Allehanda

Tagga, tagga!

En stor del av dagen har jag ägnat åt att kopiera bildfiler som tidigare inte fanns som dubbletter. Senast i morgon borde alla bildfiler, ända sedan 2002, finnas på minst två ställen. Sedan finns det också andra filer som borde bli säkerhetskopierade.

När man håller på att rota runt bland gamla bilder blir man ibland sittandes långa stunder och bara kollar bilder. Som när jag besökte Lissabon år 2007. Så många fina bilder som jag mer eller mindre glömt bort. Då fotade jag enbart i jpg-format och även om en del bilder blev bra så ser jag också bilder som kunnat förbättras avsevärt om jag fotat i RAW-format.

En annan sak med fotografier är att ge dem relevanta filnamn, tagga dem på ett bra sätt och även ge dem beskrivande text. Ikväll har jag hittat bilder som är flera år gamla och som jag inte med säkerhet vet vad de föreställer eller var de är tagna. För att inte tala om ifall någon i framtiden, när jag kilat vidare, vill veta vad bilderna föreställer. Detta problem har jag själv upplevt i arbetet med hembygdsforskningen när vi gjorde Oxkangar-boken. Därför är det viktigt att organisera och tagga bilderna på ett bra sätt, inte bara knäppa hejvilt och sedan glöms de bort eller försvinner i en telefon som tappas bort. – Ja, detta har jag säkert predikat om tidigare. Nu fortsätter arbetet med att få bättre ordning på den rätt stora samlingen; ett inte helt lätt jobb.

Lissabon 2007. Ja, vad föreställer detta?
Eller detta. Inte så pjåkigt fotat ändå, även om horisonten är aningen sned.
En äkta portugis?

I skumma kvarter sommaren 2007.

 

Inte alltför långt borta från Lissabon finns fina sandstränder och Atlanten så långt ögat når. Men bilden hade kunnat vara från nästan vilken del av världen som helst.

 

4 kommentarer

  • PJ

   Jag brukar döpa mina bilder enligt följande system: datum-speciellt namn-löpnummer. T.ex. 2017-11-04 Pelles dop (99).jpg. I Egenskaper för bilden kan man också skriva lite mera. Under fliken Information finns ett fält som heter Kommentarer och där skriver jag ibland, inte alltid, in mera info om personer, plats och annat nyttigt att veta någon gång i framtiden. I min kamera finns också GPS-funktion som gör att jag efteråt kan se var jag tagit bilderna. Speciellt bra är det om man kör omkring på okända ställen så glömmer man snabbt bort var man tagit bilden, för att inte tala om åravis eller årtionden senare.

 • Erik Forsling

  Tycker mig känna igen bilden ”I skumma kvarter sommaren 2007” från tidigare tillfälle, men du måste ha publicerat den senare, för 2007 lär vi näppeligen ha varit cyberbekanta. Jag gillar den bilden, och har en egentagen som jag i viss mån kan associera till din. Nåja, jag har vid ett antal tillfällen frekventerat tvivelaktiga kvarter, och fotograferat, men det var just en speciell bild jag tänkte på nu. Inte ens bakgator utan downtown Montreal, men du vet associationer …

  • PJ

   Det är fullt möjligt att jag haft med bilden tidigare. Jag hade en annan blogg tidigare 2007-2009 men jag tror inte att du var med den tiden. Sedan startade jag denna blogg maj 2010. Det var ett uppehåll mellan de båda bloggarna. Ja, sådan tur att associationer finns, vad skulle vi göra annars?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »