Allehanda

Snäll och rondell

Med jämna mellanrum deltar jag i olika enkäter. Vissa allmänna i massmedia, andra slutna som till exempel Barometern, den finlandssvenska medborgarpanelen. Det ställs en antal frågor och påståenden, man får kanske fritt formulera sig eller pricka för det alternativ som passar en bäst. Ibland utlovas utlottade priser som jag mycket sällan får del av, för att inte säga aldrig, men lika glad jag är ändå. Skall jag säga som det är så älskar jag dessa enkäter och utfrågningar, om de är intressanta. Rädd för att uttala mina åsikter och sympatier är jag inte, även om det i de flesta fall sker anonymt.

Däremot gillar jag inte att delta i enkäter och undersökningar om reklam. Har du sett denna reklam, var, när, till vem tror jag reklamen riktar sig, och så vidare. Hu vad tråkigt! Detta hoppar jag gladeligen över.

Igår hade Vasabladet en enkät om Snällhet. Naturligtvis deltog jag. Jag gillar snällhet men själv är jag inte överdrivet snäll. Eller vad menas egentligen med snällhet? Jag prickade för godhjärtad, vänlig och hjälpsam. Visst försöker jag vara allt detta och lyckas väl i de flesta fall. Andra förslag i enkäten var mesig, väluppfostrad, medgörlig, undfallande, försiktig. Alternativ som jag uppfattar som lite negativa. Mesig, vem vill vara det? Och en väluppfostrad behöver inte vara snäll alla gånger.

Lönar det sig att vara snäll, var en annan fråga. Ja, i de flesta fall. En fyra för min del på en skala på 1–5. Som man sår får man skörda.

Vem är den snällaste du vet? En svår fråga som jag inte besvarade men låt säga att sister Jane har en god placering på den pallen.

Kvinnor är snällare än män? Ja, skrev jag men jag känner också många män som är snälla. I övrigt tror jag vi är ganska lika per grupp vad gäller snällhet. Barn – vuxna, fattiga – rika, åldringar – unga vuxna, landsortsbor – stadsbor.

Jo, en enkät om snällhet gick hem hos mig. Fram för mera snällhet i samhället i stället för egoism, polarisering, näthat och likgiltighet. Inte minst det sista ordet är en svulst i vårt samhälle. Är man människa måste man bry sig!

Rondellen? Jo, Vasa stad har bemödat sig om att inrätta ett konstverk vid södra infarten till centrala Vasa där motorvägen söderifrån slutar. Bra så, jag har länge saknat en iögonfallande sevärdhet, ett landmärke i Vasa. Så kom äntligen något på plats. En stor rondell och ett konstverk som heter ”De Geer”. ”I den åtta meter höga skulpturen av stål av Kirsi Kaulanen finns intryck från Kvarkens skärgård och den fungerar som ett hållbart landmärke” står det på Vasa stads hemsida. Vad som menas en hållbart i sammanhanget vet jag inte. Att det är av stål?

Men bra ändå, staden svämmar inte direkt över av märkvärdiga konstverk och arkitektoniska diskussionsämnen. Man har tydligen tyckt att Atrium (Viljo Revell), Frihetsstatyn och fågeln vid bron till Vasklot har räckt. Jag menar att skall man skapa ett ”Giga-Vasa”, en expanderande stad dit ungdomar, kompetens och investeringar söker sig måste man börja med kulturen, arkitektoniska utmaningar och mångkulturella satsningar. Vem vill flytta till fyrkantiga, välanpassade lådor och lyssna på skvalmusik? Nej, fram för mer vågade diskussioner, djärva hus och strupsång! Som exempel. Finns det idag en enda arkitektoniskt intressant byggnad i Vasa som är känd i övriga Finland eller Norden? Svara gärna om du har förslag!

Och för allt i världen, något jag länge tjatat om, bygg om torget!

Vad tycker du om snällhet? Mes eller ängel? Vem är den snällaste du vet? Brukar du delta i enkäter eller svara på opinionsundersökningar? Är ett konstverk mitt i en rondell en senfärdig uppryckning med tanke på rondellens uppgift som trafikfördelare?

Vasa De Geer

Inte så pjåkig ändå, De Geer. Alltid en början men det behövs mycket mera. Umeå stad satsar bra mycket mera på kultur (per capita) än Vasa.
I bakgrunden Centralsjukhusets nya byggnad H som kostat 140 miljoner europenningar. Ingen märkvärdig byggnad mera än att den är stor och syns vida omkring.

Stadion Vasa

Vänder jag på huvudet och blickar söderut ser jag Elisa (tills vidare) stadion där det spelas bland annat fotboll. Tja, värre har jag sett men inte blir jag direkt upphetsad. Länge sedan jag senast sett en fotbollsmatch.


Kvarkens skärgård inspirerade skulptören Kirsi Kaulanen – Vasa stads hemsida

Konsten i Byggnad H, ett trätoämne? – Inlägg 25 september 2019

2 kommentarer

 • annepauline

  Visst ska man vara snäll. Men grejen är den att om man är för snäll så blir man lätt utnyttjad av personer som inte alls är lika snälla. Barn kan minsann vara riktigt elaka, hur nu det kommer sig. Visst finns det snälla barn men frågan är om inte de elaka är fler. Frågan är om elakheten sedan sitter i hela livet. Ser man på allt näthat verkar det onekligen så.

  Konstverket De Geer. Inte tänker man på Kvarkens skärgård när man ser konstverket. Hållbart landmärke. Vad menas med det? Allt ska vara så himla hållbart nu för tiden. Hållbart som ord har blivit lika missbrukat som ordet magiskt var ett tag. Hållbart för vandaler? Hållbart som Kvarken? Tacka vet jag Frihetsstatyn. Men då var det ju torget! Nu står Frihetsstatyn absolut inte på en värdig och HÅLLBAR plats.

  • Per

   Man får inte vara dumsnäll, låta folk utnyttja en och gång efter annan bli lurad. Man måste också kunna säga ifrån utan att vara elak och nedlåtande. Jo, jag tänkte också det att barn kan vara ganska så elaka och själviska, hur det kommer sig. Arvsynden sitter väl i. Förhoppningsvis lär sig barnet men det finns också de som är elaka, avundsjuka och rent ut sagt onda, livet ut. Näthat finns men jag tror ändå att det är en ganska liten, om än högljudd, skara som står för det mesta av otrevligheterna. De skulle behöva vaccineras med lite snällhet, haha.
   Det finns också de som föraktar ordet snällhet.

   Konstverket De Geer ser lite ut som ett rufsigt garnnystan men jag tror med belysning blir det nog fint. Måste åka förbi någon gång när jag är i stan kvällstid.
   Hållbart är det nya magiska ordet, haha. Allt skall vara hållbart och de flesta vet inte vad ordet betyder i sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »