Allehanda

Söta Chicago

Salig mor var en kvinna med bestämda åsikter, kännspaka gester och ord och uttryck som var så personliga för henne. Det fick jag åter bekräftat för mig när jag i julhelgen tittade igenom videoinspelningar som är 20 år gamla eller mera. Det var riktigt roligt att återupptäcka hennes personlighet som hon var i sin krafts dagar och sådan man vill minnas henne. De sista åren var hon skröplig och bruten av sjukdom men på något sätt fanns ändå hennes starka personlighet kvar som en torr humor som utvecklades på sjukbädden.

I videon hörde jag henne uttala ett utryck som hon ibland brukade använda, nämligen ”Söta Chicago”. Det kom till användning när något utöver det vanliga hade hänt, oftast i positiv bemärkelse.

Det märkliga var att när jag testade uttrycket på några av släkten och närmaste familjen så stannade de till, stoppade, rynkade pannan och såg förvirrade ut. De kände igen uttrycket men kunde inte på sekunden placera det. Jag tror mor var ganska ensam om att använda uttrycket. De flesta kunde ändå ganska snabbt känna igen uttrycket och vem som brukade använda det. På något sätt var det som en hälsning från en person som lämnat oss för alltid och en glimt från en svunnen tid. Videobandet och uttrycket ”Söta Chicago” är kanske den bästa julklappen detta år.

En väg hon gått i unga år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *