Livet på landet,  Upplevelser

Utfärd till Replot

Det skall ju vara lite småkyligt när det är första maj. Precis som det skall regna på midsommar. Nåja, vi får inte klaga, april månad har ju varit fin och tidvis riktigt varm. Men mycket lite regn har vi fått. Idag kom några droppar men inte blev det någon rotblöta.

Sister Jane förhörde sig igår kväll om jag ville hänga med på en rundtur till Replot idag första maj. Och det ville jag naturligtvis. Först blev det en färd ut till Svedjehamn och Björköby. Inmundigades laxsmörgås i Salteriets restaurang. Sedan tillbaka till Replot kyrkoby och en avstickare till Klobbskat fiskehamn. Allra sist besökte vi Petsmo by där en ny släkting skulle beskådas samt ett nytt hem inspekteras. Fast Petsmo tillhör inte ön Replot utan ligger på fastlandet men ändå inte så långt borta. Lokal turism är inte så dumt. Vi tittar lite bilder från dagens utfärd.


Björkö – Wikipedia

Salteriet – Svedjehamn

Kalles Inn – Klobbskat

Kvarken Brewery – Facebook

Replotbron – Wikipedia

Världsarvet Höga Kusten/ Kvarkens skärgård –  Finlands enda UNESCO naturarv


Först åkte vi över Finlands längsta bro, något över en kilometer lång. Replotbron.

Eller vänta, först såg vi en bekant som var ute och luftade sin Volvo Amazon. Många veteranbilar och jenkkibilar var på fötterna idag. Jag fick inte med hela bilen från sidan men ni ser ändå att det är en äkta pärla.

Första pausen blev vid Salteriets restaurang i Svedjehamn där vi åt laxsmörgåsen. Speciellt brödet var gott, tyckte Sis.

Som ni ser att trevligt ställe som också har riktig mat på menyn.

En äkta jolle fanns också till påseende. Här har tidigare varit ett fisksalteri. Jag upptäckte på Google när jag sökte att det är inte det ända stället som heter Salteriet. Många ställen i kungariket heter också så och de har då förmodligen också varit till för  saltning och hantering av fisk.

Sedan blev det en titt på Björkö kyrka som också kallas Mariakyrkan efter kejsarinnan. Samma här, när jag sökte på nätet fanns det flera Björkö kyrka och de flesta i kungariket.

Björköby. Många fina gårdar och en genuin byamiljö bevarad. Den uppmärksamme kan läsa på vägskyltarna två vägnamn: Uppbyggdted och Läsarted. Ted är alltså ett led i namnet och kan kanske komma sammanliknas med tået också är en österbottniskt väg. Vi talar på dialekt om ”tov”. Varför det heter ted i Björkö vet jag inte.

Efter Björköby blev det färd till ett annat avlägset ställe längst ut mot havet, Klobbskat fiskehamn med bl.a. Kalles Inn. Kalles Inn är en restaurang men där finns också möjlighet för konferens och övernattning i dessa speciella glashus som syns på bilden. Här kan man ligga under bar himmel och uppleva både hav och himmel. Direkt billigt är det inte per natt. Hela 500 europenningar får den hugade hosta upp med.

Här finns också Kvarken Brewery, ett relativt nytt ölbryggeri. Deras Lighthouse Watchman-öl är riktigt bra! Ett flertal andra öl finns också i deras sortiment men jag har inte hunnit smaka alla. Förresten en bekant till mig som är delägare i detta bryggeri.

Till sist en bild speciellt riktad till en flitig kommentator  på denna blogg, Annepauline. Hon gillar lador och här på Replot finns det massor med lador av olika sort. Denna har till och med ett riktigt halmtak enligt gammal modell. Inte ofta man ser sådant och värt att omnämnas. Annars hade många lador på Replot rostigt plåttak. En speciell jämn rost. Hur det kommer sig kan man spekulera i. Kanske någon hittat billig plåt någonstans och sedan skulle alla andra ha samma plåt som rostade.

Annars finns på Replot många fina tillfällen för fotografen att hitta motiv. Byarna, husen, ladorna, hamnar och skärgård, präktiga stenrösen och många underfundiga detaljer. Jag kommer senare någon sommarkväll med rätta ljuset att återvända hit och ta mera bilder när jag är ensam och kan stanna var jag vill. Helst borde man ha cykel. Jag fantiserar också om att återvända när det är riktiga stormar på gång, dimmiga dagar eller när den första snön fallit i november/december.

2 kommentarer

 • annepauline

  Här tog det hastigt slut på april värmen. Lite regn har silat ner men inte är det många droppar. Det kom till och med lite snö, temperaturen har sjunkit till 4 – 5 plusgrader. Nåja, men mera regn behövs, den där riktigt ihållande typen av regn som håller i sig flera dygn…det har vi inte haft på flera år, känns det som.

  Björkö är fint, många år sedan jag var där men i alla fall kyrkan är sig lik. Jag har för mig det fanns många och långa fina stengärdesgårdar på Björkö. Bilden på ladan tackar jag för! Den ladan har blivit omskött och omhändertagen, så är det ju också en mycket vacker lada. Det finns väl inte så många kvar som kan lägga halmtak. Pärttak på lador må gå an i nödfall men plåttak på stocklador är en riktig styggelse.

  • Per

   Samma här men det har jag skrivit om i följande inlägg. Vädret och bakslaget.

   Helt riktigt, det finns fina stensättningar, stenrösen, och vissa är verkligen fina. Man ser att de lagt mycket arbete på dem. Överlag ser man tydligt att Björkö är en gammal fiske- och skärgårdsby. Inte minst naturen och skogen visar det.

   Detta var en mycket välskött lada och de flesta är inte alls i denna klass. Plåttak är kanske inte den optimala takbeklädnaden för en lada men hellre det än att de inget tak har alls för då försvinner de ganska snabbt. Pärttak på lador har jag varit med om att lägga men det håller ett visst antal år och sedan skall det göras om på nytt. Finns det bara tak så håller stockväggarna hur länge som helst.

   På andra sidan vägen, bara några meter från vägen fanns denna lada som vänder ryggen mot landsvägen. Två olika lador på nästan samma ställe.
   https://villniles.com/wp-content/uploads/2019/05/2019-02-01-replot_0006.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »