Upplevelser

Humlefestivalen, värd att prova

Allt är packat och klart och om en stund åker jag till världens bästa festival i Näsåker! Ja ni vet vilken, annars har ni nog slarvläst min blogg, haha. Bara att äta lite gröt och sedan sticker jag.

Det kan bli lite blåsigt och gungigt på Kvarken men det klarar jag av. Torsdag och fredag utlovas hyfsat fint väder i Näsåker medan lördag är ostadig med risk för regnskurar och kyligt. Vi får hoppas att det ändrar sig och blir varmare.

Jo, ni som stannar på denna sidan pölen denna helg kan väl istället besöka Humlefestivalen i Monäs, ute vid Storsand.

Jag känner inte närmare till denna festival men den verkar ha ett intressant program och flera olika artister och band.

Så här skriver de på sin hemsida:
”Humlefestivalen är en alternativ, kreativ och drogfri konst- och musikfestival som har ordnats sedan 1980. Festivalen grundades ursprungligen för att lokala kristna rockband ville skapa speltillfällen för sig själva, men har under åren vuxit till en bred och öppen kulturfestival där alla kan känna sig hemma oberoende av bakgrund”

Det låter inte så dumt och hade jag inte varit borta hade jag i år testat denna festival. Humlefestivalen har en kristen bakgrund och historia men jag antar att alla har en plats där, även vanliga småsyndare.

Andan, upplägget och målsättningen påminner en hel del om Urkult, jag citerar åter från deras hemsida:
”Vårt mål är att skapa en plattform där vi villkorslöst kan mötas oberoende av bakgrund, hudfärg, religion, kön osv. Vi är övertygade om att dessa möten bygger broar människor emellan, ökar vår förståelse för varandra och på så sätt gör vår värld lite vackrare.”

Jag tycker att det är värt att besöka och understöda dessa mindre festivaler i Österbotten, jag tänker främst på Skärifolk på Bergö och denna Humlefestivalen i Monäs (Nykarleby). Det finns kanske flera?

Så ta och kvista över till Humlefestivalen fredag – söndag och berätta sedan i en kommentar på min blogg hur det var! Jag är nämligen mycket nyfiken.


Humlefestivalen – hemsidan

Fina långa sandstränder vid Storsand i Monäs. I mitten till vänster skymtar byggnader där Humlefestivalen kommer att gå av stapeln.

 

3 kommentarer

 • Erik Forsling

  Jag fortsätter här, eftersom jag hade lite bråttom vid min förra hälsning om en god resa för dig. Tänkte att kanske hinner du se den innan du avreser. Nu fortsätter jag med att önska dig också en god festivalupplevelse – man ska aldrig ta något för givet. Det kan vara ett stort och dyrköpt misstag. De flesta av oss har säkerligen i efterskott någon anekdot i den frågan att dra under stora skratt. När tidpunkten var aktuell var det annat ljud i skällan. Därför önskar jag dig än en gång lycka till med din resa och din länge framemotsedda festivalupplevelse. Därefter får du som bonus påbörja ett helt nytt år att åter tråna.

  Jag log lite introvert åt din första mening. ”Allt är packat och klart och om en stund åker jag till världen [Sic!] bästa festival i Näsåker!” Dubbeltydigt. Avser du just världens bästa festival, eller avser du världens bästa festival i just Näsåker? Kanske inte så svårt att vara bäst i Näsåker. Festivalerna duggar knappast tätt där.

  Var gång jag ser formuleringen packat och klart tänker jag på en sjuksköterska som jag under en tid vikarierade nattpass med på en avgiftningsavdelning. Vi var bara två, med eventuell förstärkning från övervåningen. På den tiden fanns en TV-serie, rörande resor, som hette något i stil med ”Packat och klart”. Eventuellt med tanken på vår situation på avdelningen i bakhuvudet, och kanske med Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan” i bakhuvudet, kallade hon den serien då och då för ”Packad och glad.” Jag vet inte om hon var språkligt innovativ på basplanet, eller om det annars var en allmän formulering bland de som följde serien.

  Av en händelse fann jag detta under sökorden ”packad och klar tv-serie”. https://svenska.yle.fi/artikel/2015/07/13/aventyret-kan-borja

 • Per

  Jag får tacka för din omtanke, allt har gått bra så långt. Jag är nära målet men än måste solen sjunka och stiga innan jag är framme.

  Först trodde jag att det handlade om ett litet s som saknades, därefter förstod jag att meningen kunde tolkas på fler än ett sätt. Det är naturligtvis världens bästa festival, i en värld med Näsåker som mittpunkt!

  Det har du rätt i: ”Kanske inte så svårt att vara bäst i Näsåker” och speciellt nu kommande helg. Just därför är Urkult så bra; alla kan och får vara bäst, vara sig själva och slappna av. Utan att trampa på andra.

  Jodå, Packat och klart var ett favoritprogram en gång i tiden. Packad och glad är inte så dumt, mycket bättre än packad och ilsken. På alla de sju år som jag besökt Urkult har inte jag sett en enda riktigt full och påverkad människa som betett sig illa och varit som Bulten i Bo. Därmed inte sagt att även sådant kan förekomma på Urkult men jag har då inte sett något sådant. Kanske jag haft tur eller så har jag bara varit ompackad och glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »