Allehanda

En dålig affär?

Ibland gör jag dåliga affärer, men inte alltför ofta vill jag ändå tilläga. Det kan handla om förbiseende, ren dumhet, stress, lurendrejeri eller dålig tajming. Det sista passar bra in på min sista affär.

För några år sedan var det rätt vanligt att man gratis kunde läsa artiklar i de flesta svenska dagstidningarna. Ofta intressanta saker, naturligtvis, eftersom jag hamnade just där. Nu är gratisläsandet starkt begränsat och ofta kommer jag till en låst sida när jag följt en intressant länk. Så besviken och irriterad jag blir. Å andra sidan förstår jag tidningarna, de vill ju ha prenumeranter och tjäna pengar.

Jag brukar ofta läsa artiklar och krönikor av Katarina Östholm. Hon är kulturredaktör på Örnsköldsviks Allehanda och hon skriver bl.a. om regionalpolitik, glesbygd, landsbygd och det urbana problemet. Ofta riktigt bra. Jag vill så gärna läsa hennes skriverier och andra engagerande och informativa artiklar i den svenska lokalpressen.  Men si det är flitigt stopp. Plusartikel kallas det eller något annat med stängsel.

Men det finns dock en räddning som jag bligat på en tid. För 99 kr/månad kan man läsa webversionen av artiklar och skriverier i 34 olika lokaltidningar runt om i Sverige från norr till söder plus några specialare. Totalt 40 olika mediaställen. Vad bra tänkte jag, speciellt som det inte finns någon bindningstid. Jag slog till i början av månaden och anslöt mig till Ö-viks Allehanda och fick därmed också tillgång till de andra 39 tidningarna. Toppen tyckte jag för den första månaden kostade bara 1 krona, sedan blir det 99 kr per månad.

Bättre än att gå in via Västerbottens-Kuriren som inte hade något specialerbjudande utan ville ha 99 kr direkt för första månaden. Ända till idag när jag fick ögonen på följande erbjudande från VK: 99 kr för tre månader, sedan 99 kr/mån. Äsch, usch, tvi. Där gick jag miste om 101 kronor den första 3-månadersperioden.

Nåja, jag får väl vara nöjd ändå för jag tycker jag har stor glädje av att läsa, eller åtminstone skumma genom fyra av de nordligaste tidningarna: Västerbottens-Kuriren, Allehanda, Folkbladet (Umeå) och Östersundsposten. Plus att jag kan ha orsak att ytterligare utöka mitt läsande till någon annan av de lokala tidningarna.

Tyvärr möts jag titt som tätt av låsta artiklar hos de stora drakarna men det må vara hänt. Jag hinner ändå inte läsa allt som lockar utan jag får prioritera; precis som med tv-tittandet. Plocka russinen ur de 40 lokala.

Så nu har jag prenumeration på Vasabladets e-tidning samt webversionen av 40 lokala tidningar i kungariket för en rimlig penning. Kanske inte så dålig affär ändå?


Sveriges lokalnyheter – 99 kr/mån

Ett torg från öststaterna – insändare som jag inte vet om ni kan läsa men vi gör ett försök. Ord och inga visor!

Rådhuset i Umeå. –  Idag kunde jag bl.a. läsa en missnöjd insändare i VK som klagade på ombyggnaden av torget framför rådhuset. Dyrt blev det (68 milj. kr) och inte speciellt vackert heller. Jag kan till viss del hålla med.

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  1. ”Äsch, usch, tvi. Där gick jag miste om 101 kronor den första 3-månadersperioden.” Det gäller att vara om sig och kring sig käre P.J. Nåja det där skrev jag inte enbart för att vara en retsticka. I (förr)går hade jag ett långt och mycket trevligt samtal med min dotter, till stor del rörande språkfrågor. Där kom vi bl.a. till olika åsikter om just formuleringen ”om sig och kring sig”. Nu har jag en del att säga i den frågan, och vi forskade en del. Men jag tänkte inte yppa någonting innan jag fått ställa frågan: Hur ser ni finlandssvenskar på begreppet, och ännu hellre, hur ser du på det?

  2. The Guardian kan du i alla fall läsa gratis, även om de föreslår att man ger ett belopp ibland.

  3. Själv använder jag PressReader.com, via BibliNord – allt som behövs är ett lånekort, eller ett biblioteksbesök. Kanske vore det något för dig, men jag vet inte hur du ska göra. Du skulle såklart kunna använda Tierp som utgångspunkt, men då behöver du ett lånekort, eller så får jag e-posta dig mitt kortnummer. Kanske finns det någon bibliotekarie som kan ge dig ett råd. Där finns en ohygglig massa tidningar, från en ohygglig massa länder – kanske intressant att läsa Jerusalem Post bara sådär apropå. Vet inte vilka parametrar som avgör vad som finns och icke. SvD finns t.ex., men inte DN. En skattkista är det vilket som. Dock läser man de skannade dagsutgåvorna, papperstidningen i digital form, så glöm digitala uppdateringar.

  • PJ

   Helt riktigt, det gäller att vara om sig och kring sig eller som en f.d. arbetsgivare sade: 5 penni hit eller dit men helst hit. Nåja, jag brukar inte överdriva men visst kändes det snopet att jag kunnat tjäna 101 kr om jag väntat ett par veckor men vem visste det? Det gäller att dra hemåt, ingen annan gör det åt mig. Det gäller att se om sitt hus, är ett annat talesätt.

   Tack för tipset om Guardian, det skall jag kolla. Jag har läst tidigare i den och den blaskan brukar ha en del att komma med.

   Ja, detta har kommit på tal tidigare men då behövs som sagt lånekort. En utväg vore att kolla om det finns liknande service här i Finland. Enklast vore att fråga biblioteket nästa gång jag har ärende i de knutarna. – Jag har en känsla att Sydsvenskan är något frikostigare med sina artiklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »