Allehanda

Lycka

Jag läste idag i Svenska Dagbladet en artikel: 11 sätt att bli lycklig – pengar är inte ett av dem.

Motion, tillräckligt med sömn, familj och vänner, ut i fiska luften en stund varje dag (i icke urban miljö), hjälpsamhet, skratta och le, att ha något att se fram emot (t.ex. en resa), meditation, kort väg till jobbet (ingen stress i rusningstrafik), tacksamhet, se fram emot att bli äldre.

Det mesta kan jag hålla med om är viktiga saker i livet. Att pengar ger lycka är ingen självklarhet men frånvaro av pengar kan skapa stor olycka. Det gäller alltså att ha lagom mycket pengar. Jag skulle säga som så att pengar ger frihet, eller? Det finns ett gammalt ordspråk som lyder: Pengar är till bekymmer både för  fattig och för rik.

Jag har motionerat idag, jag sov närmare 7 timmar i natt, släkt har jag i närheten, i friska luften har jag varit flera timmar idag, däremot har jag inte haft tillfälle att hjälpa någon, ett gott skratt fick jag mig också idag (men nu kommer jag inte ihåg vad, något jag läste på nätet), Urkult ser jag fram emot, mediterat har jag inte gjort, däremot nog funderat, ingen resväg alls till jobbet, tacksam är jag över min hälsa, att jag klarar mig ekonomiskt, att jag får bo på landsbygden, fast inte vet jag om jag ser så där förskräckligt mycket fram emot att bli äldre. Men man får göra det med jämnmod och ta dagen som den kommer.

Jag hade ganska många rätt så jag borde ju vara tämligen lycklig. Och ja visst, inte har jag så mycket att klaga på men är det lycka, att inte ha så mycket att klaga på. Enligt den allvetande Wikipedia är lycka en känsla av varaktigt välbehag. Åtminstone stunder av välbehag kände jag idag: när jag ätit middag och lade mig på soffan en stund, när jag gick runt i skogen och njöt, när jag såg vedhögen som jag jobbat på idag blev större, att jag kom ganska långt i ett bokslut som jag snart skall ha färdigt samt att jag gjorde en del av läxan till min kurs i spanska. Ja, jag får väl vara nöjd med dagen. Det är kanske det som lycka handlar om: att vara förnöjd? Eller är det den där svindlande, euforiska känslan när man ser och känner hur pusselbitarna faller på plats och att allt stämmer med det som man drömt om?

Syster Sol kommer att spela på Urkult 2014. Härligt, henne måste jag bara se. Jag tycker hon ser lycklig ut på videon.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Ni8UbQnSn1Y]

3 kommentarer

  • Leya

    Nog ser hon lycklig ut alltid. Men för att inte bli alltför olycklig måste man nog ha pengar…Äta och bo måste man ju, och ha värme. Det kostar Lycka för mig kan vara så oändligt små saker. Hälsa förstås, men små saker som att solen skiner några minuter denna mörka, råkalla, snöfattiga vinter. Jag har väl allt jag behöver annars…men mörkret tar nästan kål på allt vad glädje heter. Jag kanske borde gå i ljusterapi?

    • PJ

      Nu kommer ljuset tillbaka med stormsteg. Jag tycker inte att jag lider av vintermörkret även om det är tråkigt med långa perioder med moln. Visst, även de små, enkla sakerna bidrar till lycka och förnöjsamhet. För min del, t.ex. värmen som sprider sig från min vedeldade spis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »