Allehanda

En vandring på berget

Jag har redan hunnit skriva 500 inlägg sedan denna blogg startades i maj 2010 och ändå har jag 91 % kvar av utrymmet på WordPress trots att jag har ganska många bilder lagrade på mitt konto. Oftast minst en bild per inlägg. Med denna fart kommer jag att kunna blogga många år på detta konto.

Söndagsvädret var gråmulet och med lätt regn på eftermiddagen. Jag gick i alla fall ut en sväng för att lufta tankar och lungor. Bl.a. gick jag upp på Getberget eller Jeitbjärji som vi säger på dialekt. Det är ett mindre berg en bit väster om min stuga och där uppe finns det en kullerstensås samt en mast för mobiltelefoni. Det finns också ganska stora områden med klippor och hällor täckta med vitmossa och med klen växt av tall. Ett ganska trevligt och lite annorlunda område i jämförelse med övrig skogsmark omkring.

Egentligen vet jag inte om man skall fatta namnet som Getberget eller Jätteberget. Av gammalt tror jag inte att getter har funnits på berget, däremot finns det legender om Jättar som kastat sten i trakten. Kanske namnet kommer därifrån? Vem vet.

Rullstensåsen har inte fått vila i frid som den låg en gång i tiden efter att ismassorna drog sig bort. När bron byggdes över sundet behövdes mycket fyllnadsmassor för vägbankarna och då tog brobyggarna helt enkelt en del av stenarna och stjälpte dem i sundet som grund. På samma sätt kördes en del av byns stenrösen bort. Bl.a. ett av de största stenrösen som byn hade. Jag undrar om man fått göra på detta sätt idag? Den tiden, på 1960-talet, var alla så glada att äntligen få en bro till fastlandet att man i ren iver slängde allt vad sten man hade i sjön. Eller så bestämde byggherrarna att det tar vi och därmed basta!

Så här i efterhand tycker jag att man borde bevarat det största stenröset i byn och även rullstensåsen på Getberget. Visserligen finns det mesta kvar på berget men man ser att det varit ett ingrepp.

Berget är visserligen bara 30 meter över havsytan men för 2-3000 år sedan borde detta berg ha varit en holme i havet. Stod någon då på dessa klippor och spanande ut över vatten och grynnor? Jag vet inte men stället tycker jag är fint och ibland brukar jag gå dit upp och rekognosera. Idag var det ett fasligt liv när kråkorna jagade en rovfågel som försökte fly men annars brukar det vara lugnt och fridfullt där uppe. Rävar borde också ha lyor där men idag var jag tillsynes ensam förutom cirkusen i luften.

Höstfärger på Getberget
Den vita mossan är vacker, som naturens egna spetsar.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »