Allehanda

Julbordets läckerheter och en gissning

Den sista pepparkakan är uppäten och chokladasken öppnad. Den lär inte bli gammal om jag rätt känner mig själv. Jag har fruktansvärt dålig karaktär när det gäller godis. Jag äter upp det på ett nafs. Men, jag är ändå inget godistroll för jag köper sällan godis och denna ask som nu ständigt står och frestar är en julgåva. Så jag har inte köpt den själv.

Däremot inhandlade jag några ingredienser till det gemensamma julbordet. Senapssill, prinskorvar och paté. Det är min julbordstradition och de bör finnas på ett julbord anser jag. Däremot slapp jag doften av lutfisk vilket jag är tacksam för. Jag vet att många gillar lutfisk men där går gränsen för mitt fiskintag. Lutfisk och memma, nepp, inget för mig. Men flera sorters sill, gravad och rökt lax är gott på julbordet. Likaså skinka, morotslåda, köttbullar och kalops. Naturligtvis fanns fler sorter men allt kommer jag inte ihåg. Jo, en jättegod sallad á la Ernst. Men jag åt julbordet med måtta och behövde inte lossa svångremmen.

Däremot blev det ingen Skåne-snaps eftersom julbordet avåts på annan ort denna jul. Jag körde bil och då passar det inte med snaps, även om det bara blir en eller två tillsammans med mycket mat. Men visst är en immig och kall Skåne god till sillen?

Allt blev inte uppätit på julaftonen så jag fick med mig hem det som blev över av mitt bidrag. Passade bra till lunchen idag.

Vid juletid brukar det ofta avges löfte om mera motion för att inte lägga alltför mycket på hullet när julbord och gottis i överflöd förtäres. Det behöver inte jag göra för jag har motionerat ganska flitigt hela året mestadels med promenader. Så även denna dag. På Google Maps ritar jag ut min färd dag för dag, kilometer för kilometer och sedan sparar jag dagens position och sträckning som favorit i min webbläsare. På så sätt kan jag se hur långt jag gått under året och var jag befinner mig varje dag som jag vandrat.

Jag startade här i Oxkangar 1 januari och idag befinner jag mig…. ja, just det, var befinner jag mig idag? Jag gick först ut till riksåttan, riksväg 8 (E8) som det står på Goolge Maps. Jag svängde av norrut mot Torneå och passerade också i något skede Haparanda och fortsatt söderut på E4:an. Frågan är hur långt söderut på E:4an har jag kommit idag? Eller rättare sagt vid årsskiftet den 31 december för det är då jag vet var jag befinner mig för hela året och också kan avslöja min position i ett blogginlägg. Under tiden fram till dess kan ni försöka gissa var jag befinner mig idag. Genom att ange kilometer eller närheten till en stad/ort. Gärna genom en länk till Google Maps om ni behärskar den konsten.

Jag vet, detta är jättesvårt men ni kan väl dra till med något.

För den som inte vet var Oxkangar ligger så ger jag här en länk till Google Maps så att ni vet var jag startade och hur jag svängde av norrut på E8. Det är bara att zooma ut och föreställa sig min färd runt Bottenviken söderut.  https://goo.gl/maps/eQBFFuu8drPGV3kU7

Därmed önskar jag alla en Fortsatt God Jul!

Först på julaftonen åkte jag ut till min villa för att kolla läget. Inte speciellt jullikt med barmark, dis och snöblandat regn.

Åh, den goda salladen enligt recept av Ernst Kirchsteiger

Här hälsade oss några tomtar välkomna på julaftonen. Innanför väntade julbord och trevligt sällskap.

Idag juldagen låg det faktiskt lite snö på marken. Strax mycket ljusare och bättre.
Detta är mitt barndomshem på andra sidan vägen, dock idag ett ödehus.

8 kommentarer

 • annepauline

  God fortsättning på helgen!

  Det har kommit lite snö här också. Det är vitt på marken men det ska visst bli plusgrader och regn igen.
  Julen har hittills förflutit väldigt lugnt och stilla. Inga braskande annonser om mellandagsrea. Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationer att rean ska ställas in. Ytterligare ett dråpslag för affärerna som redan är hårt ansträngda. Rean finns på nätet förstås och affärerna får behålla sina gamla lager som de alltid brukar prångla ut på mellandagsrean.

  Är det granatäppelkärnor i Ernsts sallad? De är goda men jag tycker att de är lite jobbiga att äta, ungefär som kärnorna i hjortronsylt. Kan ingen uppfinna kärnfria hjortron, haha?

  • Per

   Jag brukar sällan besöka mellandagsrean så för mig är det ingen större förlust även om jag förstår att handeln gråter. Det är säkert många affärer som farit illa men trots det så verkar den stora ekonomiska kraschen vänta på sig. Vi får se framåt våren.

   Jo, det var granatäppelkärnor i salladen. Det omnämndes speciellt vid julbordet. Jag tyckte ändå salladen slank ned relativt lätt så mig störde det inte.

 • annepauline

  Just det ja, en vild gissning var du befinner du på din vandring. Det skulle inte förvåna mig om du börjar närma dig Malmö!

  • Per

   Jag kan varken förneka eller bekräfta ifall någon annan också vill gissa. Till Malme via Haparanda är det en god bit, lite över 2000 km. Tack för visat intresse! Svaret kommer kring årsskiftet.

 • GO

  Du är på Löfstad slott under din vandring, alltså söder om Norrköping. Där har jag en gång ätit en maffig jullunch. Åt alldeles för mycket.

 • annepauline

  Norrköping, ja. En bit utanför Norrköping ligger ett hotell som heter Stenkullen. Det är ett väldigt märkligt ställe. När du nu är ut och vandrar så sväng in där! Man tror knappt stället finns på riktigt men se det gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »