Allehanda

Vad är kultur?

Via Facebook fick jag nys om ett program som ikväll sänds på tyska WDR. Ett program om Umeå som en av Europas kulturhuvudstäder 2014. Tre videor finns i artikeln ”Matthias Bongard stellt Kulturhauptstädte Umeå und Riga vor”. I den andra video intervjuas kommunstyrelsens andra vice ordförande Marie-Louise Rönmark och 50 sekunder in i videon säger hon något som jag lagt bakom örat, nämligen vad hon anser är kultur.

Kultur är att försöka förstå en annan människa, säger hon det tycker jag på ett bra sätt sammanfattar vad kultur är. Kultur kan vara mycket, allt från växtodling och livsstil till skapande verksamhet. Men kultur är också konsumtion av skapande verksamhet och intresse för andra människor. Kultur kan vara ett möte med en enskild människa. Då gäller det att försöka förstå denna människa och hysa ett genuint intresse. Det talas ju om kulturkrockar, så varför inte det motsatta?

Programmet sänds ikväll i WDR kl. 23.30 finsk tid och 22.30 svensk tid för den som är intresserad (klicka på livestream-knappen i mitten). Finns att titta live på WDR via nätet. I programmet finns också musik och intervju med Sofia Jannok plus säkert en massa annat också. Intressant är att se vilken bild WDR förmedlar av Umeå och Norrland till det tyska folket.

svamp
En kort färgprakt, därefter ett ruttnade kadaver som luktar illa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *