Allehanda

Umefolk 2016

Som den uppmärksamme läsaren säkert uppfattat så har jag i helgen bevistat Umefolk, en av Sveriges största folkmusikfestivaler. Ett stort antal musikanter, artister, konstellationer och aktiviteter har hörts och genomförts i främst Folket Hus vid Vasaplan.

Alltså, Folkets Hus i Umeå är inget litet bygge och inte helt lätt att hitta i. Jag kunde inte heller finna någon riktigt bra karta eller skiss var de olika salarna fanns. Visst, Idunteatern kan man inte missa men om man skall till ett sådant ställe som Miklagård är det inte helt lätt för en nykomling. Tredje våningen och i slutet av en korridor alldeles till vänster bakåt. Eller Studion som ligger i källaren efter alla trappor, krökar och vindlingar.

En annan sak är att hinna se och höra alla fina förställningar som fanns tillgängliga. Det blev tidvis nästan stressigt. Jag hade gjort upp ett schema som jag skulle följa, efter en nödtvungen sållning. Tyvärr höll inte detta schema eftersom jag dröjde mig kvar för länge per föreställning. Jag hade svårt att slita mig. Till sist fick jag inse att jag fick gallra ännu mera och bara välja ut de som var de absoluta favoriterna och koncentrera mig på dem och se vad som hanns med i övrigt. Tyvärr, för det fanns en uppsjö av fina uppträdanden och evenemang, inte minst alla spontant jammande under framför allt lördagskvällen. Små grupper med spelmän hittade en vrå här och var för en stunds gemensamt musicerande till vilket det gick att ta sig en svängom.

Allspel på fredagen var den stora invigningen. 2-300 musikanter, allt från barn till proffs, uppträdde gemensamt på Idunteaterns stora scen. Så bra det var! Verkligen se- och hörvärt och väl genomfört. Jag hade först tänkt strunta i Allspel men är nu glad att jag tog mig tid att se detta. Kan varmt rekommenderas!

Mittfolk var en av favoriterna, ungdomar från Västernorrland som spelar bra, varierat och med glädje. Det var tredje gången jag såg dem och jag blev inte besviken. Gruppens medlemmar är under ständig rotation och inget Mittfolk är det andra likt men stilen är den samma, inte minst tack vare de konstnärliga ledarna Göran Månsson och Daniel Ek.

En annan grupp, , har också en stil likt Mittfolk men med Framnäs folkhögskola i Piteå som sitt högkvarter. De överraskande med att spela en Menuett från Oravais, min hembygd. Ett fint framförande med bl.a. tuba i sättningen!

HomeCraft sjöng och spelade gudomligt! Emma Härdelin har jag hört tidigare och hennes två medmusikanter stod henne inte efter. Emmas röst är gudomlig.

Ahlberg, Ek & Roswall var ett annat band som också kommer att spela på årets Urkult. Också de virtuoser med sina instrument och intressanta låtval.

Katarina Barruk var en klar favorit och nu förstärkt med ett fyrmanna-band. Hennes repertoar är jag väl förtrogen med efter att för tredje gången på ett halvår sett henne live.

Tullara Connors från Australien var en verkligt positiv överraskning. En oerhört skicklig gitarrist och en varm personlighet. Både blyg och öppen på ett charmerande sätt. Jag kunde inte undgå att bli lite förälskad i henne.

Tulipalo med Daniel Wikslund från en liten by norr om Gällivare och Fredrik Hangasjärvi från Tornedalen. Två riksspelmän på varsitt instrument, Daniel på fiol och Fredrik på durspel. En underhållande show med skoj och skratt, skrönor, taktfast och kraftfull musik. De är kända från TV-serien Bastubaletten som gick på TV tidigare i vinter. De antydde också att det kommer att bli en fortsättning med Bastubaletten till hösten och då i ambulerande form, vad det nu kommer att innebära. Daniels hemby Tautjasjaur är inte helt lätt att uttala men med lite övning sjöng publiken glatt med där Tautjasjaur ingick i refrängen.

Jag tror inte det är många i Österbotten som uppmärksammat Umefolk och den explosion av musik, dans, kontakter och aktiviteter som erbjuds i februari varje år för den som gillar folkmusik. Inte bara fiolgnäll för instrumenten hanteras med skicklighet och musikstilarna är många.

Detta som en kort sammanfattning av något som jag varit med om denna helg. Nu återstår hemresan men det betyder inte att jag åker raka vägen hem när jag kommer iland ikväll i Vasa vid 18.30-tiden. Nejdå, rakt ut i ingenmansland, höll jag nästan på att skriva, i snö och kyla nästan halvvägs tillbaka till Umeå! Vad månne vänta?

2016-02-27 Umefolk 055-1
Här sitter en grupp och spontanlirar. Daniel Wikslund ses traktera fiol övrig är mig okända. Daniel verkade annars vara mycket aktiv och syntes ofta. Han måste ha trivts om fisken i vattnet.
2016-02-27 Umefolk Katarina Barruk 005-1
Katarina Barruk drog mycket folk till stora Idunteatern. Inte knökfullt som på Allspel men någon annan sal hade blivit för liten.
2016-02-27 Umefolk 081-1
Här ses Tulipalo (Eldsvåda på svenska) i full aktion. Fredrik hade en sådan härlig tornedalsdialekt med meänkieli som modersmål. Daniel pratade mera riksmål, globetrotter som han är. Förresten, jag håller just nu på att läsa hans bok ”Med tanken full av längtan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »