Allehanda

Plausibel

 Direkt i morse när jag vaknade fanns ett ord i huvudet som bara surrade på. Ordet var plausibel. Kan ni bara förstå; ordet använder jag inte till vardags, knappt så jag ens förstår vad det betyder. Innan jag gjorde något annat, med sömnen fortfarande i ögonen och lätt yrvaken, måste jag bara ta reda på vad ordet med säkerhet betyder. Ovanför sängen har jag en liten bokhylla där mina aktuella böcker finns, ordböcker (hela 11 stycken ordböcker och lexikon visade sig finnas i hyllan) och någon atlas. Så det var bara att sträcka upp handen från sittande ställning och grabba tag i Svenska Akademins ordlista.

Jo, ordet fanns och det betydde: trolig, rimlig, antaglig, sannolik, möjlig, tänkbar. SAOL har inte så många synonymer men på nätet fanns denna förklaring på den utmärkta hemsidan synonymer.se.

Åter, varifrån kommer alla dessa ord, uttryck, fraser, sånger, påfund som plötsligt finns i huvudet, oftast efter att jag sovit? Jag kan inte påminna mig att jag den senaste tiden har använt eller läst ordet plausibel. Kan det vara samma som med drömmar, de bara finns där utan att man kan styra dem? Ibland kommer infallen när jag håller med något enklare repetitivt arbete, t.ex. snöskottning eller en längre promenad. Jag tror jag skrivit om detta fenomen innan.

Min ordlista är annars i ett bedrövligt skick, utan ryggband och pärmarna helt lösa. Så brukar inte mina böcker se ut. Kan det vara så att boken blivit flitigt använd under årens lopp? Den har också ganska många år på nacken, över trettio om jag inte minns helt fel. Kanske dags att förnya sig?

På nätet finns nu också SAOL att ladda ned helt gratis som program från Svenska Akademins hemsida. Längst ned på sidan finns en exe-fil som det bara är att spara på datorn och installera. Som bonus finns också korsordshjälp för oss som löser korsord. Låt mig säga som så, om ni inte redan hunnit installera programmet, så är tipset en liten julklapp från mig till mina läsare. En fortsatt fridfull jul önskas!

bokhylla
Ja, ni har väl ingen större svårighet att hitta ordlistan?
jullykta
Jullyktan hängde jag upp igår och än brinner den. Kanske dess flämtande låga lyser än en natt?

8 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »