Databiten

Låt musen göra jobbet

Länge sedan det varit något tips från Databiten men vi tar en enkel men effektiv metod när man skrollar med mus. De som viftar på plattan får blunda så länge.

Har man en mus kopplad till datorn så finns det oftast också ett snurrhjul på musen. Genom att rulla på hjulet förflyttar man sig uppåt eller nedåt på  hemsidan. Jättefint men det finns en annan metod som är enklare och bekvämare ifall man behöver förflytta sig på en större hemsida. Då kan det bli ganska tröttsamt för pekfingret med allt rullande.

Istället kan man placera musen på ett område, kanske lite vid skärmens ena sida, där det inte finns någon länk/bild att klicka på (musen pil förvandlas inte till en hand). Tryck nu på hjulet så försvinner vanliga pilen och istället kommer det fram en annan pil eller ikon, beroende på program. Nu kan man föra musen försiktigt uppåt, nedåt eller till sidan (om plats finns) så rör sig hemsidan åt det håll man vill utan att rulla på musen. Ju längre bort från utgångspunkten man för musen desto fortare går det så till att börja med kan man föra musen bara en liten bit från utgångsläget för att kolla in farten.

Mycket användbart om man snabbt eller långsamt vill kolla in en större hemsida – speciellt om man letar efter något – att låta musen sköta arbetet. När man är klar och vill återgå till musens normalläge så klickar man åter på hjulet så är ordningen återställd. Ett enkelt tips men som många ändå inte använder sig av eller kommer att tänka på.

En bild hör väl till även om jag inte har någon musbild. Vi tar en isbild istället, ej att förväxla med en isbill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »