Allehanda

Från norr till söder, allt för att sprida budskapet

Härförleden hade jag ärende söderut, något som jag nämnde helt kort. Ett litet självpåtaget uppdrag. Nu är det genomfört.

Jag hade nämligen beställt 5 stycken affischer från Urkult för uppsättning på lämpliga ställen längs med den österbottniska kusten. Två stora, tre mindre kom per post. Min avsikt är att göra eventuellt intresserade österbottningar uppmärksamma på denna fina festival 2-4 augusti.

Jag tror att Urkult är ganska så okänt i landskapet och det tänker jag råda bot på. Åtminstone försöka.

Festivalen är ju inte orimligt långt borta vare sig i tid eller i avstånd. Åker man med färjan från Vasa klockan nio på morgonen den 2 augusti så är man framme i Näsåker klockan 16 samma eftermiddag och klockan 19 startar de första banden upp på festplatsen.

Det var inga svårigheter att få sätta upp affischerna, ingen tyckte det var opassligt.

På biblioteken i Jakobstad och Vasa finns nu de två stora affischerna på väl synlig plats. Biblioteket i Närpes fick en av de mindre som genast uppmärksammades av intresserad betraktare. Även dörren till Herlers bokhandel och Lillkungs konditori i Nykarleby hyser nu en affisch för detta evenemang. Sist men inte minst fick Tesses Café en plakat på ytterdörren något som jag är mycket nöjd med. Där springer folk hela tiden för att luncha och många genomresande stannar också för en kopp kaffe eller en matbit. Just den placeringen är jag speciellt nöjd med.

Hur min drive lyckas återstår att se. Förhoppningsvis hittar fler österbottningar till Urkult i år och det blir spännande att se om fler österbottniska prickar finns på den karta där man kan visa varifrån man kommer. Vi får se. I alla fall ett försök.

Kommer du att besöka någon festival, annat musikaliskt evenemang eller sommarteater denna sommar?

En bra placering på Tesses café vid Vassor fjärdsända. Efter noggranna studier vid ytterdörren vankas här både god måltid och kaffe med dopp.

Ett par bilder från Jakobstad när jag ändå var i trakten. Loppis på torget framför rådhuset.

Gågatan i Jakobstad var ganska folktom men förhoppningsvis befolkas snart sofforna. På Jakobsdagarna i slutet av juli är här fullt ös.

6 kommentarer

 • Erik Forsling

  Käre P.J.,
  Jag vill bara önska dig en fin midsommar, och så vill jag understryka hur imponerad jag är över din vilja och ork att flagga för det du finner viktigt – Urkult. Jag vet inte om Kära K. kommer dit i år, har inte fått något svar. Men å andra sidan kommer kanadensarna hit i höst, och det kanske olycksaligt kolliderar med Urkult. Lilla Familjen, sex personer + kollegor över Atlantiska Oceanen, det är tungt. Men efter uppträdanden söderut i Europa kommer Lilla till Norden. Uppträdanden i Göteborg? och Stockholm – sedan efterlängtat familjeliv. Dessvärre ska jag till kraftverket under slutet av deras vistelse, men sådant är livet.

  • PJ

   Ibland kolliderar saker, detta har jag nogsamt fått erfara på Urkult när två artister/band spelar vid samma tidpunkt. Båda uppträdandena hade jag gärna velat se och uppleva i sin helhet. Så kan det även bli med att träffa människor, annat kommer emellan som inte låter sig rubba. T.ex. jobb. Jag hoppas ändå att du får dina stunder med dina nära och kära.

   Ävenledes vill jag önska dig en glad midsommar! Här kommer det att regna mer eller mindre nonstop fram till imorgon lördag, men sådant är livet.

 • Erik Forsling

  Regngatans asfalt ligger våt här utanför, och så förblir det nog. Jag ser fram mot mötet med de som var skitungar senast jag såg dem på riktigt. Nu är t.o.m. han som var bebis häromsistens en reslig knatte, och den äldste tjänar redan egna dollar som artist. Svårt att förstå. Min son och hans son ger föreställningar med Krin Haglund där Loke får superfina lovord i kanadensisk press. Livet går på med en oförsonlig kraft. När nästa generation blir fullvuxen stapplar vi andra mot det eviga slukhålet. Men varför tänka på slikt i midsommartid – livskraftens tid. Saven stiger i stammarna, och även vi med äldre anor rycks ibland med. Vi är ju inte SÅ gamla.

  Vad tycker du om spörsmålet P.J? Är vi gamla? Du brukar då och då ställa frågor till oss läsare. Jag svarar väl ibland, oftast inte – beroende på. Det handlar inte om arrogans, det handlar om ifall man har ett trovärdigt svar eller inte.

  När min son frågade sin son om han möjligtvis kunde hjälpa till med pengar från hans gage till sin egen atlantbiljett, då blev inte mitt barnbarn tjurigt. Loke blev glad. Han är bara nästan tio år, men vuxen – åtminstone när det gäller solidaritet.

  • PJ

   En liten språklig petitess, något att surra kring en regnig dag. De yngre borde väl rimligtvis ha äldre anor än vi äldre i betydelsen härstamning?

   För att återgå till din fråga så svarar jag med en gammal klyscha: Man är inte äldre än man känner sig! Jag har träffat på 18-åringar som beter sig som medelålders och 80-åriga som ungdomar. Ja, vi är äldre än de yngre men gamla, det vet jag inte. Många gånger förknippas ordet gammal med förbrukad och jag menar att jag ännu har mycket kvar att ge och uppleva. Inte minst ett antal Urkult. 🙂 – Det handlar om en positiv livssyn och förväntan.

   Så summan av kardemumman, nej, vi är inte gamla. Då skulle vi inte skriva här i denna blogg.

 • Erik Forsling

  ”En liten språklig petitess, något att surra kring en regnig dag. De yngre borde väl rimligtvis ha äldre anor än vi äldre i betydelsen härstamning?”

  Såklart har du rätt! Läste ditt svar först nyligen. När jag skrev ovanstående inlägg hade jag fortfarande inte gått till bädden, och levde i någon slags bubbla. Sedan sov jag hela midsommaraftonen. Därav allt sentimentalt bludder om Lilla Familjen, du vet det där talesättet. Varav hjärtat är fullt talar munnen. Munnen och munnen, men ibland använder man ju begreppet ”säger” också om text. Om du ställer dig frågande till det påståendet, så tänker jag på sådana exempel som: ”På sidan 135 säger hen (den och den författaren) följande …”, ”Hen säger också i samma skrift …”

  Jag använde väl ordet anor i betydelsen historia, men även i den betydelsen är ordet onekligen förknippat med släktled, eller genealogi, om man så vill.

  Tack för att du påpekade. Nu behöver jag inte falla i den gropen mer. Tänker jag efter använder jag nog det där ordet slarvigt, med någon slags ryggmärgsreflex snarare än lexikalt – trots att jag vet vad det ursprungligen betyder.

  • PJ

   Nå, det var nu mest för att få dig att nappa på betet, och det gjorde du. Jag vet ju att du är beredd att diskutera även till synes obetydliga saker. Fast språket och dess användning är ju ingen liten småsak direkt.
   Anor i betydelsen traditioner kan kanske användas mera likvärdigt oberoende av ålder och generation. En ungdom kan faktiskt anamma äldre tradition än vad föräldern behöver göra. Det finns rollspel av olika slag med anknytning till medeltiden eller vikingatiden och där kan den intresserade ta till sig den tidens tradition och ritualer. Bara som ett exempel även om det kan vara lite långsökt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »