Allehanda

Agusa på Grand Öl & Mat

Tänk så det kan slumpa sig!

Villaavslutning, eller stugsistan som de säger i kungariket. Sister Jane och dotter bjöd på äppelpaj med vaniljsås. Jättegod! Jag som annars inte brukar äta så mycket sådant tog till och med två bitar.

Det kom på tal att sister fyller jämt i början på oktober och även om kalaset redan är avklarat så kunde hon tänka sig en resa någonstans. En kortis över weekenden. Jag föreslog bästa hotellet som kunde uppbringas i Kaskö med åtföljande besöka på stans elegantaste kaljabaari (ölschapp). Nehepp, det föll inte alls i god jord.

Därefter föreslogs Umeå, Skellefteå, Helsinkifors, Tammerfors och Stockholm. Nehej, inget där som genast framkallade hurrarop och ”det beställer vi”. Jag framkastade Malmö. Ja, varför inte men vad finns där att uppleva första weekenden i oktober?

Jag kastade mig över datorn när jag kom hem för att hitta ett lockande utbud. Jag snurrade runt lite på nätet och fastnade av någon anledning på 6 september, en hel månad fel. Då spelar Agusa på stället Grand Öl & Mat. Var då? Jo, på Monbijougatan 17. Va, där har jag ju arbetat en gång i tiden! Senare delen av sjuttiotalet och ett par år i början på åttiotalet. Så överraskande att nu finns restaurang, där vi på ”den gamla, goda tiden” travade runt bland textilmaskiner i damm och oljedimma. Många minnen därifrån. Kan man betrakta sig som halvgammal Malmö-veteran?

Så här står det om Grand Öl & Mat, lokaliteterna och utbudet.

På 2:a våningen in mot gården i ett gammalt industrikvarter på Möllevången i Malmö ligger Grand Öl & Mat. En stor våning som innehåller såväl tjusig restaurang med lounge och flygel som klubbrum med scen där allsköns musik och kulturevenemang äger rum.

Grand Öl&Mat har ett mat- och dryckesutbud av hög kvalitet med svenska och franska referenser. Maten är närodlad och följer säsong. Grand är ett ställe som lever och förändras med dagen. Lunch, middag och nattsudd i baren. Pianobar vid flygeln. Söndagsbrunch med jazz. Intressanta klubbar och konserter. Här passar det lika bra att slinka in på en öl och äta en bit mat från barmenyn som att avnjuta en meny i matsalen. Eller kanske uppleva en konsert. Ett levande ställe för mat, dryck, musik och kultur! – https://evenemang2.malmo.se/plats/grand-olmat

Jo, jo, ”…såväl tjusig restaurang med lounge och flygel som klubbrum med scen…”. Om vi bara vetat när vi gick där i värmen och slet för brödfödan. …”franska referenser…” hö, hö. Tänk så allt kan förändras. Idag vore det för mig en upplevelse att besöka stället.

Egentligen var det namnet på bandet som fångade min uppmärksamhet: Agusa. Det är namnet på den by dit jag från Pajala ifjol körde den apelsingula Peugeoten av 1982-års modell. 1982, året när jag slutade jobbet på Eiser i Malmö, textilfabriken på Monbijougatan 17. Tänk vad tiden går. Nu är textilfabriken borta men en Peugeot pick-up med kåpa på flaket och en rejäl laddning extraljus på taket modell Norrland består.

Agusa är en liten by på Österlen där min kusin har ett trevligt lantställe med flera hus, åker, får, kaniner och jag vet inte allt vad. I ett av hans hus bildades bandet Agusa!  Mycket fin trakt däromkring.

Det visade sig att bandet Agusa tog namn efter byn Agusa. Ja, vad annat? Saken blir inte sämre av att jag gillar deras musik.

Jag läser följande på nätet om bandet Agusa.

Agusa spelar långa progressiva kompositioner med tvärflöjt, orgel, trummor, gitarr och bas. Musiken skapas med stor karaktär och musikalitet som för tankarna till 70-talet och det mer fria skapandet med starka teman och mycket improvisation. Episka melodier, långa solon, kompromisslöst groove, med svensk folkmusik som röd tråd och influenser från hela världen.

Verkligen nostalgisk musik för mig. Vad skall jag likna deras musik vid? Enligt Wikipedia är musiken inspirerad av Kebnekajse och Änglagård. Ja, varför inte? Med ett stänk av Bo Hansson, vill jag tillägga. Jag känner suget efter att höra deras musik live och då helst på Grand Öl & Mat i Malmö kommande fredag. Oj, så nära i tid! Och veckan efter skall jag till Umeå på ett evenemang. Så det kör ihop sig.

Jag blir nog tvungen att skippa Malmö nästa fredag även om det är tråkigt, nästan tragiskt. Stället där jag jobbat, ett slags industriellt hem, musiken som jag då lyssnade på. Kanske det blir ett annat tillfälle att besöka Monbijougatan 17 och bandet, det kan jag föreslå till nästa Urkult.

Jag får fortsätta och hjälpa till och leta upplevelser till sister Janes födelsedagsresa.

Vackra, lummiga Agusa. Kuperat, fina lövskogar, åkrar, små byar runt om, krokiga vägar, vilt. Fast vildsvinen är illa omtyckta. Dessa är dock inte svin utan fåren, om någon blir fundersam. Man vet ju inte hur den biologiska kunskapen är.

Skånelängor syntes här och var. Ett härligt landskap! Utmärkt för cykelutflykter.

Javisst, ja, Peugeoten! Puh, så svettigt det var ifjol när jag i början på juni körde ned bilen. Närmare 1700 km vill jag minnas att det var.

Vackra Malmö! Allt är inte skit där även om den fördomen florerar. Oftast av folk som inte besökt staden.

Jag besökte Malmö två gånger fjol, senast i slutet av oktober. Detta är Möllevångstorget, några kvarter från Monbijougatan.


Agusa – bandet från Malmö

Agusa – musiken på Spotify

Agusa – byn på Wikipedia

Grand Öl & Mat – restaurangens  hemsida. De har till och med pensionärsrabatt (20 %) på lunchen! Det gillar Torsdagsklubben! Fast kanske lite långt att åka dit för en torsdags-lunch?

Från Pajala i norr till Tomelilla i syd – Ett av mina inlägg från ifjol när jag gjorde resan Pajala – Tomelilla (Agusa). Det finns ett par till från samma resa.

 

Så blir det smakprov på Agusas musik på YouTube:

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Man kan väl säga att sommaren är slut när det varit villaavslutning. Oj, så många som har ”ont i håret” idag!
  Kul att se en bild på Volvon igen. Nog var det en rentav hemsk värme förra sommaren när du körde ner bilen genom kungariket. – Malmö är en trevlig stad, synd att det är alla dessa problem där. Men å andra sidan är det problem överallt.

  • Per

   Ha,ha, ont i håret. Tur att jag inte är begåvad med för mycket hår. Nej då, inget direkt firande här förutom äppelpajen och av den får man inte ont i håret av. Vad jag vet.
   Volvon? Peugeoten menar du väl?
   Malmö är en av de trevligaste städerna i Sverige, låt vara att det finns sociala och gängkriminella problem. Men det finns det på många andra ställen också. Sverige har fler dödsskjutningar än Finland i förhållande till befolkningen men här begås fler mord än i Sverige. Bara för att ta ett exempel och rent allmänt är det säkrare i Malmö än i USA.

 • annepauline

  Nä, jag menade inte att du skulle ha ”ont i håret” idag men många andra. Det brukar ju vara ett väldans festande på villaavslutningarna.
  Nämen, skrev jag Volvo! Vilken fadäs! Jag skyller på att du nyligen haft bilder på ett par Volvo Duett på bloggen så det var dem jag hade i huvudet. Eller så börjar jag bli senil. Man vet aldrig när det slår till, haha!

  • Per

   Jo, det brukar bli ett och annat glas extra vilket kan föranleda polisiära ingrepp. I Vasabladet läser jag följande idag: ”Speciellt i Mellersta Österbotten hade polisen klart fler uppdrag än en normal helg. Det handlade främst om störande beteende och ljudligt festande.” Allt var nog inte skönsång skulle jag tro…ha ha
   Kanske senil, men bara på bil, får vi hoppas. Inte helt fel att ha ett par Volvo Duett i huvudet. Det önskar kanske festprissarna i morse att de haft i huvudet, istället för skallebank.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »