Livet på landet,  Upplevelser

Hur firar vi egentligen midsommar i Finland?

Jag läste Jennifers blogg med tillhörande podd där frågan ställdes: Hur är midsommar i Finland?

Jag  modifierar frågan till ”Hur firar vi midsommar i Finland?” Och det jämfört med Sverige.

Midsommar, den har väl alltid funnits i alla tider men hur firar vi den? Firnandet av jul och påsk är väl ganska självklart men midsommar. Som liten gosse minns jag att städandet före högtiden var en självklar och viktig sak. Åtminstone för salig mor. Hon var helt uppspelt och lättretad. Skurborsten gick som ett tröskverk.

Sedan hämtades två saker ur skogen. Några björkruskor skulle pryda farstubron och framför bron skulle en matta med björnmossa ligga på vilken man torkade skorna innan man gick in i stugan. Den tiden tog man inte av sig skorna inomhus och då var det viktigt att ha något så när rena skor vid inträdet. Mycket mera än så minns jag inte att vi pyntade förutom en och annan blomsterbukett som ställdes i vas på köksbordets nystrukna duk. Och filgrädde till nypotatisen samt en bonad med sommarmotiv på väggen.

Idag handlar det mycket om att lämna sin bostad och bosätta sig ett par dagar på villan (sommarstugan) eller bege sig till sjöss för den om är har tillgång till båt. Eller så ordnar man ett litet kalas för närmsta släkten eller ännu vanligare, tillsammans med vänner. Det handlar mycket om att umgås, äta gott och trivas. Kanske bada bastu.

Till traditionen i vår by hör också att Bengt slåttar vägrenen längs med byns vägar. Snyggt och prydligt skall det vara även för den som färdas på byns vägar.

Midsommarstången då, den som är så viktig i kungariket? Dansen runt om och små grodorna?

Tja, kanske inte i varje by men den finns på sina ställen här i Österbotten. Åtminstone de senaste 20 åren har den funnits på Kimo bruk en knapp halvtimme härifrån. Även vår grannby Karvat har en midsommarstång som kläds varje år.

Trots regnet besökte jag idag på eftermiddagen Kimo för att med egna ögon se om midsommarstången restes även denna midsommar. Och visst, där fanns de sanna entusiasterna som inte räds lite regn. Mängder med blommor och löv prydde snart stången som låg raklång på gräsmattan. Kransar bands och fästes vid stången som med gemensamma krafter restes tills den stod rak och ståtlig.

Sedan tråddes dansen runt stången med de små, lustiga grodorna som ett nummer. Tyvärr hade 90 % av publiken stannat hemma på grund av regnet men det hindrade ändå inte känslan av att fira midsommar på Kimo bruk.

Lite spelmansmusik hör också till och i Einars café satt förvisso en dam i folkdräkt och spelade dragspel. Riktigt bra lät det och vänster fot började faktiskt stampa takten. Idel kända låtar, allt från Taube till Säkkijärven polkka.

Brasor vid midsommartid finns inte i Österbotten utan här tänder vi påskbrasor. Finska juhannuskokko (midsommarbrasa) var faktiskt en nyhet för mig.

Jag firade inte en äkta svensk midsommar den tiden jag bodde i Malmö så jag har inte mycket att jämföra med. Möjligen besökte jag Pildamsparken och om där var någon aktivitet; jag minns inte så noga. Troligtvis också någon midsommar på kolonilott vid närliggande Ärtholmen. En stadsmänniska var jag den tiden. – Edit: Jo, vid närmare eftertanke så besökte jag ett par gånger Folkets Park i Malmö midsommarafton. Jag tror till och med att jag har någon bild av det.

Jag tror att midsommarfirandet är mycket individuellt.

Jag menar att det inte är så stor skillnad i midsommarfirnandet mellan Finland och Sverige. Möjligen är dansen kring midsommarstången i Sverige mera vanlig men rent allmänt handlar det om att umgås med vänner, äta gott, kanske ta en snaps till sillen och att beklaga sig över vädret. För en riktig midsommar är sällan solig, het och myggfri.

Ikväll bjöd sister Jane på superb måltid med fisk, grillat kött, sallad och diverse tillbehör. Jag kan inte säga annat än att jag lämnade bordet mätt och belåten. Så långt har jag firat midsommar enligt konstens alla regler. Nu återstår detta med att lägga sju blomster under kudden och drömma om sin tillkommande. Jag har i alla fall plockat sju blomster i en vas på köksbordet. Kanske jag tar hela blomsterkvasten och lägger den under kudden?

Hur har du firat midsommar? Något som du vill tillägga, någon trevlig händelse eller litet missöde. Låt komma!


Kimo Bruk 

Regnet det bara öser ner
och jag är så blöt om både skor och strumpor

Spelkvinnan lät kända toner ljuda i stugan hos Einar. Tyvärr kom jag  mig inte för att fråga vad hon hette.

Kranstillverkning i full gång

Här gäller det att hjälpas åt.

Några varv till

Ej svansar, ej svansar hava de…

…ej öron, ej öron hava de…

Ståtlig var midsommarstången i Kimo även denna midsommar!
Lägg märke till att de två översta kransarna längst ut på tvärstängerna har de finlandssvenska färgerna rött och gult medan de två nedre kransarna har de finländska färgerna blått och vitt. Sedan får midsommarstången stå sådan tills nästa år när den tas ned någon dag innan midsommar.

Så återstår bara att flaska buketten under kudden och vakna upp med ett saligt leende, jasså hon?

10 kommentarer

 • Wesber

  Fina foton från midsommarfirandet i Österbotten. Kan man köpa vimpel med de finlandssvenska färgerna, inte visste jag att vi hade egna färger. Midsommarfirandet hemma minns jag inget av, det enda jag kommer ihåg är att det var tältmöten i Kuni som vi åkte till och att vi hade björkar vid farstutrappan. Här var det kallt o regnigt, vi var upp till Hjortnäs och Tållberg där var det hejdundrande firande men så är det ju så gudomligt vackert där, Dalarna när det är som bäst. I morgon blir det grillning med barn o barnbarn med respektive. GLAD MIDSOMMAR

  • PJ

   Ja, man kan köpa vimpel med de finlandssvenska färgerna men var vet jag inte. Själv har jag ingen flaggstång. Färgerna är annars i stort sätt samma som de skånska.
   Det var nog inte så stort midsommarfirande förr i världen i våra trakter. Eller så minns vi inte.
   Säkert är det fint i Dalarna på många ställen men jag har inte varit där förutom en snabb genomkörning för mycket länge sedan.
   Tack det samma på fortsättningen! Söndagen är ju kvar ännu.

 • Erik Forsling

  Jag måste säga att det var den vackraste midsommarstång jag har sett, såvitt jag kan minnas. Man kanske inte ska vara alltför många, och individualistiska, när dekorationerna förfärdigas. Att man sedan också förväntas sjunga/dansa ”Små grodorna” som lön för mödan är, enligt undertecknad, snarast en bestraffning.

  Jag har ett par saker till dig. Nu tänkte jag skicka dessa framstående gåvor via e-post, men jag tänkte att det är nog inte är så många som gör som jag och återvända till äldre inlägg för att titta efter nya kommentarer. Och du, som bloggägare har all rätt att radera dem, om du finner dem opassande.

  Det heter väl f.ö. ”midsommar”, inte ”missommar”. Nu säger jag själv missommar, för det mesta – men det ligger inte inom arga farbrorns toleransfält. Så här kommer en s.k. klassiker – som du kanske känner igen. Arga farbrorn har retat upp sig och ringer till Radio Dalarna. Egentligen lider jag med honom, för han och hans nära måtte ha fått äta upp detta flera gånger om. Erkänner att jag är en skitstövel som sprider det vidare. Men jag har hört den så många gånger, och faktiskt, jag känner med honom. Bara det att han här har gjort degenerationen av det svenska språket till en fråga om ett enda ord.

  https://www.youtube.com/watch?v=OAxWd2yy4pk

  Nästa trivsamma uppvisning är från tyska IKEA. Du känner säkert till den; om inte så räknas detta cinematografiska mästerverk också som en s.k. klassiker. Så firar vi midsommar im Schweden, med tyskt umpa-bumpaband och allt.

  https://www.youtube.com/watch?v=Lbh3uAZ4WUM

  • PJ

   Ha, ha, det var ju riktigt roliga videor, speciellt den första men den språkliga entusiasten. Den andra är mera en parodi.

   Jo, deras midsommarstång är inte alls dum. De vill ha en egen variant och jag tror att de på förhand har bestämt hur den skall se ut. Om jag förstod rätt. Om små grodorna är en bestraffning eller inte, vet jag inte men de verkade, trots regnet, ändå rätt nöjda med hoppandet. Själv avstår tråkiga jag.

   Själv håller jag med gubben, det heter MIDSOMMAR!

 • Erik Forsling

  Glömde tacka dig, i min ovanstående kommentar, för att du poängterade det där med de finlandssvenska och finländska färgerna. Det skulle annars ha gått mig förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »