Allehanda

Hösten kan vänta lite!

Så är vi tre steg in i september och i fredags tog jag mig för att spana efter hösten som förhoppningsvis inte kommer riktigt ännu. Jag har mina speciella skäl för denna fromma förhoppning. Samtidigt är jag förväntansfull för denna höst kommer att bli annorlunda än andra höstar.

Senaste veckan observerade jag in en lönn på Byholmen som tjuvstartat hösten genom att toppen redan blivit lysande grann. Även nedtill fann jag några grenar med färggranna löv; för övrigt var lönnen grön. Hur kommer det sig? Är vissa delar av träden mera frostkänslig än andra. Annars menar jag att vi ännu inte haft frost här i byn.

Mycket mera höst än lönnen fann jag inte. Däremot hallon, blåbär och lingon.  Vid villan (sommarstugan) så fanns dessa skogens läckerheter om inte i mängd och massor så i alla fall tillräckligt för att stilla min snålhet. Egentligen borde vi äta bär betydligt mera direkt i skogen. Förutom det nyttiga och närproducerade så kan vi njuta av tystnad eller bara skogens egna ljud och prassel. Rogivande och lugnande!

”På tal om snålhet så är det bara i Svenskfinland som man kan vara snål på någonting gott, dvs. sugen på någonting. I Sverige betyder snål endast sniken och girig. Däremot kan snålvattnet mycket väl rinna också i Sverige.”

Här några bilder från min höstspaning i fredags.

Så här såg toppen ut på lönnen
Detaljstudie av ett lönnlöv
Kanske ändå lite höst kunde förnimmas i luften.
Åh, hallon så goda även om de inte var helt feta.
Röda och granna i all sin enkelhet. Jag kom att tänka på fläskpannkaka och lingonsylt. Så gott! Men de går också att äta från tuvan i skogen.

0 kommentarer

 • annepauline

  Oj, så nyfiken jag blir på vad du ska hitta på under hösten. Har du någon riktig långresa på gång? Eller ska du ge dig ut på vandring som Rasmus på luffen och ta dagen som den kommer?

  • PJ

   Du har rätt, jag kommer att ta dagen som den kommer men också bege mig ut på en resa ganska snart. Om den är lång vet jag inte men dryga veckan blir den.

  • PJ

   Semester? Ja, du har rätt, 5-2 veckor semester väntar runt hörnet. Oj, oj vad fåglarna kvittrar; här hörs mest tranor och de kvittrar inte. 😉

 • marianorrgard

  Det är så härligt att det fortfarande finns hallon kvar att plocka, och kartar som väntar på att mogna! Med tillräckligt sol och inte för mycket frost antar jag att det kommer finnas ett litet tag till 🙂

  • PJ

   Visst, bärsäsongen är inte helt slut ännu. Kommande helg blir det nog åtminstone ett besök i hallonbuskarna för att se om jag kan få mig ett sista mums.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »