Allehanda

Min spanska app och mitt finska te

Första tillfället för vår kurs i spanska genomfördes ikväll denna termin. Resten av vintern och en bit in i april skall vi öva och förhoppningsvis förbättra våra färdigheter i detta vackra språk. Roberto, vår lärare håller högt tempo och när vi gör någon skrivövning tar det inte många minuter förrän vi får höra Listo? – klara? Det är vi inte alltid och då vill han höra det högt och tydligt. Vi är alldeles för försiktiga, tycker han. På spanjorerna går ju munnen hela tiden. Lektionerna är krävande men nyttiga. Full koncentration, inte mycket sovande där.

Glad att jag kunde använde min nya spanska ordbok i telefonen på ett effektivt sätt. Min bordskamrat hade exakt samma ordlista men i bokform. Stor som två tegelstenar var den, ok stenar modell mindre då men ändå stor, det tog betydligt längre tid att leta upp ett ord och den kostade tredjedelen mera än min app. Därtill har jag min spanska ordbok alltid med mig. Jag kan känna mig nöjd med mitt köp även om jag tyckte den var dyr när jag köpte den.

Däremot är jag lite misstänksam mot en annan investering jag gjorde. Jag köpte en tetång, ni vet en sådan där med delad gallerklot ut på ändan där man samlar in löste och sedan doppar ned manicken i hett vatten. Jag vet inte om det är handhavandefel eller konstruktionsfel för jag får alltid små teblad i koppen. Den vill liksom inte sluta tätt. När jag sedan granskade mekanismen närmare tyckte jag den såg aningen glapp ut så få se hur länge denna håller? Dyr var den också, nästan 8 euro för sen sådan enkel sak.

Normalt använder jag tepåsar men nu tänkte jag pröva på andra saker i sortimentet och då kommer också löste in i bilden.  Jag köpte Forsmans Mate – Kuuma tanssi som det står på förpackningen. Heta dansen översätter jag det till och vänder på påsen för att läsa den svenska texten som inte finns. Istället blir det ytterligare utläggningar på finska om Forsmans förträffliga te, om jag tolkar texten rätt. En liten etikett på svenska finns på ena sidan som inte berättar just någonting alls om själv teet. Jag tror inte att blir fler köp av Forsmans te!

skorsten
I morse hade vi -18 C så nu gäller det att elda för fulla muggar och tekoppar. Jag tror kajorna håller sig borta annars blir de nog tårögda av all rök.

2 kommentarer

 • kicki

  Av egen erfarenhet minns jag att MI-grupperna i språk är väldigt heterogena. En del kommer i akt och mening att lära sig så mycket som möjligt, medan andra släntrar in något för sent och nästan mest för sällskapets skull. Lite svårt att hålla ett lagom tempo minns jag det var. Trevliga sammankomster hade vi i alla fall.

  • PJ

   Så är det nog, speciellt i nybörjargrupper, men när man hängt med så länge som vi gjort så är nog viljan att lära sig språket den största drivkraften. Men visst har vi kul också, det är bara det att nu skall vi ha kul på spanska, vilket är bra. Inte förstår jag allt vad vår lärare säger men desto större är glädjen när jag fattar poängen eller vitsen.

   Visst är vi också på olika nivåer, vissa kan ganska bra och har kommit bättre över tröskeln för att prata medan andra fortfarande kämpar på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »