Allehanda

Mätt och belåten

Igår upptäckte jag abrupt att det är höst. På något sätt har jag inte riktigt hajat det förrän i gårkväll när jag skulle bege mig hemåt i mörkret som plötsligt bara fanns där som en svart vägg. Kring midsommar är det ljust nästan dygnet runt och då är det ingen som tänker på ficklampa och cykellyse men nu stundar andra tider.

Dagen påbörjades på torget i provinshuvudstaden där det var höstmarknad. Torget var fullt av stånd där det salufördes allt från mattor till kläder, krimskrams till pärtkorgar, lingon och svamp. Själv inhandlade jag ett bälte och en påse korv av en äkta holländare. 10 europengar för 7 olika slags ölkorvar. Jag tror det var en bra affär för de holländska korvarna var goda och nu går jag och smånallar ur påsen mest hela tiden. Ajabaja! Förutom korv var det mest ost han sålde.

En dam stod före mig i kön vid holländaren och hon skulle naturligtvis ha smakprov på flera olika ostar innan hon bestämde sig. Plötsligt vände hon sig om med en ostskiva i högsta hugg och skulle mata mig med ett smakprov. Tur var höll jag munnen stängd annars hade jag likt en fågelunge fått mig en skiva ost nedstoppad i halsen. Nu var det fel karl hon försökte fresta och allmän munterhet uppstod i folkhopen kring vagnen. Själv förstod jag inte ett dugg av vad de skämtade om men jag var tydligen medelpunkten för flera skrattsalvor. Det bjuder jag gärna mina finskspråkiga bröder på.

Vid inre hamnen var det fiskmarknad och där var det fullt med folk som handlade fisk samt åt fisksoppa och stekta mujkor. Mujka är egentligen siklöja, en småfisk, som stekt är något av en finsk nationalrätt. Själv åt jag siksoppa och naturligtvis spillde jag genast soppa på mina ljusa sommarbyxor. Hur kul var det? Som tur var hade jag bekanta som sålde fisk och de hade våtservetter till hands som gjorde att jag fick bort alla fläckar. På sluttampen hjälpte jag till att montera ned deras försäljningsstånd innan vi avlägsnade oss för kaffe/te och pratstund.

Kvällen tillbringades hos Klingande Lutan som bjudit in till bastubad och grillning. Han har under ett par års tid varit riktigt flitig med att ställa i ordning deras sommarställe nere vid sjön och nu när det mesta är klart bjöd han in några krigare från Saltgruvan att förnöja sig vid sommarresidenset. Jag är ingen riktig bastubadare, trots att jag är finländare, men det grillade älgköttet var superbt och samtalet böljade fram och tillbaka medan vi lät oss väl smaka av både vått och torrt. Det våta var väl avrundat och mjukt, ölen var dansk och morotskakan som avslutning var ljuvlig.

Mätt och belåten avslutades kvällen med skjutsning hem av en krigarhustru som hämtade sin man från aftonens övning. Tur var det för vem vet i vilket dike jag annars hamnat utan lyse på min cykel i den becksvarta natten. Jag är ju ingen katt som kan se i mörker och kattögat på cykeln var dessutom sönder.

Korv och ost från Holland

 

Postjakten låg stilla vid kaj trots all marknadsyra intill

2 kommentarer

  • Syster Yster

    Har märkt att du är en upptagen man eftersom du inte mera hinner besöka oss nere i dalen. Förstod att det blivit för mörkt att cykla eftersom fordonet stod alldeles framför trappan mitt på dagen. Klingande Lutan, varifrån har du fått det namnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »