Allehanda

Och påskbrasan den brann så fint

Igår var det som alla vet påskafton. Ett tämligen hyfsat väder var oss givet. På förmiddagen kom ett sällskap där några små påskkärringar ingick. De besökte sister Jane men upp till mig vågade de sig inte. Två chokladägg hade jag men de blev nu liggandes. Kanske lika bra så eftersom jag bara hade två ägg och påskkärringarna var tre. Fast jag hade garderat mig med en tvåeurosslant ifall de knackat på.

Nåja, jag fick istället ta del av påskfirandet när byarådet tände sin brasa nere vid Fladan, en liten insjö som numera knappt har något vatten alls utan mera vass och gyttja. Men där finns i alla fall ett område nära vägen som lämpar sig för att bränna påskbrasa.

Jag föreställde mig att det bara var här i Pampas längs med kusten som vi brände påskbrasor men där har jag fel. Detta har också förekommit på västkusten i kungariket och finns än på sina håll där borta. På öar i närheten av Göteborg bränns ännu påskbrasor och med en glöd som jag tror att vi inte kan uppbåda. Visst vill vi också ha en stor och präktig brasa och visst kan det finnas en viss tävlan om vem som har störst brasa men på Hönö i den bohusländska skärgården är det mycket mera än så. Där pågår ett krig om de granar som slängs efter jul som innebär att man gömmer sina granar fram till påsk, att man stjäl andras granar och att det även fajtas och begås ett och annat småbrott för att försvara och erövra granar. Kanske lite absurt men också lite komiskt.

Ulla Maria, som driver den utmärkta bloggen ”Kreativ varje dag”, tipsade om ett nu aktuellt tv-program som ikväll visas på TV2 sent ikväll (27.3) men kan också ses på webben. Dokumentären heter passande nog ”Grankriget” och handlar just om händelserna på Hönö före och under påsk när påskbrasorna skall brännas. Se programmet, det är intressant och man får en lite annan syn på detta med påskbrasor.

Byns brasa nere vid Fladan härstammar till största delen från det ris som uppstod när bystugans tomt snyggades till i höstas med huggning av den del träd. Elden tog sig snabbt och snart hade vid ett flammade bål som sträckte sig mot skyn. Rätt mycket folk strömmade till och jag skulle tro att det var ett 50-tal vuxna och säkert ett 15-tal barn som infann sig. Även ett par flyktingfamiljer från byns radhus infann sig och jag tror nog att det blev en lite annorlunda upplevelse för dem.

Vid grillen bjöds rökt fårkött, korv och läsk men även kaffe med kaka hade god åtgång. När det bränns påskbrasa så händer det inte så mycket annat än att brasan brinner och eventuellt att man får sig lite grillat till livs. Annars är det ett fint tillfälle att träffa folk, både bybor och längre bort ifrån komna som har en eller annan anknytning till byn. Det var ganska många som jag inte kände sedan tidigare och då borde man nästan gå fram och fråga vems pojk/flick är du? Så gjorde jag dock inte eftersom det ändå fanns så många kända att prata med.

Jag både fotad och filmade så här kommer några bilder och en video från YouTube.

[youtube=https://youtu.be/FC_TdoPwMIg]

2016-03-26 Påskbrasa Fladan 031-1
En präktig brasa hade vi allt!
2016-03-26 Påskbrasa Fladan 046-1
Allt medan skymningen sänkte sig över byn
2016-03-26 Påskbrasa Fladan 050-1
Till sist gick jag hem och en sista bild tog jag.

0 kommentarer

  • Ulla Maria

    Pampig brasa, snyggt och stämningsfullt fotograferad. Tycker att avslutningsbilden är gnistrande läcker. Verkar vara en trevligare och mer fridsam tradition hos er än på Höno.
    Tackar också för vänligt omnämnande.

    • PJ

      Det var fler som tyckte om de sista bilden även om den tekniskt inte är något mästerverk. Till det hade behövts stativ i och med mörkret. Fridsamt var det, inte tu tal om annat. 😉

  • annepauline

    Väldigt fin brasa! Visst är det en speciell stämning med påskbrasa, inte minst sen när man kommer hem med rökinpyrda kläder. Men tycker du inte om memma! Haha, det gör ingen annan hos mig heller så jag köper en ask och får äta upp precis allt själv. Vilken lycka!

    • PJ

      Ja, det var en fin brasa och röken låg åt rätt håll så vi slapp rökinpyrda kläder. Memma, No, No! Inte lutfisk heller. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »