Allehanda

Komarschlåten

På Umefolk gjorde jag en videoupptagning när Ulrika Bodén tillsammans Ahlberg, Ek & Roswall uppträdde på Iduns stora scen. Ulrika har sysslat en hel del med kulning, d.v.s. när man förr i världen med sång och läten lockade hem korna till kvällen för mjölkning.

Jag tror, efter att ha tittat en del videos på tuben, att kor är smått musikaliska. För vallpigor och -drängar var det säkert lättare att få hem korna med en vacker och långt bärande kulning.

Ulrika sjöng annat också, mästerligt ackompanjerad av trion Ahlberg, Ek & Roswall, men här är låten som jag fastnade för efter att hon berättat om kor, kulning och fäbodliv. I sången ”talar” hon också med korna på dialekt från Ångermanland. Bl.a. Lisse-koa fanns med i raden av kor på väg.  Det kändes så naturligt och vänskapligt mellan människa och ko. Knäppandet på fiol och nyckelharpa i början av låten skall föreställa skällan som ledarkon hade runt halsen och som hördes vida omkring i en stilla sommarkväll.

Vi lyssnar!

[youtube=https://youtu.be/iCU__C7gr3w]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »