Allehanda

Vem sågs vid bron?

Bussen for åt fel håll idag när jag kom hem från Saltgruvan. Eller så var den ovanligt sen med skolskjutsen. Efter en stund kom den tillbaka med lika god fart. Förklaringen torde vara att bron vid sundet har viktbegränsning på 12 ton efter att defekter har uppstått i brolocket och då får lilla bussen inte köra över utan måste ta en omväg via en annan bro.

Förra fredagen när jag for till köpladan för att veckohandla höll ett par gubbar på att i regnet skruva fast en stor plåt ovanpå det hål som tydligen höll på att uppstå. I regn och rusk, det var tydligen akutläge.  Tur var det för träsyllarna i brolocket höll på att ge upp på ett ställe. En dag när jag körde bron över lossnade tydligen en träbit och gav Brunte en rejäl smäll undertill. När en sådan skada uppstår kan den snabbt förstoras och vem vill bli hängandes med ett hjul i ett hul. –  Jo, så heter hål på danska.

Skolungdomarna får bereda sig på en kanske 20 minuter längre skolfärd per dag en tid framöver förutom den tunga trafiken som får köra samma omväg.

En berättelse, kanske en skröna: tidigt en söndagsmorgon för länge sedan (bron byggdes på 1960-talet) hade någon sett en kvinna som satt och rökte uppe på brospannet dinglandes med benen. Visserligen är brobågen inte jättehög men tillräcklig för att slå ihjäl sig om hon fallit. Hur hade hon i så fall kommit dit upp? Balkarna är inte speciellt breda. Kanske det ändå var ett påhitt, men man vet aldrig. En historia utan poäng och slut men som ändå kittlar tankarna.

Hoppas plåten sitter fast!
Var det en sjöjungfru som satt där uppe på bron?

10 kommentarer

  • Don PJ

   Det undrade jag också först, det skulle motsvara ca. 10 personbilar. En vanlig stadsbuss, Scania CN113 väger 16 ton och en ledbuss 24 ton, så det är en hel del. Kollat på nätet.

 • annepauline

  Nämen hjälp, håller bron på att vittra sönder på ett ställe lär den göra det på flera ställen. Plask!
  Undrar om det inte var en hemvändande festprisse som sett sjöjungfrun uppe på brospannet?

  • Don PJ

   Det kan bli ett rejält plask om så sker! Det är brolocket av trä som gett upp men det går att byta.

   Det kan ha varit en festprisse på hemväg men det kan också ha varit den spjuver som bodde i vid brofästet en gång i tiden som berättat historien från början. Det är en historia som jag hört berättas, allt är möjligt.

 • Designern

  … då jag som tonåring i början av sjuttiotalet rörde mej mycket i närheten av bron så hade jag några vilda kompisar som sportade med att ”krypa” ja t.o.m. gå över brobågen. Själv vågade jag knappt se på när de rörde sej på/över järnbalkarna på brobågarna.

  • Don PJ

   Då är det inte helt omöjligt att ta sig upp på bågen över bron utan att trilla ned. Men det är nog inget att rekommendera för balkarna är inte breda. Hur det sedan är med den rökade damen är en annan femma.

 • kicki

  Skäms nästan att berätta att ett gäng ungdomar, där min son ingick, en sommar för ca 10 år sedan roade sig med att klättra upp på på ”brobågen”. En av dem var beredd att dyka i vattnet, men de fick honom att avstå. Hade jag vetat vad de höll på med, så vet jag inte vad jag skulle ha tagit mig till.

  • Don PJ

   Ungdomen är sig lik, oberoende om den är från 70-talet (se Designerns kommentar) eller från 2000-talet. Saker och ting skall testas, det skall hända saker. Brosporten är dock farlig och det är tur att det inte hände någon olycka. Det fanns också annat från 1960- och 70-talet som var lika farligt som vissa ungdomar ägnade sig åt. Idag är det vanligt att äventyren och livsfarligheterna skall filmas och läggas ut på YouTube, en trend som tyvärr kan sporra till ytterligare farligheter.

 • Leif Torgny

  Hej jag Har altig Vilja Hopa fron en Bro Men ner man Komer up då kan Man få ont i Magen Sen tenk om de kan finnas en Sten Breda Stolpe Ja då Låter man de Vara Jag mins en Kille på Stegel hollmen i Bokänes då var jag på en Bryga Då sog jag en Stor Båt Ambolanseer Poliser mins Jag inte Jag var Uptagen med mina Krabber och Neb Gedda Två syken Jag har Provat min Trimade HONDA MT5 på Isen vid Stegell Hol hollmen Jag har Fiskat Mycket på Isen Jag vill råda Alla Ha inte någon Tanke på att Hopa fron nogon Bro Berg Du Lever nu och Var red om dit Liv i dag???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »