Allehanda

Till sidan marsch, kontroll!

Att gå genom tullen kunde förr i världen innebära en viss spänning, speciellt om det fanns lite för mycket av det ena eller andra i packningen. Nu för tiden är det inte så ofta som man utsätts för granskning av tullen inom EU. Ibland kan det dock hända att tullens folk står vid ankomsten i Vasa när vi anlänt från Umeå med färjan. Inte sällan med hund som säkert längtar efter att få bita en i benet om fel sorts doft står kring resenären. Eller i alla fall tydligt markera att här bör vi titta närmare på denna figur.

Idag fanns en insändare i Vasabladet som tog upp en incident som inträffade i början på månaden när tullen gjorde en specialgranskning av resenärer med färjan från Umeå med fokus på mörkhyade män. Fotbollslaget VPS från Vasa hade varit över till Umeå för att spela en match – vilken för övrigt inte blev av på grund av snöfall på planen som inte skottades (personalen hade gått hem) – och vid ankomsten till Vasa kollades även deras mörkhyade spelare av vilka tre var finländska medborgare. Övriga i laget fick passera.

Denna selektiva kontroll uppmärksammades av Sebastian Strandvall, även han spelare i laget, tillsammans med andra i laget och inte minst de som blev kollade. De misstänkte att tullen gjort sig skyldig till diskriminerande behandling av mörkhyade. Det blev en hel del skriverier i pressen om detta och även diskrimineringsombudsmannen, som är en kvinna, Kirsi Pimiä, (pimiä betyder förresten mörk på svenska), fick ta del av ärendet.

Tullens förklaring var att de letade efter en mörkhyad man som de inte visste hur han såg ut och därför kollades alla mörkhyade mäns identitet. En högst rimlig förklaring om det inte var en efterhandskonstruktion.

En riksdagskandidat från Centerpartiet, Anne Rintamäki, som tidigare jobbat som polis, skrev dagens insändare (Myndighetsutövande versus expertutlåtande) och menade att det uppstått en ”knarrarmentalitet” i Finland så fort en myndighet riktar sin uppmärksamhet mot en minoritetsgrupp. Hon anser att det finns en ”klan” som blir oerhört indignerade när så sker. Tanken slog mig att hon som riksdagskandidat inför stundande riksdagsval möjligen kan ha haft sina krokar ute för att fiska röster med detta inlägg. Helt säkert finns de som tilltalas av denna insändare, de som anser att det är för mycket daltande med diverse minoriteter, utlänningar, vänsterliberala element, miljömuppar, feminister och sexuella minoriteter. Helt enkelt väljare som mer eller mindre kan betecknas som konservativa. – Detta i förbigående sagt, insändarsidorna börjar nu fyllas av riksdagskandidater som vill profilera sig i diverse frågor. Ibland lite försåtligt.

Tullen har, precis som polisen, rätt att göra sådana kontroller och också bestämma vilka som kontrolleras. De har inte heller någon skyldighet att berätta varför de kontrollerar en person. Inte minst av spaningstekniska skäl kan det var orsak att hålla detta hemligt. Vad man däremot kan tycka hör till god sed är att behandla folk korrekt och kanske önska en ”fortsatt god kväll” efter genomförd kontroll. Nu finns det inget som tyder på att tullen i Vasa gjorde sig skyldig till klavertramp genom ett ovänligt eller bryskt uppträdande, kontrollen gick snabbt och smidigt.

Själv har jag drabbats av tullens närgångna intresse för min enkla person vid några tillfällen. En gång i Limham när jag kom med 999-bussen från Köpenhamn på väg in till Malmö hände detta. Min väska genomsöktes noggrant och sedan fick jag följa med till ett bakre rum där jag fick klä av mig helt naken inför en tulltjänsteman som inte sade ett ord. Jag fick svänga mig runt ett varv, undersidan på fötterna granskades och sedan efter en minut eller så fick jag tecken att klä på mig och lämna lokalen. Som tur var slapp jag den mest förnedrande granskningen men händelsen var ändå otrevlig. Och inte ett ord om varför eller en hälsning när jag gick. Utanför stod bussen kvar och väntade på mig, sist denna gång.

Annars har tullen och passkontrollanter på diverse flygplatser runt om i världen en ganska bister uppsyn och något skoj tål de inte. Frågan är om det är medvetet för att framkalla nervositet hos den som inte har rent mjöl i påsen? Och gå för guds skull inte och skoja om en bomb i handbagaget i säkerhetskontrollen på flygplatser. Jag fick nyligen höra en historia om en resenär från våra trakter som ifjol vid passkontrollen på JFK i New York påtalade sura minen hos kontrollanten. Hon fick problem men räddades av sin son som ryckte in.

Hur det är med händelsen i tullen i Vasa i början av månaden vet vi inte men vi får utgå ifrån att de handlade korrekt. Samtidigt vet vi också att statens tjänstemän inte heller alltid är guds bästa barn. Även där förekommer rasism och kriminalitet. Jag tänker t.ex. på Basebolligan inom polisen i Stockholm 1980-talet och på tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors som fälldes för grova narkotika- och tjänstebrott. Han har överklagat den 10-åriga domen i tingsrätten. Ett liknande fall lär även förekomma i Norge. – Dock lär finländarna har stort förtroende för polisen och förmodligen också för tullen i vårt land.

Har du råkat ut för någon dråplig, rolig eller otrevlig händelse i tullen eller vid kontroll av pass och identitet?


Tullen granskade enbart de mörkhyade spelarna… – YLE Sporten

År 2014 när jag besökte Argentina vill jag minnas att det var en ganska sträng passkontrollant i Buenos Aires som granskade att pass och nuna stämde överens. Bäst att stå i givakt, tänkte jag.

Det hela gick dock bra och  ett par timmar senare fick jag ställa mig på hotellbalkongen och andas ut med utsikt mot Obelisco. Ja, det är ganska många år sedan jag sist varit på långväga färd utanför Europa.

 

4 kommentarer

 • annepauline

  ”Diskriminerande behandling”. Det måste vara enormt svårt för myndighetspersoner, till exempel tullen, att göra ingripanden nu för tiden. Gör de ingripanden blir de påhoppade. Gör de inte ingripanden blir de påhoppade om nånting sedan händer för att de ”borde ha vetat” eller de ”hade fått vetskap om”. Puh. – Jag blev stoppad i tullen de åren jag hade hund och åkte mellan Sverige och Finland. Ja, på finska sidan blev jag förstås inte stoppad men på den svenska. Det blev aldrig någon stor grej. Jag hade alla papper för hunden i sin ordning och tullarna stod och låtsades bläddra i pappren men de såg oftast ut som om de inte visste vad de skulle kolla på. Ibland frågade de mig vad de skulle kolla efter! Finska veterinärer skakade på huvudet och undrade hur länge Sverige skulle orka hålla på med sina fånerier om rabies i Finland. Vad jag vet håller de på än i denna dag. Tala om att sila mygg och svälja kameler, det gäller att hålla koll på hundar men med IS krigare är det inte så noga.

  • Per

   Jo, det är inte lätt att göra så att alla blir nöjda. Vid för mycket kontroll blir det kritik och har inte kontroll skett när något händer kommer också kritiken. Det gäller inte bara tullen utan nästan allt i samhället. Mycket handlar dock om hur uppdrag görs och om hur kritik framförs. Som jag skrev, ett ”ha en fortsatt bra dag” efter kontroll kan göra mycket och lätta på en nervös stämning. Samma med kritik av diverse saker. Görs kritiken i högt tonläge, med spydigheter och med personangrepp brukar sällan kritiken falla i god jord och problemet kanske bara förvärras.

   Jag blev tvungen att googla lite om rabies och Finland och enligt finländska livsmedelsverket har Finland varit rabiesfritt sedan 1991 och jag kan tänka att det före det förekom det rätt sporadiskt. ”Hösttider sprider Finland ut längs sydostgränsen betesvaccin för mårdhundar och rävar”. Det är i sydöstra Finland dessa förbyggande åtgärder sker. Visste du att den 28 september så är internationella rabiesdagen? Ännu en dag att fira! ha ha

 • annepauline

  Internationella rabiesdagen! Låter kul men visst, rabies är en hemsk sjukdom. Man hade hittat någon rabiessmittad mårdhund i Finland på 90-talet och det påstods att en tamhund var smittad men det bekräftades aldrig. Det som är riskabelt är alla dessa hundvalpar som smugglas in från olika länder och sedan säljs på Blocket.
  De är ju varken vaccinerade eller nånting annat. Å andra sidan kan djur, rävar, mårdhundar, vargar, tämligen fritt traska över gränserna längst upp i norr.
  Eller tror du de blir stoppade av tullen, hahaaa?

  • Per

   Detta med djursmuggling är ett otyg. Inte bara för risken för spridning av sjukdomar och otillåten avel utan också för djuren själva. Och dumt folk köper billigt och tror att det är ok.
   Att tullen bevakar gränsen i norr? Njaeee, knappast. Inte med tanke på hur lite resurser som finns där uppe. T.ex. södra Lappland, lika stort som hela Danmark har 1 (en) polispatrull i tjänst vardagskvällar och -nätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »