Resor,  Språk/Språket

Världen runt i fåtöljen

När jag ändå är igång med att skriva om TV-program måste jag också göra reklam för ett program som går på Finlandssvenska TV:n och som heter ”Adress:Roma: xxx”, där x:en är namnet på den person som programmet handlar om. Personen ifråga måste vara bosatt i Rom och vara finlandssvensk. De som är med i programmet känner staden Rom mycket bra och har i vissa fall bott där länge utan att för den skull tappat kontakten med republiken.

Rom är en stad som jag inte besökt men som står på min reselista. Staden är en gammal kulturstad och något som lockar och som fångas bra i programmen är det speciella ljus som tycks stråla över staden kvällstid strax innan solen går ned. Finns det någon som kan bekräfta att så är fallet eller är det bara en illusion?

Programmen kan ses på Arena med adress   http://arenan.yle.fi/ohjelma/1675375 Det skulle vara intressant att få veta om programmen också kan ses på nätet utanför republikens gränser eller om upphovsrätten igen sätter stopp för visning på nätet.

Ett liknande program som jag ofta brukar se är ”Goodbye Deutschland! Die Auswanderer” som går på tyska VOX. Programmet handlar om tyskar som flyttar till olika delar av världen för att skapa sig ett nytt liv. Ibland lyckas de bra men nog finns det också svårigheter minsann. Något som jag ofta tycker förekommer i programmet är att många tyskar har dåliga språkkunskaper eller inga alls trots att de skall leva i ett främmande land. De kan bara tyska och inget annat språk.  Och ibland reser de mer eller mindre på vinst eller förlust.

Ett spanskt program i liknande stil är ”Madrileños por el mundo” som jag också ofta ser. Det programmet går på TeleMadrid och handlar naturligtvis om Madridbor som bor i olika delar av världen. Dessa program går också att se på webben men vanligtvis ser jag dem på satellit-TV.

Som en bumerang dyker åter kronärtskockan upp och denna gång i programmet från Rom där det på restaurang beställs kokt kronärtskocka och andra läckerheter. Jag blev riktigt sugen på staden, dess kulinariska lockelser och så var det ju det där med ljuset.

Inte Spanska trappan i Rom men ändå en trappa på ungefär samma breddgrad.

12 kommentarer

 • Erik Forsling

  Satt och hoppades på att du skulle skriva ett inlägg ikväll, trots att jag borde putsa skägget, och gå tidigt till sängs inför morgondagens arbete (du skriver i Saltgruvan, jag säger på Drömfabriken), och således vara såväl prydlig som utvilad inför den därefter följande resan till Gamla Hembygden – och ännu en internetlös helg, eftersom mitt nya mobila USB-modem inte hann komma till idag. Åker ju direkt från kneget.

  Nu kommer det varken att handla om kronärtskockor, eller någonting annat relaterat till ditt inlägg, utom om språk då; för ”Språket” är mitt ärende ikväll. ”Språket” är ett radioprogram på SR kanal 1. Vet inte om du känner till det? Jag vill bara skicka en länk till dig, eftersom det i tisdags bl.a. handlade gnuttan om finlandssvenska. Programserien, som sänds varje vecka, är f.ö. ö.h.t. mycket hörvärt, och tar upp en mängd språkliga aspekter. Nu lyckas jag tyvärr inte skicka en länk direkt till tisdagens inslag, men här kommer en till hemsidan: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=411 . Scrolla bara förbi ”När får man svära?”, eller fyll helt sonika i enkäten innan du går vidare. Nästa rubrik är ”Påminnelser om närhet och avstånd”, och där finner du bl.a. följande:

  ”Finlandssvenskan påminner oss om att de politiska villkoren för ett språk har stor betydelse för språkvårdens prioriteringar. Charlotta af Hällström Reijonen vid Forskningscentralen för de inhemska språken i Helsingfors har forskat om finlandismer”.

  Även här kan du ta del av utbudet i fåtöljen, men denna gång bara genom att lyssna utan bild. TV har jag själv f.ö. ingen.

  Slutligen. Kollade f.ö. din länk: http://arenan.yle.fi/ohjelma/1675375 – ”Adress: Rom: Bernardo Savini”, och kan bara meddela att programmet har begränsade distributionsättigheter, och kan bara ses i Finland. Ha en bra helg!

  Men, ett P.S. på slutkommentaren: du måtte verkligen längta efter kronärtskocka! Synd att jag inte kan leverera!

  Fattar inte hur det kunde bli lång nu igen! Skulle ju bara skicka en länk … Måste ha någon typ av permanent hjärnskada.

  • Don Juan (the PJ)

   Jo, jag känner till programmet och brukar också lyssna ibland men är ändå ingen trogen lyssnare. Tiden räcker inte alltid till men programmet är mycket intressant. Men som sagt, programmet finns också på nätet

   Värre är det tydligen med min länk till TV-programmet från Rom. Synd att det skall vara så men det är bra att veta att alla inte kan se programmet.

   Nåja, kronärtkockan i alla ära men jag har ju fått tag i brysselkål, jag får nöja mig med det så länge.

  • Don Juan (the PJ)

   Så blev det, märkligt nog. Liknande kan också hända med e-posten. Jag får en del e-post och där finns det ett par avsändare i en e-postring som nästan alltid markeras som spam trots att jag speciellt markerat att det är godkänd avsändare.

 • Ida-Maria

  Jag har besökt Rom men jag måste erkänna att jag inte lade märke till, eller helt enkelt inte minns, om det var något speciellt med ljuset mot kvällen. Fast jag tycker att ljuset en solig eftermiddag är något speciellt i alla större städer (så som London). Det är annorlunda mot vad det är hemma fast jag kan inte sätta fingret på vad det är. Det kan också ha mera med miljön att göra och inte ljuset i sig. För övrigt är Rom en vacker stad och jag rekommenderar resmålet! Jag har varit till flera ställen i Italien och människorna är trevliga, atmosfären gör att man trivs och maten, ja den kan du säkert föreställa dig hur bra den är!

  • Don Juan (the PJ)

   Rom är säkert en fin och intressant stad att besöka, även sjöarna uppe vid Alperna är vackra. Lago di Garda och alla de andra. Själv har jag bara gjort en kort visit i Bari i södra Italien och då bara mellan flygfältet och hamnen så det var inte mycket jag hann se då.

   Det kan också vara skickligt filmat som gör att jag får en speciell upplevelse av ljuset i Rom.

 • stenuppsala

  Rom är en underbar stad – res gärna dit. Ljuset finns nog där – men jag förknippar Rom med tornsvalornas (eg tornseglarnas) fantastiska svirrande. Och vattnet – allt underbart gott vatten. Inte för inte att alla vägar bär till Rom.

  • Don Juan (the PJ)

   Jag kommer att resa till Rom men när det blir är lite osäkert. Det finns så många resmål som är oupptäckta. Jag står i startgroparna för semesterplaneringen så få se vart det bär. Det där med tornsvalorna vill jag uppleva. Men först en annan resa i Juni.

 • lagottocattleya

  Rom besökte jag första gången på 80-talet. Underbar stad. Jag håller med ovanstående – besök den! Jag skulle gärna åka dit igen. Forum Romanum, Colosseum, Fontana di Trevi…suck. Men som praktisk ung flicka en varm sommar promenerade jag på Roms gator i bekväma sandaler, naturligtvis. Det var inte roligt att bli så uttittad som jag blev då. Roms unga, vackra kvinnor gled alla fram på höga stilettklackar och iklädda de mest fantastiska klänningar. Phu, sådant glömmer man aldrig. Rom var det bara småbarn som gick i sandaler…

  Men, ljuset, jo – du har nog rätt – det är något särskilt med ljuset. Om det är smogen eller breddgraderna, eller husfasadernas färg, eller vad…men det finns där. Det är enda gången jag gått med på att bli avmålad, den gången i Rom. Tavlan hänger fortfarande här hemma i sovrummet.

  • Don Juan (the PJ)

   Italienarna är väl hållna som klädsnobbar och många dyra designer har kommit därifrån.Detta var kanske än mera utpräglat tidigare?

   Ah, där har vi kanske ändå något med ljuset. Husfasaderna kanske är svaret? Är inte många hus byggde av ljus sten, frågar en som inte varit där.

 • lagottocattleya

  Jo, så kan det nog vara, både med den ljusa stenen (sandsten och marmor, kanske?) och med hon som gick i sandaler (vilket hon fortfarande gör…). Jag tror också att klädsnobbar var än mer utpräglat för Rom och Italien tidigare – eller också har man vant sig. Fast jag älskar den reklamfilm som gick på TV för något år sedan, där man karikerade och ironiserade över olika länders fotbollslag. Där tyskarna marscherade i styvt räta rader och italienarnas glassiga coacher rusade in och fönade håret på spelarna så fort någon fallit och ruskat om lockarna…Ah, goda skratt!

  Riktigt fin bild av trappan du satt in! Jag älskar trappor. Får man fråga var den är tagen? Tyvärr ledde detta inlägg till att jag skulle leta upp mina Rombilder från sex-sju år sedan – bara för att inse att de är borta. Vi har bytt datorer ett par gånger och det är fler bilder som är försvunna, bland annat från Budapest. Så kan det gå när man inte har fullständig back-up.

  Men, men, det är väl bara att åka dit igen…

  • Don Juan (the PJ)

   Oj, är bilderna försvunna? Du är nog inte ensam om dataförluster av olika anledningar. Själv försöker jag ha tillförlitlig back up och papperskopior av de bästa.

   Trappan finns i en gränd i Sintra väster om Lissabon. Fin utfärd går att göra dit från Lissabon. Bl.a. Palácio Nacional de Sintra är värt att besöka.

   http://en.wikipedia.org/wiki/Sintra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »