Allehanda

Småvedens tid

Oftast skriver jag texten först i mina inlägg och under skrivandets gång växer en rubrik fram eller så får jag ta mig en extra minut och tänka till för att krysta fram en rubrik när jag är färdig med skriveriet. Ibland blir rubriken lyckad, ibland mindre lyckad.

Ikväll skrev jag rubriken först, den kom till mig medan jag gjorde en tur ut till vedlidret för att hämta ved. Det är nu den årstid nu när jag eldar småved, som jag kallar den. Det är sådan ved som blivit över i vinter, små korta klabbar, stickor och bortsågade kvistknölar, sådan ved jag ratat tidigare i vinter. Nu är de vår och då kan jag elda allt.

Jag hörde tranor nere i åkern ikväll. Gällt gol de och förde väsen. Tofsvipan sågs på påsklördagen och vid ena bron simmade idag ganska många sjöfåglar, inte bara svanar. Vid min ytterdörr, bakom en bräda har en liten fågel bo. Den skrämmer mig ibland när den flyger iväg när jag låser upp dörren. Jag vet inte vilken fågel det är, det är för nära och det går för snabbt för att jag skall kunna urskilja vilken fågel det är.

I höstas när den första kölden slog till dog en annan liten fågel där bakom brädan. Halva vintern stack stjärten ut. Jag vet inte varför jag inte tog bort den, kanske jag ville låta naturen ha sin gång. Så var den helt plötsligt borta och nu har en annan fågel sitt bo där. Hur kan den rymmas där?

Det är småvedens tid, fåglarna bygger bo. Någon vecka till eldar jag i spisen, sedan gör jag uppehåll om inte sommaren blir alltför regnig. Må kajorna hålla sig borta.

Småved värmer också!

4 kommentarer

 • Erik Forsling

  Inte tycker jag att det ser ut som någon småved, det där du kånkat in! Med mina mått mätt ser den rätt rejäl ut, om det nu är en spis du eldar i. Några av dem skulle nog inte ens gå in genom luckan i den vedspis jag disponerar i Gamla Hembygden – om inte fotot lurar ögat. Men det ser inte ut så i förhållande till kaklet. Tyvärr försvann åtskilligt av glädjen med att vara i Plejset, som jag kallar den lilla reträttposten, när det blev eldningsförbud. Och elen är heller inte billig!

  Tofsvipor är favoritfåglar hos mig, men jag tycker att man ser dem alltmer sällan nuförtiden. Med spänning väntar jag på om jag ska få några hyresgäster i min specialholk i Plejset i år. Den sitter monterad på ett igenspikat fönster till ett mörkt vindsutrymme, och har en plexiglasskiva monterad på baksidan, mellan holken och en svart täckelse, som man försiktigt kan glänta på och titta in. Jag har tidigare haft ägg och ungar till flugsnappare och blåmes där. En företrädare hade konstruerat skapelsen, ganska ”rappligt”, och när den gick sönder för några år sedan förblev den olagad tills nu i år. Får se om det funkar. Är dock inte riktigt nöjd med helheten! Kanske var jag även försent ute? Vet inte när de små varelserna vill börja boa in sig.

  • Don Juan (the PJ)

   Det är främst längden som gör veden till småved. Längden syns inte så bra på bilden. Men det kan också vara pinnar och grenar.

   Hoppas attt du får några innebyggare i din holk. Det är alltid kul att följa med fågellivet, speciellt på våren. Lärkan är en av mina favoriter. När den drillar, då vet jag att nu är det sommar. Men svalor och kajor gillar jag inte. De första svalorna är nog roliga att se men sedan hamnar vi i krig med varandra.

 • lagottocattleya

  Jag har också en snabb fågel som far över trappan så fort att jag inte hinner med. När jag väl tursamt hann med en dag såg jag att det var en gärdsmyg. Jag vet inte var den bor – jag har inga bräder heller.

  Spännande med fåglar om våren, ja. Den där holkanordningen det berättas om verkar spännande! Tranorna är många här i Åhus i år och ännu fler vid Hornborgasjön, naturligtvis. Det talas om rekord i år igen. På min väg till det dagliga arbetet brukar jag passera två stycken – ett par – som spatserar i våtmarken invid vägen och äter. De verkar återkomma varje år.

  • Don Juan (the PJ)

   Tranor är inte riktigt lika vackra som svanar men de är ståtliga fåglar ändå. Men ett förskräckligt tutande har de men det är väl så det skall vara. En illa omtyckt fågel här är skarven som skitar ned och förstör hela holmar. Den sägs även ta fisk i stor mängd.

   Jag undrar om inte tranor är parfåglar för jag har samma erfarenhet att samma par kommer tillbaka år efter år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.