Upplevelser

Kulturnatta

Gårdagen tillbringades i Björkarnas stad där Kulturnatta gick av stapeln. Det fina vädret gjorde sitt till och det stora utbud av både musik och annat gjorde att jag kände mig som åsnan mellan hötapparna. Nåja, några favoriter var spikade: Bjäran som spelar folkmusik som är både rytmisk och vacker, Mikael Wiehe avlyssnades en stund på det fullsatta Rådhustorget, Mullin Mallin som spelade i Vänortsparken var en ny bekantskap och Trio Malmsten, en norsk-svensk trio spelade gitarr och violin. Tyvärr var moderna i familjen sjuk så det var bara far och dotter som spelade men ack vad vackert det klingade på Idunteatern. Den tösen kunde spela violin hon.

Sist på kvällen stod Hofmaestro på fullsatta Rådhustorget och gav järnet. Mestadels ungdomar som lyssnade och så jag och några äldre till. Tja, lyssnande; de hoppade, skrek och dansade allt värrigare. Stämningen var på topp och killarna på scen visst minsann hur de skulle elda en publik. En av låtarna kunde bli lite stökig varnade de för. Och det blev den för publiken skulle röra sig i sidled fram och tillbaka till takterna var världens dunka-dunka. Plötsligt befann jag mig i rörelse. Det gick inte stå emot utan jag sveptes med fram och tillbaka som en vante i dyningar mot strand. Som tur var hamnade jag mitt i en hop tjejer som inte var så våldsamma i böljan. Det var nog en och annan som tappade bort sig efter den låten. Riktigt bra!

Utanför Burmans Musikaffär uppträdde några bluesband som spelade härlig musik. Det var inga barnrumpor direkt som hanterade instrumenten utan grånade herrar som varit med förr. Blues, den musik som jag kanske tycker bäst om. Det fanns många olika scener så jag tror ingen kunde hinna se allt som bjöds ut till öron och ögon. På Mimerskolans parkering var det utställning av jenkki-bilar. Mycket plåt, blänk och grovt ljud från motorer som demonstrerades.

Dagen till ära hade jag på mig en Urkult t-shirt och det visade sig att i Vänortsparken hade Urkult ett eget tält där de bl.a. delade ut programblad. Jag blev glatt hälsad för min t-shirt och fick mig en pratstund om artisterna på årets Urkult. Ett tips var att jag absolut måste se Sallyswag, ett band bestående av enbart tjejer. Fint, de är placerade i programmet.

Kulturnatta i Umeå kan verkligen rekommenderas även för folk från Pampas. Men mera är på kommande: i slutet av juni går Midnight Light Tango Festival 2014 av stapeln och 18-19 juni blir det U x U Festival 2014 där bl.a. Laleh och Syster Sol spelar. Borde absolut ses, Laleh, min favorit, men jag vågar väl mig inte hit flera gånger denna sommar för alla gliringar jag får hemma.

En bildbomb borde komma senare men tills vidare lyssnar vi på Hofmaestros superlåt Highwayman.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fvnmb6JkFyg]

 

2 kommentarer

 • Erik Forsling

  Själv upplevde jag, tvärtemot din natt, en kulturdag i lördags. Invigningen av Avesta Art 2014. En årligt återkommande konstutställning i gamla järnbrukshyttan i Koppardalen. Nu är jag inte vernissagetypen, men det är ibland trivsamt att spatsera runt den första dagen, när även utställarna är närvarande, men tyvärr kom jag precis försent för presentationen av dem.

  Olov Ylinenpää, en av de två unga männen som gjort den fantastiska installationen ”Glänta” där en gång i tiden götvalsverket låg, visade sig vara en mycket glad och sympatisk herre, civilingenjör i grunden. Tillsammans med Jens Peterson- Berger (nationalromantiker Wilhelm var hans farfars farbror – för att bidra med kuriosa) bidrar han med installationen ”Glänta”, och musikmaskinen Ajna (på annan plats), byggd i ett gammalt vitrinskåp. De verken är nog de mest spektakulära inslagen i utställningen, men så mycket mer är ypperligt att skåda och ta del av. Utställningen pågår hela sommaren, och in på hösten.

  Men eftersom jag strax kommer att tråka ut hela Gamla och Lilla med ett långt länkfyllt e-brev, så bifogar jag till dig och Emma också. Sen är det upp till er att läsa eller avstå!

  • PJN

   Kulturnatta och kulturnatta, det mesta gick ändå av stapeln på dagen. Soligt och fint så jag brände skallen lite grann. Där ser man, även en ingenjör kan konstla till det. Hmm, Gläntan låter bekant på något sätt. Kan det finnas flera konstverk med det namnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »