Allehanda

Oh, shit!

När jag för snart ett par veckor sedan besökte Arjeplog valde jag att bo på Hotell Hornavan. Ett ganska stort hotell som utvändigt såg rätt fyrkantigt och ointressant ut men var invändigt mycket trevligt. Jag fick ett rum med utsikt mot sjön Hornavan. Rummet var av god standard och vid varje rumsdörr i korridoren fanns en uppstoppad fågel som häckar i Lappland. Utanför mitt rum fanns en tjäder.

En lustig händelse uppstod i restaurangen när jag på kvällskvisten intog middag. Servitrisen var en trevlig, ung dam som skötte springet mellan köket och gästerna som var relativt fåtaliga.

I närheten av mitt bord lade jag märke till ett sällskap som pratade engelska. Åtminstone tre var från Förenade Kungadömet av talet att döma. Välformulerat och artigt, typiskt engelsmän med god bildning och en viss pondus. Man kan säga att stämningen vid bordet var smidig, minst sagt civiliserad och med en konversation som hela tiden hölls trevligt småbubblande. Definitivt inte storbabblande!

Servitrisen gjorde sitt jobb, tog upp beställningar och bar ut mat till gästerna. Det var då det hände vid engelsmännens bord. Den unga damen kom med beställd mat på tallrikar och placerade ut dem framför varje gäst som sig bör. Dock fick en av gästerna fel tallrik varvid han påpekade detta. Servitrisen stannade till, utbrast ett ljudligt ”Oh, shit” och bytte snabbt tallrik.

Det lustiga var reaktionen i det engelska sällskapet. Det småbubblande, trevliga pratet stannade upp som på en given signal, det gick som en elektrisk stöt genom sällskapet, tiden stod stilla inför det ofattbara ”Oh, shit”. Som att svära i kyrkan. Och lika plötsligt som konversationen stoppat så gled den smidigt igång på nytt, som om ingenting hänt. Intressant var att jag inte kunde höra någon i sällskapet efteråt kommentera det uppenbart olämpliga språkbruket servitrisen bjöd på. – Där kan man tala om att tiga ihjäl något som katten släpat in.

Nåja, jag tror ingen tog skada av incidenten. Själv betraktade jag det som en kul grej, engelsmännens reaktion. Och maten smakade bra!

Arjeplog är annars ett fint ställe vid insjöar och fjäll inom synhåll. En hel del turister var på plats och turism tillsammans med olika bilfabrikanters testkörning i vinterförhållande med sina nya bilmodeller borde ge en del av folket på orten jobb och försörjning. Inte en endaste mygga bet mig och maten var det inget fel på! Jag åker gärna dit igen.

Arjeplog
Arjeplog kyrka gillar jag, rosafärgad till utsidan
Arjeplog kyrka
Interiör från Arjeplog kyrka
Hotell Hemavan, Arjeplog
Så här såg det ut i Hotell Hornavans reception. Öppen eld, en ren, dock ej levande och renskinn att sitta på i stolarna.
Arjeplog
Så här såg det ut på utsidan i den sena kvällen. Solen går ned långt bakom fjäll och sjö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »