Allehanda

Mitt lilla fjäll

Flera dagar har kvicksilvret legat kring noll eller t.o.m. någon plusgrad. Blida.

Ikväll hade det rasat ned snö från uthusets stora tak och en kompakt driva låg framför porten där Brunte står. Inte en chans att han skulle klart den snödrivan. Det blev till att hämta snöskyffeln och skotta bort drivan. Hade jag väntat till i morgon finns det risk att den frusit till och då hade jag haft ännu mera arbete.

Samma är det på stugan där jag bor. Snö rasar ned från taket med jämna mellanrum och landar med dova dunsar. Förutom det som landar på luftvärmepumpens plåttak. Då låter det som om en bil kört rakt in i väggen. En rejäl smäll även om mängden snö inte är så stor. Tur i alla fall att jag har skaffat plåttaket till pumpen annars hade jag kanske varit utan pump idag.

Jag skulle kunna sjunga ”Vintern rasat ut bland våra fjällar” men det är nog bara snön som för tillfället rasat ned från mitt lilla fjäll, uthuset. Ett fint, rymligt uthus med fähus i ena ändan, stor hölada i mitten och lider andra ändan. Nu finns det varken kreatur eller hö i denna byggnad men ändå lyckas jag fylla den med diverse tarvting; mest ved och brädor. Det finns t.o.m. en bastu i denna byggnad men den har inte blivit använd på många årtionden och skorstenen torde kajorna ha gjort oduglig för länge sedan. Jag kan inte med bästa vilja kalla dem fjällripor, dessa marodörer! Renar finns det inte heller men idag såg jag ganska många spår efter älg inte långt från min gård. De får duga så länga som strövande kring mitt fjäll.

2016-01-28 Snövall 002-1
Drivan ser inte stor ut men tillräckligt för att stänga inne Brunte som i spiltan stå.

0 kommentarer

  • Ulla Maria

    Ja, det gäller att passa på och göra sig av med drivorna innan det blir minusgrader igen. Här i Bohuslän pendlar vintervädret ofta runt nollan och tillfälle ges att via den hårda vägen lära sig denna läxa.

    • PJ

      Naturen sköter nog om drivorna men på strategiska ställen får man hjälpa till. Ännu i morgon har vi plusgrader men sedan blir det kallare igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »