Allehanda

Julfrid

Igår kväll besöktes kyrkan i Oravais tillsammans med sister Jane och svåger. Där sjöngs traditionsenligt julfriden in med julsånger av olika slag. En fin sed i vår kommun. Min niece Stina sjöng även denna jul tillsammans med kören Sångfoglarna. Egentligen skulle jag vilja att kören heter Sångfoglarne, med e på slutet. Fast det är väl för språkligt avancerat?

Hur som haver, vackert sjöng de tillsammans med solister och instrumentalister. Speciellt tyckte jag om violinen, trakterad av Salla Niemi.

Vi anlände mera än en halvtimme innan och redan då var det ganska mycket folk i kyrkan. Vi sökte oss upp på orgelläktaren denna gång. Har aldrig varit där förr och fin utsikt hade man. Innan kyrkklockorna klämtat färdigt vid 8-tiden och koncerten inleddes var kyrkan fullsatt.

Jag läste i Expressen en artikel med rubriken: Fira jul som i Finland – 6 steg till en deppigare jul
Läs artikeln först innan ni läser mitt bemötande nedan.

Jag håller inte alls med om den negativa vinklig rubriken ger sken av. Julfreden som utlyses kl. 12 i Åbo på julaftonen är en fin tradition som även direktsänds i svensk TV. Samma med julfriden som sjungs in i Oravais kyrka dagarna innan julafton. En högtidlig stund när förhoppningsvis julstress och julprestation glöms. Något positivt.

Deppig julmusik i republiken? Håller inte alls med. Bara att lyssna på koncerten igår.

Bastubad med släkten? Det är ett julfirande jag inte känner till. Kanske ett alternativt julfirande som motvikt till julstress och julprestation? Jag utgår ifrån att man inte sitter hela julen i bastun. 😉

Besök på kyrkogården för att hedra nära och kära som gått ur tiden. – Visst, det gör vi. Också en fin tradition tycker jag. Görs inte det i kungariket? Om inte borde seden införas omedelbart! Hellre det än att glo på Kalle Anka.

Julmaten består i republiken enbart av lådor? En grov generalisering! Visst, lådor förekommer på julbordet. Den bästa är morotslådan men kålrotslådan kan avskaffas. Men vi har mycket annat som t.ex. ”köttbullar, prinskorv och ägghalvor” för att inte tala om skinka, sill av flera olika sorter, paté, sallader, gravad lax, lutfisk (inte min favorit direkt) och både snaps och julöl för den om så önskar. Själv bidrar jag varje jul med Skåne Akvavit.

Jultårtor som dessert? Vet jag inte. De serveras väl mest tiden före jul? Eller är jag fel ute? Sister Jane som är chefsarkitekt för julbordet brukar bjuda en både god och varierande efterätt. Få se vad det blir i morgon?

Expressen, där högg ni rejält i sten! Tur att ni lade in brasklappen ”med glimten i ögat”!

oravais-kyrka-20161222
Utsikt från läktaren. En stund senare var det fullsatt.

2 kommentarer

 • Wesber

  Det var en lite konstig beskrivning av en finsk julafton, vi firade en vanlig jul i Finland med skinka, gran och julklappsutdelning men någon bastu har jag aldrig badat på julafton. Korna skulle alltid tas om hand innan vi började klapputdelningen, när jag flyttade till Sverige som 22 – åring så var det precis samma traditioner här. Sista bilden på stjärnan med plommonen i kommer jag ihåg att vi alltid köpte till julen och jag minns än hur goda dom var. Själv skall jag fira julafton på jobbet från 13 till 21:30 så det blir firande här på annandagen istället. En riktigt GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR önskar jag alla i byn som läser detta.

  • PJ

   Det där med bastun verkar vara mer på finskt håll. Jag känner då ingen som badar bastu på julaftonen. Jag ser inte heller någon stor skillnad mellan att fira jul i Finland eller i Sverige.
   Hmm… sista bilden på stjärnan med plommonen vet jag inte riktigt om jag vet vad det är för något?
   Hälsningen gick säkert fram till de som förstår vem du är. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »