Upplevelser

En tur till Kaserntorget i Vasa

För drygt en vecka sedan begav jag mig till en konstutställning i Vasa. Länge sedan sist. Black Wall Gallery vid Kaserntorget väckte mitt intresse med utställningen ”Undantagsläge”, ett ord som varit högst aktuellt i Finland denna vår. Utställningen pågår fram till 12 juli.

Där finns en målning av Heikki Mäki-Tuuri med namnet ”Två kvinnor på stranden”. En kvinna iklädd i burka som serverar dryck till en annan kvinna iklädd bikini och munskydd. En intressant bild med flera olika frågeställningar.

Området kring Kaserntorget är egentligen ganska intressant med sina träbyggnader, stora öppna ytor och den ortodoxa kyrkan, den helige Nicolaus kyrka. Dörren var stäng när jag försökte se hur den såg ut invändigt. Där finns också kulturhuset Fanny, lokaler för konstutställningar, dansföreningar, dockteater och säkert annat jag missat. Lite sömniga kvarter som ändå rymmer en del intressant bakom fasaderna. Vid Kaserntorget fanns tidigare en militärförläggning som lades ned 1999. Istället har det blivit mera kulturellt i kvarteren.

Något av det första som möter en på Kaserntorget är den helige Nicolaus kyrka. Vore intressant att se den invändigt. Jag får göra ett nytt försök någon annan gång.

Lummig bakgårdar verkar finnas här och var. Uppför trappan där och till vänster fanns Black Wall Gallery. Jag får kanske hålla upp ögonen för eventuella evenemang i de kvarteren.

Vad dessa ”raketer” skall föreställa vet jag inte med färggranna är de. Inte en kotte syntes till så något problem att hålla avstånd fanns inte.

Jag tolkar bilden så att den visar den västerländska kvinnans (människans) utsatthet i coronatid i ett modernt samhälle medan den muslimska kvinnan iklädd burka lever mera skyddat bakom sin heltäckande dräkt i ett ofta strängt reglerat muslimskt samhälle. Kanske man till och med kan säga att hon lever ett liv i ständig karantän? Jag tycker bilden speglar två typer av samhälle, det fria västerländska samhället och det speciellt för kvinnor mera slutna samhället. Vilket samhälle vill vi ha? I debatten kring coronan och dess bekämpning tycker jag mig ibland se tecken på ett mera auktoritärt synsätt. Krav på att vi skall lyda utan att ifrågasätta eller tänka själva. Jag säger bara en sak: bevare oss!

Vad betyder glaset hon räcker fram? Är det tecken på underordnad tjänande ställning eller är det en lösning hon räcker fram?
Heikki Mäki-Tuuri: ”Två kvinnor på stranden”

Bilden till höger är målad av Jaana Valtari och heter ”Obehörig vistelse förbjuden”. En hel del mer eller mindre förbjudet denna vår i vårt samhälle så bilden passade bra in i utställningen Undantagsläge.

Vilka vackra sniderier på denna veranda. Här skulle jag mycket väl kunna tänka mig att sitta en solig dag och njuta en öl. Mycket till caféverksamhet och restauranger syntes inte till vilket är lite synd.


Undantag – utställning på Black Wall Gallery. Här finns också en länk till ett album med 53 bilder samt en video.
What’s the difference between a hijab, niqab and burka? – BBC. Jag forskade lite kring kvinnliga muslimska klädesplagg och fann denna sida.

2 kommentarer

 • Annepauline

  Det här med konst förstår jag mig inte riktigt på. Jag vill ha tavlor som föreställer nånting på riktigt, något som jag tycker är vackert att se på. De där raketerna förstår jag mig inte på. Inte tavlorna heller. Det är väl meningen att man ska ”tänka”, haha. – Ortodoxa kyrkan, eller rysskyrkan, är så vacker inuti så den måste du absolut ta chansen och se någon gång. Jag tog chansen och gick in där, porten var öppen, och fick en mycket intressant guidad visning av en flicka som arbetade där. Taket är välvt och ljusblått med en mängd små lampor i så det ser ut som en stjärnhimmel. Vid altaret är det en helt överdådig guldprakt med målningar och ornament.
  Det finns inga bänkar att sitta på under högmässa. Alla ska stå upp hela tiden. Äldre personer kan få en stol att sitta på om högmässan drar långt ut på tiden. Gudstjänsterna hålls på ryska, om jag nu kommer ihåg rätt. Fantastiskt vacker kyrka, det finns liksom altare som man ser först och sen finns det liksom dörrar som kan öppnas till ett rum bakom altaret. Svårt att förklara men guldprakten är total.

  • Per

   Då sitter vi i samma båt, inte heller jag förstår mig på konst men jag är väldigt nyfiken. Vad i hela fridens namn menas med detta? Och vem i all världen betalar miljoner för detta? Fast priserna var nog i en helt annan klass på denna utställning som du kanske såg?

   Du får mig att bli väldigt nyfiken på kyrkan. Den måste jag absolut se vid tillfälle. Kanske till och med övervara en högmässa för att se hur det går till. Jag har för mig att de svänger med rökelse och mässar på. Märkligt att man måste stå. Kanske det ortodoxa altaret är symboliskt uppbyggt som tabernaklet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »