Livet på landet

Naturen i bild och doft

Igår blev det en tur till Nykarleby och besök på biblioteket för att se fotoutställningen med Jens Lax som fotograf. ”Made in Natureland” heter utställningen och visar natur- och landskapsbilder, ofta som fotokonst. Bilderna är till stor del gjorda med ICM-teknik vilket innebär ”avsiktlig kamera i rörelse”. Normalt försöker man hålla kameran så stilla som möjligt men med denna teknik så rör man kameran under exponeringen vilket innebär att man får diverse häftiga effekter i bilden. Nästa som en målning. Jens använder sig också av multiexponering.

En intressant utställning med ett tiotal fina bilder. Tyvärr finns den bara kvar ytterligare en dag, imorgon den 31 december, så har ni vägarna förbi så är det värt att ta sig en avstickare in på biblioteket.

De fotoutställningar jag besökt de senaste dagarna visar att fotografering inte alltid behöver vara vackra solnedgångar, gulliga kattungar eller bilder från släktens kalas. Svart/vitt är ett spännande område, multiexponering ett annat och egentligen är det bara ens egen fantasi som sätter begränsningar i sökandet efter motiv, ljus och vinklar. Utan tvekan är besök på olika utställningar inom foto- och bildkonst inspirerande också för oss hobbyfotografer.

Efter fotoutställningen bjöd sister Jane på köttsoppa och givande pratstund. Svåger hade nyss kommit hem från skogsarbete som är hans stora skötebarn sedan han alltmer blivit pensionär. Själv har jag också sådant på gång i form av röjning i plantering. Så länge det inte finns någon större snömängd i terrängen så är det perfekt för sådant arbete. Inte för svettigt, om man klär dig rätt, och framför allt inga myggor. Och det fina är att jag ser resultatet direkt även om det verkliga slutresultatet inte kommer under min livstid.

Över huvud taget så sker ganska stora avverkningar denna vinter. Tydligen är virkespriserna fina. Jag tycker att nu som då hör jag skördare i arbete och någon dag senare finns ett kalhygge där nyss levande skog fanns. Effektivt men inte särskilt vackert.

Ett är dock säkert, doften av nyhugget virke är något av det godaste man kan få i näsan! Den bästa naturliga parfymen. Det är bara nyslaget gräs i sena sommarkvällen och torrhö som kan konkurrera med trädens doft när de ligger på lit de parade i virkeshögarna. Naturens egna dofter.

Finns det någon doft i naturen eller från landsbygden i nutid och dåtid du vill lyfta fram, bra eller dålig?


Jens Lax – fotoblogg

Känd profil i Den lyckliga staden med Café Panorama högst upp.

Var hittar man dessa ord i Nykarleby? Klicka på bilden och zooma in för att läsa texten.

Solen tittade fram en stund under årets näst sista dag.

Några av virkeshögarna längs små sidovägar.  Såg gott de doftar!

Tyvärr skapar kalhyggen stora ingrepp i naturen men till nåds kan några ungträd få stå kvar. Enligt min mening borde staten lösa in eller byta till sig all kvarvarande gammelskog.

12 kommentarer

 • Wesber

  När jag känner samma doft som när pappa tjärade ekan på Laxör, det är den mest ljuvliga doft som finns. Även doften av nyhuggen skog samt bensindoften från en moped (eller vad det nu är som doftar så rogivande när folk startar en moped) .Det är mina favoritdofter.

  • Per

   Tjärdoft är en angenäm doft, det kan jag gott hålla med om.
   Bensindoft från moped är däremot lite udda. Eller varför inte? Du har säkert dina minnen från detta.

   Jag kom förresten att tänka på doften från mormors båthus som hade en härlig doft av fisktunnor, tjära, nät och bragder.

 • annepauline

  Intressant detta med dofter. Du nämner nyhugget virke, nyslaget hö och torrhö. Jaa, vilka härliga dofter!
  Jag tänker även på tvätt som torkat ute i sol och vind, doften av en grusväg som torkar i solen efter regn samt ååh, doften av en nyfödd kalv som nätt och jämt torkat.

  • Per

   Tänk att dofter ibland kan ge starkare minnesbilder än en bild eller ett ljud. T.ex. regnvåt skog eller tvätt som torkat i sol. Nya lakan i sängen doftar alltid gott, åtminstone om de torkat ute i sol och vind.
   Doften av nyfödd kalv är något udda, något som jag inte kommer ihåg även om också jag upplevt kalvning i ladugården. Dofter är ett intressant ämne.

    • Per

     Så sant, Proust beskrev detta fenomen utmärkt när han smakade på sin madeleinekaka.

     Tyvärr har jag inte denna del av hans stora verk i min ägo, endast del V. Han är inte direkt lättläst med oerhört långa meningar i sitt flöde. Kanske ett nyårslöfte att införskaffa hela ”På spaning efter den tid som flytt”. Vi får se.

 • Erika

  Sista bilden föll jag verkligen för. Alla bilder är naturligtvis fina
  men det är alltid en eller två som först säger mig något. Olika dofter
  finns det gott om i naturen. Nyslaget hö, kan tycka en gran i skogen
  doftar gott också, eller en Hägg i kvällningen, en Jasminbuske,
  nyhuggen ved, tvätt som torkar utomhus osv.

  Gott Nytt År!

  • Per

   Den bilden tycker jag också är bäst, därför kommer den sist.
   Hägg i all ära men syrén, visst är den härlig i doften? Och tiden mellan hägg och syrén är den bästa på hela året. Vi är på väg ditåt.
   Tack det samma, ha en fin nyårsafton!

 • annepauline

  Just det ja, gott nytt år på dig och alla som läser här! Jag ser fram emot ett nytt år att få läsa din blogg och titta på dina fina bilder. Det ska visst bli blåsigt och busväder, skönt, då är det lugnt ute. Men å andra sidan blir det desto stökigare inomhus, hehe.

  • Per

   Tack det samma!
   Roligt att jag kan räkna dig som en av stammisarna som läser denna blogg! Och en av de flitigaste på att kommentera. Det uppskattas!
   Blåsväder och snöfall har utlovats till nyårsafton och hittills har snö kommit men vinden håller sig något så när på sin kant tills vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »