-
Pengar på både gott och ont
Som bloggare kan en få det hett om öronen om inte bloggandets affärer sköts korrekt. Jag läser i Aftonbladet att storbloggaren Alexandra ”Kissie” Nilsson i kungariket fällts för smygreklam och därmed dömts till vite om 100 000 kronor om hon gör om grejen. Därtill har skattemyndigheterna ålagt henne 160 000 kr i skatteböter för att hon inte redovisat förmåner och intäkter. Det må vara hur som haver med dessa göranden och låtanden, det som förundrar mig mest är att en storbloggare kan komma upp i stora inkomster genom reklam och andra sidointäkter. Det är frågan om miljoner kronor för de mest framgångsrika inom det som modernt kallas influensers. De bildar bolag och…
-
Kvinnor spelar
Som ni vet är jag intresserad av musik. Icke själv musicerande utan jag lyssnar och upplever. I detta inlägg tänkte jag visa upp några av mina favoriter via en spellista på YouTube. Kvinnliga sådana. Jag råkar ha en hel sådana i bakfickan. Visst har jag också manliga favoriter och då främst från mina yngre dar men nu var det alltså kvinnliga artister och musiker på tapeten. Det bli blandad kompott och från olika genrer, allätare som jag är. Det finns också annan musik jag gärna valt men valet denna gång beror mycket på kvalitén på YouTube – det finns massor med dåligt ljud och videofilmning på YouTube. Jag dristar mig…
-
Valda tankar om politiken
Några större överraskningar skedde inte i presidentvalet utan sittande president Niinistö tog hem valet ganska enkelt. 62,7 % av rösterna fick han och tvåan var lååångt bakom. Om det är bra eller dåligt för demokratin kan diskuteras men folket har sagt sitt och därmed får vi oss nöja. Det enda intressanta var att se resultatet för de övriga kandidaterna. Vem som kom på andra, tredje osv. plats och hur de olika regionerna röstat. En sak som var anmärkningsvärt var att Niinistö tog första platsen i alla republikens kommuner! Larsmo, en svenskösterbottnisk kommun, röstade som flitigast av alla kommuner i landet. 84,6 % vilket får anses som mycket högt. Utgången på…
-
En bra dag, jag vet vad en snöbjörn är!
Var det slirigt och surt igår blev det desto bättre idag. Dag som natt har vägen genom byn plogats, sandats samt slipats till av vägbjörnen. Nu är det ett rent nöje att köra ut till riksåttan. Vem minns den snö (och elände) som föll ifjol? Ska vi ta det som ett tecken på att det hjälper att klaga och protestera eller är det ren rutin? Tyvärr är det så att den som är tyst och snäll åker ofta på en smäll. På andra sidan pölen har de också sina vinterbekymmer. Förutom den förgrymmade halkan igår har isbroddarna tagit slut! Vad skall nu norrlänningarna göra när det inte ens finns broddar…
-
Det är inte roligt när det är glatt!
Skrev jag igår att folk klagade på vägunderhållet och snöröjningen blev det sju stugor värre idag när stora halkan slog till. Sidovägarna till riskåttan, som den kallades i Vasabladet, var glashala och tyngre fordon hade svårt att ta sig fram. Skolbussen som passerar vår by ställdes in och blev ståendes åtta timmar innan lokala sandare kunde hjälpa den tillbaka hem. Sandbilen gjorde tappra försök men körde själv i diket. Sakta gick det också för den. Till på köpet hade den varit sönder tidigare på dagen. Folk och chaufförer var inte glada och hög som låg med ansvar för vägunderhållet fick öronen fulla. Åtminstone via sociala och jag antar att också…
-
Fram med flera björnar!
Vintern har slagit till på riktigt. Natten till tisdag visade termometern 18 minusgrader och idag har det kommit ytterligare påfyllning av snö parat med blåst. Mätning av snödjupet idag gav 52 cm. Härligt eller inte. På sätt och vis är det fint med rejäl vinter istället för slask och blask, grått och trist. Nackdelen är den myckna snöröjningen. På sommaren gräsklippning och på vintern snöarbete, ingen rast och ingen ro. Snöfallet upphörde idag klockan 14 och då begav jag mig ut för att göra gårdstunet lite mera framkomligt. Just då kom plogbilen, detta både omtyckta och kritiserade fordon. Snöröjningen av landskapets vägar har fått utstå mycket klander. Folk har ringt,…
-
Fem veckor kvar
Om drygt fem veckor går Umefolk 2018 av stapeln i Folkets Hus Umeå. En säker satsning mitt i vintern om man gillar musik. Biljett och hotell är redan bokade. Hotellrum finns ännu centralt i Umeå men jag förutspår att de försvinner allt närmare 23 februari vi kommer. Som en vink till de som eventuellt känner sig manade. För det är övernattning en eller två nätter som gäller. Det borde bli fjärde gången på raken som jag upplever Umefolk. Istället för att resa till södern på en vecka så blir det Umefolk för mig. Billigare också. Fast vem vet om det inte blir en resa lite senare mot vårkanten? Artister och…
-
Än slank det hit och än slank det dit…
Naturligtvis är det en fördel att vara slank och smidig. Inte minst när skosnörena skall knytas. Slank, vilket fint ord! Det finns flera synonymer men bäst är smäcker och gracil. Ha, ha, gracil! Jag gillar ordet gracil! Vikten går upp och den går ned. Mest upp med åldern. Ned om man drabbas av olämplig sjukdom som i värsta fall kan vara dödsbringande. Eller så gör man själv tappra försök att medels motion, kost och glatt humör reducera ”den personliga packningen” som en bekant skrev på sin blogg. Hon har gått all in och lyckats. Snart bär det av på långresa med betydligt mindre totalvikt. Någon gång före jul noterade jag…
-
Teknikens under i nödens stunder
Jag hängde lite på Facebook på förmiddagen och då dök det plötsligt upp ett inlägg av en släkting som satt fast med sin långtradare på E4:an vid Gåsnäs söder om Härnösand. Han hade då redan väntat 2 timmar p.g.a. en trafikolycka som inträffat mellan en långtradare och två personbilar. Halt och besvärligt väglag på platsen. Den ena bilen med två personer i fastklämd under långtradaren. Det tog tid att röja upp och köerna blev långa. Det som då hände var att någon i kön snabbt bildade en grupp på Facebook med namnet ”Vi som sitter fast på E4”. Information om detta fick han också snabbt ut via P4 Västernorrland och…
-
I valet och kvalet
I republiken är det dags för val. Val av president bland 8 förhoppningsfulla kandidater. Den sittande presidenten, Sauli Niinistö, har inte trampat alltför mycket i klaveret och leder stort i alla opinionsundersökningar. Varför då alls gå och rösta? Vad jag minns har jag röstat i alla politiska val jag har haft tillgång till. Om jag inte röstar gör jag någon annans röst mera värdefull och kanske avgörande. Lustigt är att vissa röstar inte på den som är närmast deras åsikter utan efter vem som ser ut att vinna valet. Ungefär som om det är viktigt att vara på den vinnande sidan. Det är en ståndpunkt jag helt lämnar till sidan.…