Allehanda

Minnet

Igår köpte jag mera minne till kameran på Anttila, en köplada i provinshuvudstaden. Efter spaningar på nätet kom fram till att Anttila hade det mest prisvärda erbjudandet för ett 16 GB minne med snabb överföring, 10x. Visserligen måste jag hämta minnet i sagda köplada men vad gör det om man sparar flera euron och ändå kör en runda till staden. Deras ordinarie utbud var 5 euro dyrare än deras näthandel och detta minne fick jag för under 20 euro. 5 euro hit eller dit men helst hit.

Jag har vid några tillfällen upplevt att jag inte haft tillräckligt minne i kameran när jag filmat och det känns frustrerande när man är på G. Då hade det varit bra att stoppa in ett annat minne i kameran. Detta har jag nu åtgärdat.

Minnet är något konstigt. Jag kommer inte ihåg mitt eget mobilnummer men ett 20 år gammalt telefonnummer i Malmö kommer jag ihåg om jag så väcks mitt i natten. 94 18 53. Damen ifråga är död sedan många tillbaka men numret kommer jag ihåg. Fullständigt meningslöst.

Ett annat mysterium uppenbarade sig senaste vecka. Jag upptäckte att jag kunde en hel mening på spanska trots att jag inte pluggat den. Visserligen har jag läst i läroboken och lyssnat på CD-skivan ett flertal gånger men absolut inte pluggat meningen. Ändå kan jag rabbla upp denna mening på spanska om ni så väcker mig 02.45 på natten. Det är då jag föreställer mig att jag sover som djupast.

Sin embargo, solamente un 12 % de la población española hace actividad física con regularidad. Vilket betyder: Dock, endast ca. 12 % av den spanska befolkningen utövar fysisk träning regelbundet. – Någonting sådant blir det i översättning. Även detta fullständigt meningslöst. Varför kommer jag ihåg denna mening men har svårt att svara när läraren frågar mig på spanska hur jag skulle göra i ett tvåspråkigt äktenskap för att överföra mitt språk och min kultur till barnet. Frågeställningen är intressant men förmågan att svara är begränsad. Sin embargo, dock tror jag det är ytterst nyttigt för mina studier i spanska att ställas mot väggen och se mina begränsningar men också få reda på vad jag skall koncentrera mig på för att gå vidare.

Minnet är ett mysterium!

minne
Vad detta har att göra med minnet minns jag inte

4 kommentarer

  • kicki

    Telefonnummer brukade man komma ihåg förr, men nu finns ju allt i mobilen så det behövs inte. Jag kommer ännu ihåg nummer från tiden när vi hade telefoncentral i hembyn med ”centraalsko” på plats,

  • PJN

    Den tiden var det visst bara tvåsiffriga tal så de var kanske lättare att komma ihåg? Jag tror, är inte helt säker, att vårt telefonnummer var 16. Idag är det betydligt längre nummer.

  • Syster Yster d.y.

    Minne, jag har tappat mitt minne. Är jag svensk eller finne? Kommer inte ihåg….. Jo vårt telefonnummer hemma slutade på 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *