Allehanda

Vad jag tittat häromsistens

Bob Hansson och Bo Hansson, vad är det för skillnad på dem? Jo, Bob är poet av nyare modell medan Bo är musiker med start på 1970-talet.

Jag tittade nyligen ett program om Bo Hansson på K Special. Ett annat program från K Special med musikaliskt innehåll från den gamla goda tiden och som jag också nyss tittat är om Dag Vag. Både Bo Hansson och Dag Vag var flitigt på min skivtallrik på 1970–80-talen.

Tänk att jag glömt bort att Bo Hansson hade bildat band en gång i tiden tillsammans med Janne ”Loffe” Carlsson. Hansson och Carlsson kallade de sig helt enkelt. Sedan gick de skilda vägar

Bo Hansson var en ganska vanlig och försynt kille som han presenterades i programmet. Men han gillade att spela synt och hammondorgel. Han spelade i samma klass som Mike Oldfield även om jag uppfattade Hansson som mera oslipad. Merit Hemmingsson var också populär hos mig en lång tid. Hon låg mera åt folkmusikhållet men kunde traktera hammondorgeln med bravur. Jag såg henne live på Urkult 2015.

Dag Vag, Ebba Grön och Kebnekajse var av annan sort. T.ex. började Stig Vig i Dag Vag sin karriär som försäljare av förbjudna rökerivaror och lärde sig spela gitarr på kåken. Men så bra musik de spelade. Jag blev tvungen i juletid avlyssna deras LP ”7 lyckliga elefanter”. Så bra den var! Utan tvekan en av mina favoriter från 1900-talet. He, he, det låter som om var en helt annan tid. Och det var kanske också.

Jag minns när jag på början av 90-talet jobbade som lagledare på Saab i Malmö, då ännu ej fyllda 40, och nämnde att jag var fan av både Dag Vag och Ebba Grön vilken förvåning det väckte bland ”kidsen”. Ok, de som var både 10 och närmare 20 år yngre än mig men de kunde inte förstå att en ”gubbe” gillade sådan musik. Nå, gubbe sa de inte, men jag borde inte ha lyssna på sådant. Vi fick en gemensam nämnare där och jag steg lite i aktning bland ungdomarna på jobbet.

Ett annat program jag också tittat senaste tid är Citizen Schein som handlar om Harry Schein, flyktingen från Österrike, som blev en mäktig kulturpersonlighet i Sverige och mer eller mindre skapare av Svenska Filminstitutet. En märklig historia om hur han, med ett modernt uttryck, som ensamkommande kom till Sverige och kunde klättra till en av samhällets högsta poster och bli en kändis. Bl.a. spelade han under många år tennis med Olof Palme tills Palme blev skjuten samma kväll som de av naturliga skäl spelade sin sista match.

Jag märker att jag tittar bakåt i spegeln genom dessa program som handlar om människor jag mer eller mindre kände till en gång i tiden men som nu är borta. Kanske lite nostalgiskt. Bo Hansson dog 2010, Stig Vig 2012, Harry Schein 2006.

Merit Hemmingson lever än. En annan levande är Per Olov Enquist vars bok ”Ett annat liv” jag läser just nu. Även den en fascinerande berättelse om ett liv och en karriär som också likt Harry Schein hade starka band till den svenska socialdemokratin. Jag är ännu bara halvvägs i boken.

Detta något om mitt tv-tittande den senaste tiden för det mesta via SvT-Play. Jag behöver inte Nexflix på långa tider än.

På tur står dokumentärfilmen ”Arbetets döttrar” som till stora delar handlar om textilindustrin i Malmö som jag själv också var den del av en gång i tiden. En viktig film för den som vill förstå historien. Går att se i hela världen via SvT-Play till 2 maj 2018.


I Trollkarlens Hatt – Bo Hansson

Dag Vag – Alltmedan stjärnorna föds och dör 

Citizen Schein –  Harry Schein

Arbetets döttrar 

Många äro livets olika vägar. För somliga raka fina, för andra krokiga och tunga. – Detta är en av mina barndomsvägar när jag på sommaren brukade tillbringa en vecka hos faster i Tuckor.

2 kommentarer

  • Erik Forsling

    Bo Hansson är för mig för evigt förknippad med sin tonsatta tolkning av Tolkiens ”Sagan om ringen”. Mycket omtalad en gång i tiden. Förutom Hansson & Karlsson då. Men varför de stavade så har jag inte förstått, eftersom Loffe inledde sitt familjenamn med C.

    Bob Hansson har figurerat titt som tätt på SR P1 – bl.a. i ”Dagens dikt” och ”Tankar för dagen”, och nu är han tillsammans med Marianne Lindberg de Geer orakel i ”Allvarligt talat” – senast igår.

    Sedan finns det ju bob hund också – de tycks faktiskt stava sitt bandnamn med gemener alltigenom. Om du går in på deras hemsida https://www.bobhund.se/ och skådar videon RockaBilligt kanske du kan hålla med om att deras konstruerande av instrument onekligen ger associationer till Seasick Steve, den gamle hjälten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.