Allehanda

Brunte klarar ett år till

Hurra! Brunte klarade den årliga hälsokontrollen. På besiktningsperiodens första dag anmälde jag Brunte till den årliga granskningen. En strålande glad besiktningsman genomförde kontollen och kom också med goda råd. Sådant uppskattas!

Glad i hågen styrde jag hemåt och glömde totalt bort att köpa kuvert inför helgens massutskick. En ny runda gjordes för att införskaffa emballage för en A4:a. Jag slank då in till min granne fåraherden som i dagarna öppnat butik i grannbyn där bl.a. luftvärmepumpar säljs. Där övertygades jag om nödvändigheten att införskaffa en dylik maskin till mitt enkla tjäll. En nöjd kund berättade om sina positiva erfarenheter och jag insåg fördelarna med denna manick: värme på vintern och kyla på sommaren. Märkligt!

Ljusa veckan står för dörren. Midsommar. Den vecka i årets snurr när jag kan läsa en bok i skogen mitt i natten! Utan pannlampa! Hmm, vilken bok borde jag välja?  – Här har ni en chans att aktivera er, kära läsare!

skylt
Dagen till ära hade min granne fåraherden klistrat över ett litet lamm med en kaffekopp på sin företagsskylt. Det gäller att vara flexibel! Visst, det hör till att fika erbjuds i samband med öppning av ny butik.

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  ”Ljusa veckan står för dörren. Midsommar. Den vecka i årets snurr när jag kan läsa en bok i skogen mitt i natten! Utan pannlampa! Hmm, vilken bok borde jag välja? – Här har ni en chans att aktivera er, kära läsare!”
  ————————————-
  Det första jag associerar till är en författare som jag tror att du hänvisat till förr, herr Henry David Thoreau, och hans ”Walden” (Skogsliv vid Walden). Han finns i min bokhylla, och här handlar det om skogen och kontroversiella politiska åsikter, men med hög mys- och kultfaktor.

  Hängmatta, natt, ljus. Varför inte vända på kuttingen och läsa mörka sagor i sommarnatten. Nu har du inte blandat in hängmattor, men precis som jag tror att det finns hängmattelitteratur för torpet och stranden, så tror jag att där finns magiska böcker för hängmattor inom räjongen gårdsnära – eller skogsnära. Sådana där man reflexivt hukar sig inför minsta naturens olåt. Människan är en märklig varelse. Och boktips är en grannlaga uppgift.

  Allan Edgar Poe. Tänk att ligga (tänker mig dig snarare i en hängmatta än på en stubbe i skogen) med en isande historia, medans naturens nattljud får huden att knottras. Eller varför inte tvärtom romaner om det ljusa, valda delar ur arbetarlitteraturens sommarnätter – mitt i mörkret. Frejdiga scener finns även inom filmen, men det frågade du ju inte efter. Däremot är Strindbergs ”Fröken Julie” ett utmärkt (mid)sommardrama att ta del av. Mycket stark. Tragisk historia, stark text/dialog – men natten är ljus.

  Jag begråter ofta min saktfärdiga läshastighet, en grund och orsak till att jag är så obildad. Men en sådan där natt i skogen tror jag att man ska tänka sig extra noga inför – och då tänker jag inte på myggolja. Litteraturen måste vara den exakt rätta för känsloläget. Litteraturen är alltid en gåta. Liksom musiken. Gåtor var för sig, men känsloskapande. Vad händer med oss i olika känslolägen? En fel bok i en fel skog, i fel kroppsställning kanske kukar ur. Eller det helt motsatta inträffar. Vilka intryck ger det? Det vet jag inte!.

  Liv och strul. Hur skiljer sig åldrarna åt, och hur ser de somaliska flickorna, som nitiskt sliter med svenskan, och andra läxor, på Tierps stadsbibliotek på saken. Läxhjälp i vissa fall. De är små, Små är mycket unga. Mycket unga blir vuxna. Som de böcker vi läst. De mognar; de växer ofta, om det är vuxenlitteratur de tampas med.

  Lars Ahlin, har du läst honom. Jag tror det. Där lär det kunna bli tunggung i såväl hängmattan som på furustubben – oavsett årstid. Det lätta är inte direkt hans melodi, och inte heller Maria Wines. Ofta tunna böcker, men man drabbas. Minst sagt.

  Så många andra förslag, för just denna påtalade natt, men jag avstår – trött och less – Jag har tappat bort min telefon, men ring om du behöver extra back-up med skoglig nattlitteratur.
  Böcker, böcker, böcker. En passion, men jag drar mig tillbaka nu.

  // Erik F.

  • PJ

   Henry David Thoreau, naturligtvis. Ett mycket bra förslag! Boken, Walden, finns redan i min hylla och vad passar bättre för läsning i skogen, i hängmatta eller sittandes på en stubbe. Myggen kan dock bli ett problem även om de ännu inte synts till inomhus hos mig. Kanske för att jag har en myggvakt kopplad till ett vägguttag?

   Medan jag skriver dessa rader kom en annan författare i mina tankar som också skulle passa bra för skogsläsning, nämligen Dan Andersson. Vilka fina skildringar och dikter han gjort om skogen och dess väsen!

   Lars Ahlin har jag inte läst men verkar vara en intressant författare. Tids nog.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.