Livet på landet

Arbete – måste eller kul?

Jag vill inte kalla mig arbetsnarkoman men är något tillräckligt intressant kan jag fördjupa mig till den milda grad att både tid och rum försvinner, mat och dryck glöms. Då skall det vara något verkligt roligt och fascinerande, annars har jag en ganska medioker inställning till rutinarbete, städning, själsdödande industriarbete, pappersvändande och alla dessa måsten. Så mycket tråkigt arbete det finns i världen och någon måste (?) göra det. Bara inte jag!

Ibland drar jag mig verkligen för att ta tag i skräphögen, klippa gräsmattan, putsa köksfläkten. Skogsarbete kan tyckas höra till gruppen tråkigt rutinarbete men så är det inte för mig. Tvärtom så trivs jag i skogen om jag får jobba i eget skifte utan övervakning och ständigt resultatkrav. Visserligen kan manuellt skogsarbete vara tungt och svettigt, inte sällan ganska riskfyllt, men man ser genast arbetets framgång och man planerar själv sin tid och sina mål. Och bäst av allt, alla dessa fridfulla pauser man kan ta, en minut eller timmar, om man så vill. Stannar motorsågen, tar bort hörselskydden och lyssnar på trädens sus och fåglarnas läten. Varför inte en paus med te/kaffe och en smörgås i friska luften? Kanske solen glimtar mellan stammarna?

Mars månad är vedmånaden. Då bör man gärna hugga sin årsved, köra hem den och färdigt kluven göra travar. I mars finns ännu snö i skogen vilket underlättar transporten och myggen sover sin sömn. Torkningen sätter i gång och vårsolens strålar tränger bort köld och fukt.

Just nu håller jag på med vedarbetet alldeles nära min stuga. Inga märkvärdiga saker men vindfällen som tas till vara, dras hem på pulkan (jo, det fungerar alldeles utmärkt vid korta avstånd), klyvs och slängas i en hög. Senare i vår, innan gräset tar fart staplar jag upp den och gör en kub eller två som täcks med plåt. Där får den stå ett par somrar och mogna till riktigt torr och fin ved för spisen. En hel del jobb men så skön värme den sedan alstrar i den kalla vinterkvällen!

Jag planerar mitt skogsarbete men jag är måttfull i mina dagliga mål, därför uppnår jag dem nästan alltid och mången gång blir mera gjort än vad jag planerat vilket känns bra när jag går hem. Nåja, lång väg hem är det inte.  När vedarbetet är slut väntar röjning av en mindre yta i april. Jag hoppas att det mesta av snön då är borta.

Så håller jag på i denna månad. Inga 8-timmars dagar men ett eller ett par pass passar mig bra. Som idag eftermiddag när solen skiner och fåglarna säger piiip.

Är du en arbetsmyra eller en som gör det du måste med kanske viss fördröjning? Eller har du ditt eget ”skogsarbete” som är intressant och givande?

vedarbete

Här sitter herrn själv och tar igen sig en stund efter släpandet av pulkan full med ved. Lyssnar på fåglarna och knarret från skogen. Någonstans en bit bort finns två träd som gnider mot varandra i vinden och det låter som om de jämrar sig, ibland med små tjut.

Skogsstig i snön

Först trampar jag upp en stig i snön som får frysa till under natten, sedan går det hur bra som helst att dra hem veden. Jag är mig egen lilla häst.

Vinterskog

Skönt och fridfullt mellan varven. Tur att vinden ruskat snön ur träden men visst är snötäckt skog ändå vacker.

8 kommentarer

 • annepauline

  Vilken vacker och välskött skog! Jag har alltid tyckt om att arbeta och för det mesta haft bra jobb så jag har jämt travat iväg till jobbet glad och nöjd. Jag jobbade som postkassörska i många år på den tiden när det var Kungliga Postverket. Det var ett väldigt roligt och omväxlande arbete. Ove Rainer blev ju postgeneral på den tiden.
  Städning och hushållsarbete? Njää, sånt drar jag ut på i det längsta. Jag är absolut ingen som kammar mattfransarna. Mitt ”skogsarbete” är att plantera sommarblommor och lite tomatplantor och sånt. Då kan jag hålla på i timmar! Det börjar dra ihop sig till den säsongen. Trist är det att trädgårdsmässan blev inställd för andra året i rad. Jag tycker det känns knepigt att skicka efter plantor på nätet men det fungerar ju, bevars.

  • Per

   Då är du en flitig myra! Jo, Ove Rainer minns jag, inte personligen men efternamnet är ovanligt. Därför. Visst var det någon skandal i samband med honom? Här i kommunen finns en släkt som heter Gunnar i efternamn.

   Arbete kan ha mång definitioner och betyder olika för oss människor. Som någon skrev på FB ”Det som är arbete för en kan vara avkoppling för en annan”. Jag får mina kommentarer där också och det är ju kul. Trädgårdsarbete är också ett arbete precis som skogsarbete. Någonting som skapas till fromma för en eller flera människor. Egentligen borde jag skriva ett helt inlägg om vad arbete är ur min synvinkel men det riskerar att bli alltför filosofiskt och flummigt. T.ex. arbetare är idag väldigt sällsynta. Det finns knappt ens kulturarbetare som var så populära på 70-talet.

 • annepauline

  Jag läste precis ett av dina gamla inlägg ( jag gör ju det då och då ) från september 2010. Det var synnerligen roande och handlade om flanell och flanellskjortor. Flanell, det är grejer det! Själv har jag faktiskt flera flanellskjortor i lite femininare, men rutiga, varianter. Supersköna! På köpet fick jag se en bild på apoteket på Kyrkoesplanaden. Finns det kvar tro? Där sprang man en gång i tiden och köpte salmiak pulver. Undrar varför de sålde det på apoteket?

  • Per

   Jag blev tvungen att kolla vilket inlägg du avsåg och visst hittade jag det.
   https://villniles.com/2010/09/25/flanell/
   Huset finns kvar men apoteket är borta. Jag minns inte riktigt vem och vad som nu huserar där.

   Jag tittade också på de övriga inläggen i september 2010 och visst finns där ett ock annat läsbart som kan platsa i en eventuellt kommande bok. Listan fylls på vartefter med sådant som kan komma till användning. Jag har en känsla att det blir en hel del att välja bland. Den tiden jobbade jag i Saltgruvan och därifrån finns en hel del lustiga saker.

 • Wesber

  Det är bara drygt att hålla på med saker nu för tiden, allt tar emot. Städning och fönsterputsning är bara usch och fy, men visst har jag tyckt om att jobba och trivts med det mesta jag gjort. Att jobba i trädgården har alltid varit roligt men nu för tiden får jag bara ont i rygg och axlar av det, tycker mest om att sitta och njuta av blomsterprakten eller ta en skpogspromenad. Ibland har jag funderat på att anlita ett städbolag som får hålla efter här hemma, det blir inte så dyrt som man tror. Helst skulle jag vilja sälja och köpa en lägenhet närmare stan men min äkta äkta hälf tänker nog hålla fast vid dethär tills han är 100. Salmiakpulver det var länge sen jag köpte det, kan känna smaken på tungan än idag. Ha en bra dag .

  • Per

   Rutinstädning, det som ständigt återkommer, är bara tråkigt även om det ser bra mycket bättre ut efteråt. Att döstäda är däremot ganska roligt, speciellt om man får ta det i omgångar och inte allt skall göras på en gång. Sortera upp det som skall slängas, säljas, ges bort eller sparas.

   Det kan hända att köpt städning inte är så dyr om man kan dra av det i skatten. Hushållsavdrag eller vad det heter?

   Inte helt ovanligt att folk på äldre dar säljer sin villa eller alltför stora boende till förmån för en liten lättskött lägenhet men där är du väl ännu inte? Att bo på landsbygden är något av det bästa man kan göra. Inte minst pandemin visar på det. Ju mera folk på ett ställe, desto större smittorisk.

 • Go

  Vedarbete har sysselsatt mig hela mitt vuxna liv, ty vi har haft vedeldning här hemma på gården. För tre år sedan installerades jordvärme som kompliment så nu kan vi elda med ved men bege oss till sommarstugan när som helst även på vintern ty jordvärmen slår på när det blir för kallt i systemet, väldigt bekvämt. Ved finns för flera år framåt och i år har vi nu en hel del arbete med vindfällena. Räknade på hösten att det fanns minst 70 träd att ta vara på i närheten av gården så arbete finns nog. Om man är arbetsmyra eller inte skall inte jag uttala mig om, det får andra göra. Det är ju roligt att vara sysselsatt och då känner man sig också mer tillfreds med livet.

  • Per

   Har man egen skog, det behöver inte alls vara stor areal, så har man värmen även om man får jobba lite för den. Jobbar man på rätt sätt är det ju bara fin motion. Man får upp flåset. För vissa, själv inräknad, är vedarbetet en del av livet. Jordvärme är nog en bra investering men visst är det fint att få tända en brasa i spisen eller kakelugnen. Jag kör med luftvärmepump enligt ett liknande system som ni har.

   Vindfällen har gett mycket arbete åt folk senaste halvår. Så många som 70 vindfällen har inte jag men att gallra och röja ger ju också ved. Visst är det så, något måste man hålla på med annars blir man bokstavligt talat försoffad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »