Allehanda

När snålheten bedrar visheten

Jag blev rejält uppretad härom kvällen när jag skulle posta mitt senaste inlägg. Några fula ord kom över mina läppar och jag blev tvungen att stiga upp och gå ett varv runt köksbordet innan jag lugnade mig.

Som vanligt var jag ute i sista minuten för att posta mitt inlägg på rätt sida om midnatt för att få inlägget daterat den 10 december. Jo, en viktig sak för mig! Normalt funkar det bra att skriva och posta under tidspress och jag är snabb i invändningarna när jag fixar till det sista innan jag trycker på Publicera-knappen. Döm om min förvåning och ilska som uppstod i måndags när jag öppnade redigeraren i WordPress och de helt plötsligt hade gjort om hela redigeraren. Inte alls bra och nu var jag tvungen att söka mig fram till det allra nödvändigaste i en hast. Mycket sämre funktioner och mycket som var dolt. T.ex. att få bilden i större format i själva inlägget hittade jag inte alls och mycket annat tyckte jag var helt åt skogen.

Att de alltid måste förändra sådant som fungerat bra till något nytt och krångligt, ofta med resultat att bra funktioner och program försvinner därför att någon är klåfingrig och tycker att nu måste vi förnya oss. Förresten samma i politiken!

Samma är det med Windows 10 där man tagit bort sådana bra program som Moviemaker samt gamla, fina Fotovisaren som var snabb och enkel. Som tur är kan man med diverse trix återställa dessa två program och redan idag kommer jag att med Movie Maker börja göra en kortare video från Julmarknaden på Stundars.

Vad gäller redigeraren i WordPress så gick den gamla redigeraren att återställa så nu är allt åter frid och fröjd. Får vi hoppas!

Rubriken i detta inlägg är kanske lite kryptisk men jag får krypa till korset och erkänna att jag ibland gör mina misstag. Den gamla datorn pajade och inte så konstigt med det, den var gammal och jag visste om att det skulle komma. En ny billig dator var inhandlad för det fina priset av 299 europenningar. Juhuu, det var ju billigt tyckte jag och trodde att jag skulle klara mig med det. Tyvärr visade sig att den inte har tillräcklig kapacitet för att smidigt klara så tunga program som Lightroom och Photoshop. Plus att den störde min trafikmottagare (radio). Det sista var avgörande när jag beslöt att införskaffa en annan dator med bättre resurser och annan hårddisk. Så igår köpte jag en dator för dubbla priset och nu funkar allt som smort och inga störning och brus i min radio. Jag vill påpeka att radion är en specialapparat som är mycket känslig och som inte har mycket gemensamt med en vanlig köksradio.

Det lustiga är att jag vid datorköp brukar råda folk som står inför köpbeslut att inte köpa det billigaste men inte heller det dyraste och så går jag själv i ren snålhet och gör precis tvärtemot.

Så nu står jag här med en extra dator. Funkar bra för vanligt surf, epost, titta på bilder och video, skriva text men är inte avsedd för mera krävande program. HP-dator med 15,6 tums skärm, 4 GB RAM-minne och hela 1 TB hårddisk. En stor hårddisk med andra ord och gott om plats. Gott folk, här kan ni göra en bra affär om ni vill ha en billig dator som sköter det grundläggande vad gäller Internet och vanligt användande av dator. Datorn återställer jag till fabriksinställningar så det är bara att börja på ny kula. Priset är 200 europenningar!

Specifikationer Processor: AMD A6-9220 Radeon R4, Compute Cores 2C+3G. Köpt på Citymarket 19 oktober med garanti 1 år.


HP 15-bw036no 15,6 – Det borde vara denna eller en snarlik modell

Vasa Torg

En bild från Salutorget i Vasa. Citymarkets hus är det gråa, fula huset lite till höger om mitten. Jag kan inte förstå att de haft den dåliga smaken att bygga detta Sovjet-hus i modern tid. Hartmanhuset lite till vänster om mitten har däremot stil och klass, byggt 1911-1913.

4 kommentarer

 • annepauline

  Du är inte ensam om att låta snålheten bedra visheten, hehe, det kan hända den bästa…
  Så ödsligt torget ser ut. I Hartmans huset har jag jobbat en gång i tiden. På Hartmans kontor, mitten våningen, fönstret längst ut till höger på din bild. Tänk att mycket gick på svenska på den tiden till och med över telefon. Var det Teräs som var mer åt det finska hållet?

  • Per

   Ha, ha, jo så sant som sagt. Men man lär av misstagen. För vanliga, enkla grejor är säkert denna laptop jättebra men jag har större behov och krav.
   Aha, så du har jobbat i Hartman-huset? Då hade du ingen dålig utsikt. Jag har alltid undrat hur det ser ut under de båda kupolerna högst upp. Är det typ öppet rum där under?
   Teräs, fanns också, det hade jag nästan glömt bort. Teräs betyder ju järn på svenska så man får utgå ifrån att det var mera finskspråkigt.

 • annepauline

  På den tiden var det helt öppet under kupolerna och man såg ut över ett myllrande folkliv på torget. Det var öppna kontorslandskap också, har för mig vi satt 6 – 8 stycken i ett stort rum. I ett rum för sig fanns en maskin som skrev ut fakturor och jösses, så den slamrade. Krånglade gjorde den hela tiden också, pappret fastnade och fakturorna skrynklade ihop sig. Haha, allt det här har jag ju helt glömt bort och kom att tänka på det nu när jag såg din bild på torget och Hartmans huset. Det bästa med Hartmans huset var annars Montins bokhandel på bottenvåningen. Så speciellt det doftade i den bokhandeln!

  • Per

   Montins bokhandel, den har jag helt glömt men det var ju bokhandel som jag besökte med jämna mellanrum. Den tiden fanns inte bokhandel på nätet. Nu för tiden är det så behändigt att klicka hem några böcker. Gros bokhandel har fortsatt som svensk bokhandel i Vasa och där brukar jag handla lite mera lokala och finlandssvenska böcker. Undrar när Montins bokhandel upphörde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »