Allehanda

Hej då!

Jag fick e-post från en ny bekantskap inom bloggvärlden och denna ursäktade sin mångordiga utläggning samt påpekade att jag inte behövde svara, något som jag dock anser att jag bör göra: nämligen att svara. Det hör till god sed och hyfs, tycker jag, att åtminstone med några ord replikera och visa att man fått meddelandet samt fattat vad som skrivits. Det gäller både e-post, SMS och vanlig mänsklig kontakt. Ibland räcker det med ett simpelt OK, ibland skriver man en rad eller två, eller så blir det en mera komplett utredning av det ena eller andra slaget. Men man svarar alltid på den första röksignalen! Så anser jag när det gäller det personliga. Tyvärr är det många som totalt struntar i denna enkla uppförandekod man och man emellan.

Inom yrkeslivet kan det var annat p.g.a. av den ständiga flod av diverse meddelande och infon som ständigt strömmar fram på skärmen. Där är det inte rimligt att svara på allt med ställs en fråga bör man svara på den och är meddelandet mera personligt utformat bör man också svara personligt. Samtidigt kan det vara stressande i vissa yrkesroller med mycket kontakter att hinna med mycket annat än e-post och telefonsamtal. Då gäller det att ha policy, prioritering och färdiga mallar för standardsvar.

Detta med att hälsa är samma sak. Jag tycker att det hör till att heja eller åtminstone nicka åt de som man ser med jämna mellanrum. Det kostar så lite och betyder så mycket. Speciellt bör chefer slänga en nick, hojta ett hej eller vifta lite med tummen för att visa att medarbetaren är sedd och finns till. Tyvärr slarvas det mycket med det också.

I Saltgruvan är det nya vindar som blåser och där ser man en klar skillnad i olika företagskulturer som skall samköras. I Saltgruvan är vi vana vid öppenhet och information, man känner sina chefer på olika nivåer och de flesta ger sig tid att hälsa. Så skall det vara och så hoppas vi att det skall utvecklas.

Stora Yxan, som är en av veteranerna i Saltgruvan, är en krigare som inte slösar med hälsningar. När vi i tidig otta sitter runt lägerelden och filosoferar innan arbetet startar i gångar och orter, anländer de flesta med ett God Morgon på läpparna eller en nick i nacken. Men icke Stora Yxan. Han har hälsat en gång för snart 30 år sedan när han för första gången trädde in genom porten till Saltgruvan och han kommer åter att säga ett hejdå, om x antal år, när han för sista gången lämnar Saltgruvan. Stora Yxan är en man som av princip inte slösar, inte ens med hälsningar, men det vet vi alla och tar det inte som oartighet. Han har ju hälsat, en gång.

Annat är det med Drillande Lärkan. Hon städar och utför diverse sysslor i Saltgruvan och viftar på långt håll och drar sig inte heller för att hälsa flera gånger om dagen. Därtill har jag lärt henne de vanligaste hälsningsfraserna på spanska något som flitigt övas. Hon i sin tur försöker lära mig lite ryska emellanåt men det är svårare. Jag minns inte ens hur man säger God Morgon på ryska, arma Dumkopf. Men jag är ju man och då kan man bara göra en sak åt gången, enligt gliringar från vissa retstickor till kvinnor. Så när jag nu lär spanska så finns det inte plats för nya typer av ord i skallen. Jag skyller på det.

Denna fryntliga figur stötte jag på i söndags. Han/hon (men absolut inte hen) både hälsade och bjöd på karameller.

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  ”Oj då”!, tänkte jag när jag såg ditt ”Hej då”! Tolkade först överskriften som en avskedsfras, och trodde att du tänkte lägga ner pliterierna. Men så visade det sig ju icke vara fallet. Och bra är väl det. Håller med om det mesta du skriver, men saker kan ju alltid problematiseras. Det är jag dock för trött för just nu – det är sängen som hägrar; och därefter ännu en dag på den medelstora fabriken i norduppland, som jag ibland kallat min arbetsplats när jag skrivit drapor på ”Glömda ord”, fr.a. om den neslige Brukselektrikern – min högt uppskattade fiende. Där hälsar vi alla varje dag, med få undantag; och ibland, som du skriver, flera gånger.

  Men, som sagt; god natt skrivs med grus i ögonen, efter en lång dag. Läste ditt inlägg helt nyligen.

  • Don PJ

   Rubriksättningen är det svåraste med att skriva blogg, tycker jag. Den blev kanske lite väl dramatisk på ett sätt men det var inte meningen. Grus i ögonen är annars det bästa sömnpillret.

  • Don PJ

   Se där fick du in två hälsingar på samma rad: Godmorron och Ha en bra kväll.
   Din eventuella skyldighet är nog inget jag lagt bak örat.
   God Afton!

 • Annepauline

  Hehee, så där är det. Hos mig finns det både Stora Yxor och Drillande Lärkor. De Drillande Lärkorna kan bli liiite påfrestande i längden. Stora Yxorna är bara att ta som de är.

  • Don PJ

   Vi äro olika till kropp och själ, så och med hälsningar.
   I Danmark hälsar man God Morgon när man stiger ur hissen efter gemensam färd men i kungariket hälsar man God Morgon när man stiger in i hissen. T.ex på en arbetsplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »