

Här har vi tomtemor själv med alla tomtarna. Underlaget är känt eller?

Ja, vem behöver inte en kvast eller en äkta dörrmatta av björkris vid sin ytterdörr inför julen?

Och på andra sal i Hemmersgården var det dans kring julgranen både för stora som för små till levande musik.

Eller så lät man sig förnöjas av dessa två musikanter som spelade och sjöng både på svenska och på finska

Dockor och stickat fanns det gott om.

Vad vore en vintermarknad på Stundars utan en sockrad gris till kaffet?

Befolkning till årets innejulgran fanns det också. Både gubbar och gummor. Fast de två stora firar förmodligen jul hemma hos sig. 😉

Så får vi tacka för denna julmarknad på Stundars!

8 kommentarer

 • annepauline

  Julkalendern har jag inte sett på många, många år. Årets kalender har blivit väldigt omskriven, mest för att Lena Philipson är med, verkar det som. – Men så trevligt med julmarknad på Stundars! Är det Knipströms grisar? Hjälp, så sugen jag blir. Dörrmattorna av björkris har jag helt glömt bort. Min mor gjorde alltid sådana mattor. De höll hur länge som helst men granris hade vi för dörren på vintern förstås. Vad heter mönstret på det där ”täcket” som tomtarna står på? Vi hade ett exakt likadant täcke på undersidan ( ovansidan? ) av en fårskinnsfäll. Det är väl typiskt österbottniskt på något vis? Jag har inte förr kommit att tänka på hur.

  • Per-Johan Nylund

   Grisarnas ursprung vet jag inte och vad jag såg så således de på åtminstone tre ställen. På ett ställe i lösvikt, folk köpte stora påsar så det var god åtgång. Lite grann ångrade jag mig efteråt att jag inte köpt några med mig hem. Fast de var ganska dyra, hela 3 europenningar skulle de ha vid en servering.
   Mönstret på täcket ja, det hade jag tänkt någon skulle kommentera och berätta mera om för jag vet inte så mycket mera än att det är/var vanligt förekommande. Precis samma hade vi, som ena sidan på en fårskinnsfäll.

 • Wesber

  Jodå det finns men inte smakar dom som ”österbotten-grisar.” Rödlemonad o grisar när man var ut och höbärjade, det var tider det.

  • Per-Johan Nylund

   Det har du nog rätt i och speciellt bra smakade det på höängen eller på sommarutfärden med Sjömannis ut till Jossäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »