Allehanda

Bland grönska och rökmoln

Man skall prova allt men behålla det goda, står det visst i skriften. Igår provade jag nyproducerad tjära på sockerbit, det var starkt. Ikväll blev det något nästan ännu starkare.

Jag besökte ett par goda vänner som bor i paradiset. Det var inte Adam och Eva om någon trodde det. Det är ändå ett underbart ställe. Som i en park med otrolig blomsterprakt, växtlighetens plymer som avgränsar ytor och björkarnas lövkaskader som ger en grönskimrande atmosfär vid kaffebordet ute i det fria.  Välansat jordgubbsland gav sina bär till glasskålen, potatislandet frodigt och grönt och täppa med lök och grönsaker som förgyller matbordet. För att inte tala om en vidunderlig sjöutsikt.  På andra sidan sundet glänser klippor i koppar och de vindpinade tallarna är som en kalott på den lilla holmen. Nere vid stranden står strandbastun i solskenet och båthuset vid vattenlinjen vilar grått och tryggt på gammal grund. Sjön är spegelblank och på en sten några meter från stranden ruvade en senkommen mås på sina ägg. Lugn och oberörd som om inga människor fanns. De fyra katterna i huset strövade makligt omkring i det gröna. Den ena vägrade flytta sig när jag kom insmygande med Brunte framför huset. En bil, vad är det?

Samtalet var inspirerande och rörde sig om vitt skilda saker. Bl.a. om resor. De ville gärna höra om min senaste utflykt. De berättade om sin resa till Egypten i vintras och om sin nya leksak som de förvarade i strandbastun nere vid stranden. Det visade sig vara en egyptisk vattenpipa som skulle förevisas och provas.  Båda har blivit glada feströkare av egyptisk vattenpipa trots att de är i mogen ålder med utflugna barn och sitt på det torra. Därtill aldrig rökt vanliga cigaretter. Så man kan inte kalla det ungdomligt oförstånd. Tobak, av vilken sort det än är, är skadlig, det vet väl varenda människa. Ändå laddade vi pipan med vatten och tobak och tände på. Frun i huset var mest ivrig och tyckte det smakade gott, herrn var mera eftertänksam men bolmade på. Själv fick jag mest hosta men tvingades ändå dra ett antal bloss för att få åtminstone en fin bild men röken svävande kring huvudet.

Plötsligt tyckte hon att jag hade ovanligt snygga skor. Usch, de gamla tofflorna. Ok, de är väl inte så dumma men de är nog något nötta eftersom de är riktiga turistskor, bekväma och luftiga. Därför har de fått följa med på en och annan resa. I nästa andetag påstår hon att mitt huvud är stort och tydligt. Jag frågade om det fanns starkare saker i tobaken men det visade sig att kameran som hon använde förstorade upp mitt fokuserade ansikte i displayen. Inga förbjudna ämnen i det rökat, intygade hon.

I trakten har annars ett par herrar arresterats för att ha odlat växter av tvivelaktig sort i ett nedlagt bönehus. En större odling förstördes av blåa pojkarna. I paradiset jag besökte odlas enbart nyttiga saker, även om en tobaksodling inte vore helt fel att starta. Åtgång finns ju.

Laddas för rökning0 kommentarer

  • E

    De där piporna är pop bland ungdomarna just nu. Också min son släpade hem en sådan från södern i våras. Det luktade gott om det de rökte på balkongen (fruktsmak?), men jag kom mig aldrig för att prova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »