Allehanda

En trotjänare

Jag gjorde ikväll en tur till min kåta för att inspektera och reparera. Ena längsgående bjälken under bryggan hade gått av under vinterns myckna snö. Som tur var fanns det lite is kvar vid sidan av bryggan som jag kunde stå på och utföra mitt arbete. Men mera än ett par kvadratmeter var det inte och strandstenarna var glashala av allt vatten som den bistra nordanvinden skvätte in över stranden.

Som tur var hade jag klätt mig bra och behövde egentligen inte frysa. Långkalsonger, stövlar, stickad mössa, min kära gamla Helly-Hansen tröja samt en vindtät ytterjacka gjorde att jag inte behövde hacka tänder alls.

Min Helly-Hansen tröja köpte jag 1982 eller 1983 så den är gammal som bara den men är ändå  det bästa plagg jag någonsin köpt! Den är som ny efter varje tvätt, oberoende hur smutsig den varit innan. Det har hänt sig vintertid att den varit alldeles kladdig av kåda, full med barr och skitig av all ved jag hanterat under skogshuggningen vissa vintrar. Den har varit svart av olja på ärmarna, luktat pyton lång väg och sett ut som om den varit färdig att kastas i roskis efter diverse arbeten jag gjort och donat med. Men efter en stund eller två i tvättmaskinen hivar jag fram den fuktig men strålande ren. Jag hänger den på tork en stund och vips har jag tillbaka min tröja i nyskick. Nästan som när jag köpte den för snart 30 år sedan. Där kan man tala om kvalité! Jag tror den kommer att överleva mig.

Bättre mysplagg får man leta efter. Jag brukar ta på mig min trotjänare och lägga mig i soffan en stund och ett, tu, tre har jag somnat. Bättre sömnpiller finns inte. Ingen filt behövs heller för jag kan gott sova många timmar, om det vill sig, enbart med min Helly-Hansen som skyddande och värmande täcke. Ett makalöst plagg! Egentligen borde jag skicka ett tackbrev till den norska tillverkaren.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PcJAQdR-qd0]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »