Allehanda

Små vardagsbekymmer

Som jag predikat för andra att hålla koll på sina lösenord och att ha en fungerande back-up. Och så går jag själv och missar att anteckna PIN-koden till mitt telefonabonnemang!

Jag köpte igår en ny mobiltelefon. Den gamla var på intet sätt föråldrad men den hade för lite minne. 8 GB är för lite i dagen läge om man som jag har en hel del intressanta program installerade. Visst skulle jag klara mig med betydligt färre program men jag har gjort rensningar, och nej, jag var inte beredd att göra mig av med fler program. Då återstod bara att köpa nytt. Slit och släng.

Samma märke och samma modell, Samsung J5, men nyare årsmodell och dubbelt mera minne. En telefon jag trivts riktigt bra med och vill fortsätta att använda. Till på köpet rätt billig. 155 europenningar kostar den.

Bytet gick bra tills jag skulle knacka in PIN-koden till sim-kortet. Plötsligt så var den som bortblåst! Eller, jag började schabbla omkring med flera möjliga koder och blandade också ihop med min jobbtelefon. Och inte hade jag heller noterat koden på mitt vanliga ställe där jag har alla andra koder. Och hux flux var mina tre tillfällen förbrukade och där stod jag med ett sim-kort som var låst.

Jag kollade på Soneras hemsida men blev inte mycket klokare för ibland stod det på finska, ibland på svenska. Så mycket förstod jag att jag kunde använda PUK-koden för att få ny kod till sim-kortet men det var inte tydligt beskrivet hur gå till väga, så där stod jag handfallen. Smått sur gick jag till sängs igår kväll med död telefon.

Nåja, en natts god sömn brukar ibland hjälpa och visst, i morse tog jag mig an problemet med nya friska krafter och efter diverse försök på egen hand så lyckades det mig att få ny kod till sim-kortet. Try and error-metoden. Nu är koden tryggt noterad och inbankad i hjärncellen.

En stor del av dagen gick åt till att installera program för det fungerade inte heller automatiskt som jag hade trott. Installera och logga in på otaliga ställen. Som tur är finns mina program samlade på Google Play där jag annars hämtar mina program.

Vad lära vi av detta? Jo, att Soneras hemsida inte är perfekt även om de gjort ett tappert försök. Att alltid ha lösenord noterade på något ställe; hjärnsläpp kan inträffa även hos den mest minnesgoda. Att en smartphone är gammal redan efter två år. Att aldrig ge upp, sov på saken!

Skalet, det är en historia för sig. Den nya J5:an har större skärm vilket gör att det gamla skalet inte passar. Köp av nytt skal, naturligtvis. Slit och släng. – Någon som vill köpa en Samsung J5 (2015) för en billig peng? Med Samsungs eget skal och 4 GB extra minneskort.

Back-upen har jag dock i skick på både ett och flera sätt. Knackar i trä två gånger!

Någon riktigt bra bild som illustrerar inlägget har jag inte så då får det bli en bild från Umefolk förra helgen. Misströsta inte, det finns alltid en väg uppåt!

Umefolk
Umefolk – där uppe finns Idun

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »