Allehanda

Detta med räkningar samt rövare och rackare

Räkningar kommer som ett brev på posten, eller i datorn. Regelbundet och utan uppehåll om man inte avsäger sig vissa saker. Andra saker måste man bara ha, som t.ex. elektricitet.

Jag läste i bladet idag att var femte finländare lånar pengar för att betala räkningar. I en klunga på tio människor så lånar i snitt två personer pengar till räkningar. Egentligen bedrövligt för hamnar man i lånespiralen så lånas snart pengar för att betala lånen och då är det riktigt illa. En sak kan vara spelmissbruk eller annat missbruk men nog borde vanligt folk ha så mycket pengar att de kan betala de räkningar som kommer regelbundet. Eller är det så dåligt ställt i republiken att folk inte har råd att leva ett normalt liv? Inte bara i den finska republiken utan även i den franska. Där går det våldsamt till när fransmännen är missnöjda.

Blir det en strejk eller demonstrationer i Finland talas det om som om hela nationen kommer att gå under. Jag vill påstå att de viljeyttringar vi ser i Finland är småpotatis jämfört med Frankrike. Ta bara de franska bönderna när de tar sina traktorer och drar land och rike runt. Där hamnar de finländska bönderna definitivt i lä när de klagar på villkoren för landsbygdsnäringar.

Kanske har vissa människor det dåligt ställt därför att det finns skurkar som rånar statskassorna i Europa på enorma belopp. Jag tittade igår på dokumentären ”Männen som plundrade Europa”. Giriga finansmän och lagkloka som tillsammans med kända banker lurat statskassan och skattemyndigheterna i flera europeiska länder på mångmiljardbelopp. Skam på torra land! Kanske inte så konstigt att fransmännen reagerar även om de inte direkt protesterar mot detta svindleri i första hand. Men någonstans försvinner pengarna och jag tror detta är bara toppen på ett enormt isberg. Vi vet litet eller intet om det som storgubbarna i girighetens fångenskap skor sig på i lönndom.

Jo, jag fick idag en räkning från Telia. Någon flitig telefonanvändare är jag inte. För 21,90 europenningar i månaden får jag ringa tio timmar, skicka 600 SMS samt surfa på telefonen för 10 GB inom EU. Resultatet blev att jag använt telefonen 59 minuter på en månad, skickat nio SMS och använt telefonens Internet för 0,848 GB. Borde jag se över mitt abonnemang?

Storbanker bakom skatteplundring – minst 70 miljarder kronor förlorade 

Männen som plundrade Europa – SvtPlay

Turning Torso i Malmö, den vridna byggnaden

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Folk borde demonstrera i Sverige mot de totalt inkompetenta politikerna som fortfarande inte fått ihop en regering tre månader efter valet. De gör allt för att undvika SD men som jag ser det gynnar de SD som de håller på. Alla borde få sparken. Omgående. Utan något som helst avgångsvederlag. SD är dock det tredje största partiet i det skenheliga landet. Går det att undvika, gömma bort? Demokrati, vad är det?

  • Per

   Visst gynnas SD av det politiska rävspelet efter valet och vid ett nyval finns risken att de går om Moderaterna. Lika stor risk är att Miljöpartiet och Liberalerna åker ut vilket inte gynnar en S-regering. Ett nyval är heller ingen garanti för att vi har en bättre situation efteråt. Förändrade styrkeposition men ingen får majoritet i riksdagen.

   Problemet är att vi befinner oss i en brytningstid där höger-vänster-axeln inte längre har så stor betydelse och där blockpolitiken är förlegad. Den låsningen är svår att erkänna och komma ur. Istället tonar ett politiskt landskap fram som består av konservativa på ena sidan och liberala på andra sidan. Och då menar jag inte nyliberalism utan ett öppet samhälle, med fria människor och en tolerant syn på omvärlden medan de konservativa är mera nationalistiska, protektionistiska och vill ha ett mera auktoritärt styre. Inte sällan med rasistiska inslag bland de ultrakonservativa dit jag räknar SD.

   Inget parti kan kräva makten rakt av om de inte ensamma har 51 % av riksdagen. Inte ens i en situation där ett parti har 49 % kan de kräva att få komma till tals om de inte har någon de kan samarbeta med. T.ex. om socialdemokraterna är största parti nu så är de inte självklart att de sitter i regeringen. Det handlar om att finna varandra i ett samarbete. Sådan är den parlamentariska demokratin. Den har sina svagheter men är ändå det bästa styrelsesättet hittills. Alternativet är skrämmande.

   Jag tror chicken racet i Sverige går ut på att köra ända fram till stupet med ett väntande nyval runt hörnet och först då bildas ett regeringsunderlag med motiveringen från olika håll: vi är så illa nödd och tvungen. Vilket skulle ursäkta kompromisser och dämpa en svekdebatt.

 • Monica

  Jag har gått över till ett seniorabonnemang för 99 SEK/månaden (Hallon från Tre) Iofs får jag hålla mig med egen telefon, men du har kanske en? Fungerar och räcker utmärkt i Sverige, men jag har haft strul de senaste resorna.
  Tror de flesta operatörerna har liknande abonnemang.

  • Per

   99 sek/månad låter ju rimligt och bra.
   Mitt abonnemang kommer att bli dyrare fr.o.m. februari så senast då får jag kolla vad som passar mig bäst. Finska Elisa kommer det dock inte att bli även om jag skulle få det gratis. Tillhör rövarpacket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »