Allehanda

Ny klippare

Igår fick jag hem min nya gräsklippare, en Stiga som drar fram sig själv. Ok, den drar också mera bränsle; tänkte inte på det när jag beställde manicken. Speciellt svettigt var det inte att gå bakom denna svart-gula maskin. Riktigt snygg!

Man skulle tro att mitt hem är ett danskt hjem. Det vill säga: i mitt hem behöver man inte ta av sig skorna. Själv går jag omkring med träskor året runt och ibland också med vanliga skor inomhus. Det fordrar lite mera arbete med dammsugaren men golv är ju till att gå på och måste det hela tiden se ut som en steriliserad diamant? Jag har aldrig förstått varför det är så viktigt att ta av sig skorna när man inträder i någons boning men jag följer seder och bruk.

Igår önskade jag dock att mitt hem inte varit så danskt. På ett flertal ställen hittade jag grönska, små högar med nyklippt grönt, sjok med ihop pressat saftigt gräs. Jag stövlade rakt in från gräsklippningen och satte mig vid datorn. Det ryms ansenliga mängder gräs under ett par skor med grovt mönster i sulan och det sorgliga är att det inte stannar där.

Förr i världen var det annorlunda. Då var det vanligt att folk hade skor på inomhus och rökte gjorde också gubbarna. De kunde komma på besök och satte sig innanför dörren och tände en cigarett utan minsta genans. Något askfat behövde inte somliga av dem för de slog av askan i stövelskaftet.

Gräsklipparen är jag nöjd med och det var nästan ett nöje att gå bakom den en stund i den fina kvällen. Myggen är de sparsamt med ännu eftersom det varit fint väder här en längre tid men vänta bara till första bästa regnskur då kommer nog även de. Det är alltså idealväder med temperaturer upp mot +20 (inte för varmt) på dagen och sol i massor. – Jag tror det blir lite städning idag men uteliv blir också helt säkert.

min stiga
Visst måste jag posera lite med min nya maskin? Må den tjäna mig i många år utan krångel!

8 kommentarer

 • MrsUniversum

  Du tar upp en intressant sak, detta med att ta av sig skorna när man kommer hem till sig själv eller någon bekant. Så onödigt egentligen. Var man bjuden på kalas förr i tiden hade man med sig finskor att ha inomhus då man fick komma ända in i salen, finrummet. I farstu och kök kan man lika gärna gå in med skorna på. Ja kanske även in i kammaren. Men borsta av sig kan vara lämpligt om man vet med sig att lera eller klippgräs följer med. En fotskrapa har vi här på bron, fastgjuten.

  Gräsklipparen ser skön ut. Hedrar dig att du inte kör åkgräsklippare 😉

  • PJN

   Nej, hu då, ingen åkgräsklippare för mig. Den är för dyr och det gör bara gott att gå efter klipparen. Motion.

   Jo, det gäller att borsta av sig men det glömde jag igår. Nuförtiden kan man t.o.m. installera ett galler med tillhörande golvsil och dusch för att spola av skorna om man vill. I vissa länder, jag kommer inte ihåg mera än Danmark just nu, så uppfattas det som lite märkligt och ofint att ta av sig skorna när man besöker ett hem. Det är väl det som kallas kulturskillnad.

 • lagottocattleya

  Dessa män och deras fantastiska maskiner. Jo, jag förstår. Lite. Grannen här, som har hälften så stor gräsmatta som vi (han har då 1000 kvadratmeter) kör åkgräsklippare. Jag ondgör mig över det varje gång jag ser det. Horribelt. Grattis.

  • PJN

   Hur stor min gräsmatta är till ytan vet jag inte men det tar i alla fall över en timme att klippa den med vanlig gräsklippare. Kanske t.o.m. lite längre med självdragande gräsklippare. Skönt är det iaf med en ny klippare, den gamla fungerar med skramlar och ruskar som ett tröskverk plus att den läcker olja. Det var dags för byte.

 • kicki

  Här hemma går jag nog in med skor om jag bara ska vara inne en stund. Om jag kommer från jobbet och vet att jag stannar inne en längre stund är det skönare att ta av skorna.
  Brukar tycka det känns löjligt att ta bort skorna när man är finklädd och kommer som gäst någonstans, men gör det ändå.

  • PJN

   Är det en lite högtidligare tillställning, t.ex. 50-års kalas, studentfest eller en begravning så sitter nog skorna på. Det skulle se lite märkligt ut om svart kostym eller långklänning går omkring i strumplästen (barfota 🙂 ). Men alla de tillfällen när det är lite mer informellt, varför måste man då ta av sig skorna? Ok, om man vill lufta tårna lite, men enligt etiketten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »