Allehanda

Ye Banished Privateers, får jag lov?

Ösigt värre var det när Ye Banished Privateers spelade på Umefolk för en månad sedan. Hopp och skutt bland publiken och på scen gick det livat till. I ett skede låg alla utslagna på golvet men snart nog var det fullt liv i dem igen, hur det nu gick till? En fin föreställning var det och en av höjdpunkterna på festivalen.

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ta bilder och även en del videos som jag idag klippte ihop till en 7 minuters sak och laddade upp på YouTube. När jag väl hade laddat upp videon tog jag kontakt med Ye Banished Privateers via Facebook och bad om lov att få ha kvar videon på FB, det är ju deras musik och uppträdande. Ganska snabbt fick jag svar att det var helt ok och de tyckte till och med att det var bra att de kunde nå ut till fler via YouTube. Lite som reklam för dem alltså.

Tidigare om åren lade jag ut videos på artister utan att fråga dem men jag har kommit till insikt att bäst är ändå be om lov och hittills har ingen sagt nej. Tvärtom har jag fått förfrågningar om det finns mera bilder och videos, även från sådana artister/band som jag inte haft kontakt med. – Däremot kan jag tänka att de riktigt stora banden som t.ex. Madonna inte gillar dessa bilder och videos från konserter. Där är det också klart visat att fotografering är förbjuden. Fast där lär jag nog inte sätta min fot.

Det har ju blivit ganska kinkigt med upphovsrätten och naturligtvis skall man respektera de som gjort musiken och stått på scen. Folk tar en massa bilder och spelar in videos på sina mobiler och en del kommer ut på nätet så på ett sätt är det nästan ändå en vild marknad. Tyvärr är en del av detta uruselt rent tekniskt med ljud som är fruktansvärt och med skakiga och dåliga videos. Inget som är direkt roligt och representativt för musikerna. Själv brukar jag välja bland mina inspelningar så att bara de bästa kommer med och jag gör även klippningar så att vissa mindre bara sekvenser tas bort. Lite vana har jag fått att göra dessa videos men jag har långt kvar till de proffsvideos som banden själva brukar låta göra. Jag betraktar mina videos som amatörens och musikälskarens upplevelse från golvet.

Ye Banished Privateers är ett band som spelar musik typ irländskt men de har också en show på scen som är helt outstanding. Liv och rörelse med sjörövartema. Detta är ett band som jag knappast tror är känt på denna sidan Kvarken och det tycker jag är synd, för det är ett Umeband bara 100 km bort. Att de skulle finnas bland artisterna som spelar på till exempel Konstens Natt i Vasa eller Vasa Festival finner jag nästan uteslutet; det är som om det finns noll kommunikation mellan Österbotten och mellersta Norrland när det gäller musik och kultur trots att det finns så mycket från båda hållen som kunde gästspela och så nära. Jag borde ordna en egen festival. Nåja, Skärifolk på Bergö har en god början och även Malakta i Malax verkar vara intressant. Kanske något att bygga vidare på när det gäller utbyte över Kvarken?


Ye Banished Privateers – hemsida

Med flaggan i topp på Umefolk 2019, Ye Banished Privateers .

 

9 kommentarer

 • Erik Forsling

  Privateers är väl det anglosaxiska ordet för kapare, och de är inte sjörövare utan legaliserade plundrare i den egna statens tjänst. De som med god vinst kunde kapa fiendens fartyg genom ett utfärdat kaparbrev. Nu tänker jag inte göra större väsen av detta, inte minst eftersom bandet i sig tycks se sig som sjörövare. Men där finns en språklig diskrepans mellan kapare och sjörövare. Pirater är väl dock snarast sjörövare och diaboliska personer i största allmänhet.

  Jag både ler och känner mig sorgsen när jag tänker på den romantiska skildringen av den verklige historiske kaparen ”Lasse i Gatan” – sedermera Lars Gathenhjelm, konungens kapare, adlad och allt. Det var en stor tjock bok, som min far fick för sina förtjänster i småskolan, med dedikation av lärare och allt. Jag läste den med stort intresse, och Lasse i Gatan har följt mig sedan dess. Tyvärr har alstret försvunnit under åren, och i dödsboet stod det inte att finna. Att jag än en gång ska få det i mina händer, med lärarens dedikation, finner jag osannolikt.

  • Per

   Fördjupar man sig i översättningen samt hur ordet används hos detta band så har du säkert rätt. För mig och många andra mindre språkligt nogräknade när det gäller denna genre så är kapare, sjörövare, pirat mer eller mindre samma sak. Men rätt skall vara rätt och i Wikipedia finns följande förklaring som stöder dina ord:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Kapare

   Lasse i Gatan, ännu ett fascinerande livsöde om jag förstått saken rätt, även denna gång konsulterande Wikipedia i all min okunskap om denna person.
   Jag kommer att tänka på likheten med din fars bok, ditt läsande, bokens försvinnande med handlingen i en roman av Torgny Lindgren som jag just nu läser: Dorés Bibel. Boken handlar om en man som inte kan läsa eller skriva men som får mycket av sin kunskap från sin morfar samt från Dorés illustrationer av Bibeln. Denna Dorés Bibel försvinner – låses in i ett kassaskåp av hans far – men den kanske ändå dyker upp i slutet av boken? Jag har ännu närmare 40 sidor kvar att läsa. Denna man som uppenbarligen lider av svår dyslexi har däremot ett otroligt minne; han minns allt han hört läsas upp för sig. En mycket märklig bok och jag får nästan en Kafka-aktig stämning när jag läser denna bok. Ödet bäddar för denna man en mer eller mindre drömlik tillvaro där hans främsta egenskaper är minnet och förnöjsamhet. Boken ingår som en del i ”Nåden har ingen lag”. – En bok helt i min smak!

 • Erik Forsling

  Dorés Bibel är en underbar läsupplevelse. Den gör nästan ont i min bröstkorg när jag tänker på någon jag känner. En gång i tiden ägde jag ett komprimerat faksimil av nämnda bok. Det är också ”lost in time, like tears in rain” som det sägs i den magnifika filmen ”Blade Runner”.

  • Per

   Här uppstår frågan om du menar Dorés Bibel, originalet med illustrationerna, eller Torgny Lindgrens roman Dorés Bibel. Jag utgår dock ifrån att det är Torgnys bok du avser även om originalet är imponerande med sina bilder. Som liten gossen hade jag tillgång till någon sådan bok med många av dessa bilder eller liknande bilder och de är ju minst sagt dramatiska och fantasiskapande hos barn skulle jag tro.

   • Erik Forsling

    Det är herr Lindgrens bok jag syftar på. Jag läste den när den kom ut i pocketupplaga. I skrivande stund blir jag osäker på om det verkligen är en kopia av Dorés bibelbilder eller hans version av Dantes Helvetet jag en gång ägde. Starka är de dock båda, men försvunna ur min ägo. Hade jag, som du skriver, varit ägare av originalet med illustrationer och avyttrat det skulle nog min plånbok vara gnuttan fläskigare. Jag har dock sett illustrationerna från dem båda på olika fronter.

 • Erik Forsling

  Visst ja. En sak till dig har jag förträngt hela denna vecka. Och det är ju söndag idag. Denna veckas ”Söndagsintervjun” med en av SR:s bästa intervjuare, Martin Wicklin, har en av dina favoriter – om jag förstått rätt – Laleh som intervjuperson. MW är alltid påläst och fötterna. Själv har jag inte hört programmet, men varsågod https://sverigesradio.se/sondagsintervjun.

  Oj minsann. Jag har suttit här och degat länge, och trots att jag är en många decennier gammal P1-lyssnare har jag ingen ordning på programtiderna. Och nu började hastigt och lustigt ”Söndagsintervjun” för en liten stund sedan.

  Det var mera jag skulle skriva också, saker som spillde över från ovanstående.

  Det var något mer jag skulle skriva rörande ovanstående. Men jag har glömt det. Istället skickar jag en skrytartiklel, rörande min äldsta son, det enda av mina barn som själv har barn. Mannen som satt hustru och barn före karriären. Heder åt honom i en konkurrensutsatt värld.

  https://www.theatreartlife.com/circus/father-performer/?fbclid=IwAR3vSOFa4vWbdWVoNOt4rM7JEC3nSNe0UhvFbsHv9BagQ7DqKQhFZz6uFHE

  • Per

   Stort tack för alla tips och länkar som du delar med dig av! Intervjun med Laleh skall jag lyssna på de närmaste dagarna, jag ser verkligen fram emot det. Och naturligtvis skall även skrytartikeln betas av, nyfiken som jag är. Tur att jag är friherre och kan i lugn och ro ta till mig allt som finns.
   Jag får sända i retur en länk till ett intressant program om Internet och hela dataindustrin. Hur stor stor miljöpåverkan Internet har. Det skulle man inte tro. https://sverigesradio.se/avsnitt/1242814

   Jag har inte heller ordning på sändningstider vad gäller radio och TV men det löser sig ändå när det mesta finns på nätet att se/höra när det passar en själv. Och denna möjlighet, Internet och alla program, filmer, spel, videos, bilder m.m. bidrar till lika stora koldioxidutsläpp som flyget!

  • Per

   Jag har nu läst artikeln om din son och hans roll som far och cirkusartist. Skrytigt var det väl inte men jag förstår din stolthet över din son. Han är en modern fader som tar det hela ett steg längre genom att engagera barnen i artistlivet. En mening lade jag speciellt märke till och som jag kommer att finnas med på ett eller annat sätt i ett kommande inlägg: “There’s always a way to make it work”. Så sant, nästan alltid!

 • Erik Forsling

  ”MW är alltid påläst och fötterna.” ”MW är alltid påläst och på fötterna.” ska det vara här ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *