Allehanda

Kaustinen Folk Music Festival – torsdag

Igår torsdag var det dags för det årliga besöket på Kaustinen Folk Music Festival i Kaustby. Kaustinen och Kaustby är samma sak men de flesta använder Kaustinen eftersom kommunen har en stor finsk majoritet.

Kaustinen FMF är Nordens största folkmusikfestival med ca. 47 000 besökare under veckan, 4000 artister från 23 olika länder, 30 olika scener eller plaster att uppträda på och sammanlagt 1600 konserter. Allt snappat från Vasabladets faktaruta.

Jag hämtade upp sister Jane och svåger i den lyckliga staden och så bar det iväg.

Ganska mycket folk och till exempel under Rajatons koncert var alla sittplasterna upptagna i Keskipohjanmaa-areena som är huvudscen plus att folka satt på dansgolvet framför scen.

Rajaton var de första vi såg och lyssnade till. Helt underbar stämsång och svåger som har finska som modersmål kände väl till de bekanta finska texter som sjöngs. Själv fick jag nöja mig med det musikaliska men musiken går över språkhindren och är gemensam för alla människor. Alla länder och musikstilar kan bidra med något och alla har sin särart. Kanske det är därför som folkmusiken förenar istället för att exkluderar.

Till exempel lyssnade jag till och inte minst tittade jag på Gamanina från Vitryssland som spelade medryckande musik och som hade vackert klädda dansare. Eller så lyssnade jag till musik av Almoraima från Italien som spelade en månginfluerad musik.

Väsen från Sverige var ett av de band jag tyckte mest om och speciellt fint blev det på slutet av deras konsert när de spelade tillsammans med ett flertal finska band som om de inte gjort annat. Keskipohjanmaa-areenan var full med publik. Folk dansade och stämningen var på topp.

En av kvällens höjdpunkter var den ryska artisten Olena Uutai som uppträdde på Kallioklubi uppe på berget. Hennes speciella sång, spel på mungiga och trumma var magisk; jo här passar det uttrycket in. Det var som och hela Sibiriens natur och ödemark fanns med på scen och kom till en. Har ni möjlighet, se henne!

Och naturligtvis måste jag dela sista halvtimmen innan midnatt med Enkel, den finska grupp med fyra tjejer som uttrycker sådan spelglädje och kraft. Årets grupp på Kaustinen FMF.  Mina favoriter sedan tidigare! Olena Uutai och Enkel spelade på samma gång så tyvärr kunde jag inte se hela deras framträdanden. Det fick bli en halvtimme var. Enkel har jag sett flera gånger tidigare så det var ett kärt återseende.

Detta var något av det jag upplevde igår torsdag.

Det bästa på hela kvällen? Efter visst hårslitande blir det ändå…… Enkel! Speciellt gillar jag Leija Lautamaja som är en frisk fläkt i det nordiska musiklivet men de andra tjejerna är också bra, inte tu tal om annat.

Ännu lördag hinner ni besöka Kaustinen Folk Musik Festival, den femtiandra, om ni skyndar och inte bor alltför långt borta.

Själv skall jag på kalas imorgon och sedan blir det Skärifolk på Bergö men det är en annan historia som jag får återkomma till.


Kaustinen Folk Music Festival

Kaustinen Folk Music Festival – Rajaton
Kaustinen Folk Music Festival – Gamanina från Vitryssland
Kaustinen Folk Music Festival – Olena Uutai från Ryssland
Kaustinen Folk Music Festival – Keskipohjanmaa-Areena
Kaustinen Folk Music Festival – Väsen (de tre närmaste i bild) från Sverige
Kaustinen Folk Music Festival – Enkel

 

 

 

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  Väsen var tidigare årligen förekommande med en konsert varje sommar på Gamla bion i Örsundsbro, den gamla museiliknande biografen som är rot och källa till att jag en gång fick mitt certifikat som biografmaskinist. Hur det är ställt med konserterna numera vet jag inte. Jag är sällan i Örsundsbro numera p.g.a. avståndet. Men ett litet intressant snickerimuseum finns i källaren under biografen. All maskinutrustning lär fungera. Snickaren hade ursprungligen sitt snickeri i själva huvudbyggnaden, men när filmvisandet blev en lukrativ bransch i Sverige flyttade han ner i källaren och byggde om huvudbyggnaden för filmvisning.

  https://noside.com/vasen-live-pa-gamla-bion/

  • Per

   Först måste jag konsultera Google Maps för att bilda mig en uppfattning om var Örsundsbro ligger. Kanske något längre in i landet än vad jag först gissade. Annars en fin låt och typisk för Väsen som finns på länken du gav! De har också uppträtt på Urkult några gånger, senast 2012, den gången jag missade.

   Enligt länken skall akustiken vara häpnadsväckande i biografen. Kanske det behövs en duktig snickare för att få denna utmärkta egenskap för både film och musikframträdanden?

   Verksamheten fortskrider i biografen. Detta förmedlar följande länk:
   https://gamlabion.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »