Upplevelser

Vi har en dröm

Egentligen hade jag tänkt skriva lite mera om Urkult men så kom picknick på Sandö i provinshuvudstaden emellan. Där firades idag en manifestation för mångkultur med flera bra artister och även kända talare. Jag körde en sväng dit för att se om det var något drag i en sådan tillställning och visst, ett ganska stort antal, kanske närmare 1000 personer, hade samlats på gräsmattan runt om scenen på Sandö. Betydligt fler än de som låg på stranden.

Jag kom att tala med en äldre man som presenterade sig som far till EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri. Han hette Vote Kumpula och skulle själv också hålla tal och berättade att han var både same och kurd. Hur det sedan hängde ihop fick jag inte riktigt klart för mig. Jag berättade att jag senaste vecka besökte en samisk kyrkstad, Fatmomakke i Norrland, men det gillade han inte för han sade att kyrkan hade förtryckt samerna, förbjudit samiska språket och trolltrummorna under kristnandet av samerna. Och visst har han rätt. Övergrepp skedde och samerna var under lång tid en nedvärderad grupp. Han presenterade sig också som fritänkare och hade kanske därför inga högre tankar om kristendomen. Dock ville han gärna att jag skulle ta en bild av hans familj.

Jag tycker att det är viktigt att delta i en sådan manifestation och visa att rasister och främlingsfientliga inte ostört får sprida sin propaganda och fördomar. Är det ingen som säger emot och står upp för mångfald och lika värde för alla är snart rasism, främlingsfientlighet och osund nationalism norm i samhället vilket kan leda till att ingen ingriper när övergrepp och hatbrott omsätts i verkligheten. Det skedde i Tyskland när demokratiskt valda nazister gick bärsärkagargång i sitt eget land och sedan fortsatte över landets gränser.

Manifestationens slogan är ”Vi har en dröm”, därav rubriken.

En hel hop bilder tog jag så här kommer åter en bildbomb.  Klicka på  första bilden för större storlek och använd sedan pilar eller piltangent för följande bild. Uppe till vänster finns ett kryss x för att avsluta.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »