Allehanda

En bra dag, jag köpte ett fårskinn

Jag tog mig en promenad genom den grådränkta byn. Visst hade det varit bättre med lite vinterväder av moderat sort men man får gilla läget och göra det bästa av det. Inte en människa mötte jag trots att jag gick både i nord och syd.

En katt såg jag men den var inte speciellt sällskaplig av sig utan rusade åstad när jag närmade mig. Jag kom då att tänka på en låt av Caroline af Ugglas: Jag har katten. Texten är ganska speciell och passar Carolines stil; lite bluesaktig, lite Janis Joplin. Hon är en slags multimänniska. Förutom sång och musik är hon ganska ofta synlig i TV, inte minst i Körslaget som hon var med och startade i USA innan det också blev populärt i svensk TV.

Hon är även en hästmänniska och har tävlat i hoppning. Visste ni att hon också är en duktig konstnär som målar underbara tavlor. Kolla här! I många av hennes tavlor finns en eller flera röda clownnäsor. Dessa näsor förklarar hon på följande sätt på FB: Alla har vi mer eller mindre en clownnäsa. Antingen liggandes i fickan eller sittandes på näsan. Den som inte håller med om det /vet det. För honom/henne är det värst ty denne kan därför (inte) heller ta den av sig. – Här blev jag tvungen att göra en modifikation, inom parentes, för annars hade meningen blivit svår att förstå. Jag hoppas jag har rätt. Den goda Caroline hade kanske lite bråttom när hon skrev?

Om sin klädstil skriver hon följande på FB: Mina skor görs av Natacha Marrow. Hon e En skomakare som bor utanför London, gör alla skor till dockorna i Mdm Tussaud, gör oxå skor till Lady Gaga o så klart till hon Caroline af Ugglas.
Kläder är lika jobbigt varje gång, men man tager vad man haver, man gräver å man spar. Å man ser till att hitta plagg som skär sig perfekt!
– Speciellt den sista meningen gillar jag.

Mera. Hon kör också Offroad med en fyrhjulsdriven Niva. Ni vet, terrängkörning med bil, ju eländigare väg desto bättre, helst i skog och kärr. Dessa förare gillar gyttja, skitiga bilar och att klättra med bilar i den mest omöjliga terräng de hittar. Här kan ni kolla hennes bravader Offroad: http://vimeo.com/58181339

Sån är hon, Caroline. Jag vill inte påstå att jag älskar henne men jag gillar hennes friska stil, musik och person. Av någon konstig anledning har jag på FB hamnat i en grupp som kallar sig ”Vi som älskar Caroline af Ugglas”. Det är bara jag och en gubbe till som finns i denna grupp. Eller rättare sagt fanns för jag gick ur gruppen idag, så nu är han ensam där. Jag hittade till slut knappen för utträde som jag letat efter länge. Gruppen borde nu byta namn till ”Jag som älskar Caroline af Ugglas”.

Det blev mycket Caroline trots att rubriken inte tyder på det. Men så är det; ibland skriver jag rubriken först och därefter texten, ibland tvärtom. Nu orkar jag inte byta rubrik till något mera lämpligt men skit i det, på hemvägen gick jag ändå till min granne fåraherden och köpte ett fårskinn att ha på min datastol. Mjukt och skönt att sitta på så det blev en bra dag även denna trots att katten inte ville bli klappad, eller pajad som vi säger på dialekt. Och då menar vi inte att vi förstör någonting.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ppQ352E1Fp8]

katt
Här är är katten om vilken jag inte kunde säga: Jag har katten. Katter är självständiga och gör som de vill.
bojar i januari
Inte direkt en vinterbild från byn men så såg det ut i ena hamnen idag.

8 kommentarer

 • Erik Forsling

  Grattis P.J.! Då har du alltså kommit ikapp, vad gäller saken du berör i dagens sista stycke. Jag var bara tvungen att leta upp ännu ett av dina gamla inlägg. Det första kommenterade jag nyss på plats (för jag antar att du kan se det), men i det här senare fallet handlar det om ditt inlägg http://villniles.wordpress.com/2013/12/05/den-som-ger-han-far/ – och min kommentar. Sitt skönt!

  • PJ

   Där ser man, utan att jag kom att tänka på din gamla kontorsstol. Ett äkta lokalproducerat, svart fårskinn blev det. 🙂

   • Erik Forsling

    Detta skinn jag sitter på är inte lokalproducerat här i Norduppland, men väl lokalproducerat i Örsundsbro, på den tiden vi bodde där och hade en liten fårbesättning. Det är t.o.m. så lokalproducerat att Kära K. testade att göra det själv (normalt fick proffsen göra det, och vi tog tillbaka några stycken). Hon slet hårt med det här skinnet, för det är inte lätt när man inte har rätt utrustning, och det blev kanske inget underverk – vad själva huden beträffar. Men i mina ögon är fällen ett underverk. Dessutom var djuret inte klippt, som nog brukligast är, så det är ovanligt lång ull som jag nöter på.

  • PJ

   Då har du två stolar eller kanske de används till annat?
   Det är nog kombinationen musik och stil som tilltalar mig. Körandet har jag inte sett mycket av för jag tittar inte regelbundet på TV.

 • annepauline

  Har fåraherden många fårskinn till salu? Jag vill ju helst ha en sån där stor fårskinnssfäll som ”man hadd förr i vääden”. En sån blir väl hiskligt dyr förstås. Säj till fåraherden att jag är intresserad av att köpa fårskinn.

  • PJ

   Nu har han bara ett kvar men jag kan meddela honom att intresse finns. Vet du antal, färg och tidpunkt så underlättar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.