Allehanda

Läxhjälp behövs

Nu får ni allt hjälpa till! Roberto, vår lärare i spanska gav oss ikväll en svår hemuppgift tills nästa vecka. Vi skall presentera ett recept på en typisk finländsk maträtt med bilder, med power point-presentation eller om man är riktigt på hugget med video. På spanska!

Det sista är kanske inte det svåraste men för mig som i det närmaste är helt utan intresse för att göra mat och äter så snabbt som möjligt är det inte lätt att hitta ett recept på något typiskt finländskt i matväg som är något så när enkelt att göra. Makroner och stekt korv är väl inte typiskt finländskt utan mera nordiskt?

Vad är typisk finländsk mat? Jag tar till det hjälpmedel som finns närmast och Google förtäljer att karelska piroger, kalakukko och leverlåda är det mest finländska som finns att inmundiga. Pirogerna har jag smakat och med ägg-smör-röra på är det jättegott men inget jag äter hemma. Kalakukko vet jag inte ens om jag ätit och memma avskyr jag. Memma om något är väl finländskt men köps färdig.  Leverlåda är jag inte heller förtjust i. Kåldolmar är för svåra att göra men annars gillar jag kål i alla dess former. Även rå.

Mycket av den finländska husmanskosten är ju egentligen nordisk som t.ex. ärtsoppa, köttbullar och pannkaka så det kan jag inte ta.

Så vilken är den mest finländska maträtten som är ENKEL att göra? Inga gastronomiska cirkuskonster eller kulinariska mästerverk utan något snabbt och enkelt.

Fläskpannkaka med lingonsylt är något av det godaste jag vet. Verkar inte heller svår att göra men inte en enda kotte på denna sidan Bottenhavet verkar äta denna delikatess. Så den kan jag inte heller ta för den är ju en typisk rätt från Sverige. – Bilden annars från Ingelas café i Näsåker i somras. Jättegott!

19 kommentarer

 • Erik Forsling

  Cálmate! Varför våndas. Du ska ju inte laga maten, du ska presentera den. Förstår jag saken rätt behöver du inte ens uppskatta den, bara framhålla dess existens och inhemska ursprung, samt hur man teoretiskt framställer produkten. Spanskan verkar du behärska, säkert också tekniken för presentationen. Bild, text och tal är därmed undanröjda som aber.

  Val av rätt och recept återstår. Hela cybern är full av recept. Ta något rejält inhemskt, du behöver inte tycka att det är din älsklingsrätt. Denna uppgift som du beskriver verkar vara en språkövning kombinerad med gnuttan kulturhistoria. De rätter som jag i min okunnighet tänkte på presenterade du alla, men jag tänker också på att den finländska kulturen har inhemska bröd, inte minst för kärva tider. Ofta rågbröd tror jag. Där kan också en glimt av historiska tider kilas in. Du kanske rentav ska välja en smaskig efterrätt, din hedonist.

  Detta var mina råd och förslag. Enligt mig är det bara att köra motorvägen fram.

  Det där går säkert bra, bara du bryter ner din förfäran till de egentliga beståndsdelarna som uppgiften omfattar. Lätt som en plätt, höll jag på att skriva (och gjorde det), men vad gäller skillnaden mellan pannkakor och plättar så ligger ju du och jag i en lika gammal som bittert infekterad fejd. Minns bara att jag fick Emma på min sida.

  Eller så skriver du hit och beklagar din arma nöd: http://paulaz.se/

  • Erik Forsling

   En rätt som jag kom på just nu, och som jag redan tidigare själv tänkt prova på att göra, är karelsk stek. Tror det finns många varianter på
   recept. Det brukar vara så med gamla ärevördiga rätter som t.ex. Boeuf Bourguignon, Biff Stroganoff, Gulaschsoppa, Bouillabaise – eller Böljebäs som någon presenterade soppan om gjord på svenska fiskar.

   Jag och en kamrat i Krylbo bjöd en gång ett par andra kamrater på just Böljebäsfest i min rymliga lägenhet. Vi var ursprungligen bara fyra, men det hela tog sig och utvecklades till ett fylleslag av den pompösare modellen.

   Karelsk stek tror jag på, även om denna ”finnarnas pulled pork” – som det står i länken nedan – är från just Karelen. Jag vet inte hur mycket du helst vill att anrättningen ska ha finlandssvensk, eller österbottnisk anknytning.

   Hur som helst finns en bit längre ner på länkens sida finns fler finska specialiteter.
   https://www.svt.se/recept/karelsk-stek-karjalanpaisti

   • PJ

    Karelsk stek har jag fått tips på från flera olika håll så jag undrar om inte det borde vara Finlands nationalrätt. Men lite googlande fick jag dock reda på att rågbrödet är Finlands nationalrätt men jag skulle nog rösta på karelsk stek. Dock fordrar den ett visst tålamod eftersom den bör stå i ugnen i flera timma. Och flera olik köttsorter rekommenderas. På gränsen till att jag måste ge mig ut ur komfortzonen vad gäller matlagning och jag vill ju ha det enkelt och snabbt. Där är jag lite lat.

  • PJ

   Hmm, så du menar att jag kan låna bilder på nätet och sedan presentera rätten rakt av. Eller bara översätta recept? Jag fattade det som att vi skall både göra maten och presentera den med åtminstone några egna bilder. Rågbröd är annars inte dumt, det är ju typisk finsk mat om än i form av smörgås. Har sedan en bit lördagskorv på så är det definitivt finländskt.

   • Erik Forsling

    Jag låste direkt på formuleringen ”Vi skall presentera ett recept på en typisk finländsk maträtt med bilder …”, och tolkade den som just vad där står, men jag vet ju inte om de orden är dina eller Robertos. Och det där med video antyder helt visst något ytterligare. Då följer två andra frågor. Ska ni dokumentera tillagandet och det är nog, eller ska ni också medbringa slutprodukten, kanske till någon slags knytkalas? Då är det genast ett större projekt. Jag såg bara en dokumentation i ord och bild av anrättningen, kompletterad med spirituella utläggningar om förfarandet.

    Att jag föreslog karelsk stek var just för att den tycks mig enkel enkel och lättsam att göra. När grunden är lagd sköter anrättningen sig mer eller mindre själv där i ugnen. Då kan väl ett framgångsrikt brödbak vara omständligare. Du ser det dock tvärtom, och det är du som ska utföra uppgiften.

    Varför inte söka hjälp hos någon av dem som brukar bjuda dig på trevliga middagar. Om personen kommer hem till dig, eller du till hen så kan ju den mer matlagningserfarne av er stå för det kulinariska hantverket, medan du filmar och fotar hela eventet. Var och en av er gör det som den är bäst på, och succén är given – på den högsta ambitionsnivån nivån på den skala du antydde i inlägget.

    Men när ska det vara klart? Och kontrollera med Roberto först, så det inte slutar med att du ensam kommer farandes med resultatet av en överkurs. Mina tips.

    • PJ

     Det är ett recept på en typisk finländsk maträtt som vi skall presentera och enligt det sätt vi brukar göra den på samt ha med några bilder eller videosnutt. Alltså borde jag göra rätten hemma och dokumentera vad som sker. Åtminstone med några bilder. Så fattade jag uppgiften. Jag skrev kanske lite otydligt i inlägget. Slutprodukten äter vi förhoppningsvis upp hemma men tillkomsten skall vara dokumenterad på ett eller annat sätt och också berättas på spanska.

     Karelsk stek må vara enkel i teorin men för mig som är föga gastronomiskt begåvad är det en betydligt större uppgift. Den person du förmodligen åsyftar är sister Jane men hon är också med i kursen och skall göra en en egen presentation så jag tycker att jag inte kan anbelanga henne. Fast det hade ju varit enkelt, det håller jag med om.
     Saken skall vara klar på tisdagskväll. Jag har fått många förslag så kanske jag hittar något bland alla läckerheter som förordats. Karelsk stek är den mest frekventa bland förslagen.

 • annepauline

  Min första tanke var förstås memma. Visst, nu för tiden köps memma färdigt men man kan göra memma själv även om det är en långdragen och rätt omständlig procedur. Förstås blir ”hemkörd” memma mycket godare än den köpta. Köttsoppa med klimp då? En verklig utmaning att förklara klimptillverkningen på spanska. Karelska piroger, visst. Jag gissar att någon eller några av dina kurskamrater väljer piroger.

  • PJ

   Memma är typiskt finländskt men jag gillar ju inte memma alls och jag vill ju ärligt säga att detta är mums. Så memma får stryka på foten denna gång. Det blir verklgen spännande att se vad de andra kursdeltagarna hittat på.

 • annepauline

  Jag kunde inte hålla mig, jag gick in på länken för karelsk stek och tadaaa! hittade vispgröt! Är inte det en traditionell rätt i Finland så säg? Lättgjord och faktiskt underbart god. Och kanske lättförklarad ( alldeles för lätt? ) på spanska.

  Finsk vispgröt är en klassiker i de finska skolmatsalarna och hemmen.

  • PJ

   Ha, ha där har du rätt, vispgröt är nog en myckert traditionellt rätt i Finland. Salig mor gjorde den ibland. Bland ingredienserna ingår väl bär eller saft av något slag? Skulle säkert passa som bastant efterrätt.

 • Wesber

  Gå ut på isen och fiska upp en lake o kläm ur lakaråmmin o njut. Det är min barndoms mat det och det vattnas i munnen än idag när jag tänker på den goda romröran som pappa geggade ihop. Har inte ätit lake sen jag flyttade till Sverige. Det är en sak jag bara måste få äta innan jag dör. Undrar om mina kusiner i Särkimo fiskar lake eller har den månne dött ut.

  • PJ

   Du, jag tänkte faktiskt på det, romröra från lake. Helst egenfiskad men så är jag tyvärr ingen fiskare. Men visst vore det grejen; från egenfångad fisk till romröra på knäckebröd. Mycket gott. Jag hade en morbror i Sundsvall som gjorde jättegod romröra. Bl.a hällde han i en skvätt vodka. Jag minns än hur gott det smakade.
   Lake finns nog kvar här att fiska vintertid. Men jag tycker inte den smakar speciellt bra som kokt. Lite samma känslor som inför memma och lutfisk.

  • PJ

   Men är tacos så typiskt svenskt? Låt vara att den blivit väldigt vanlig. Jag skulle istället föreslå fläskpannkaka med lingonsylt. Lingonsylt är något mycket svenskt eller skall vi t.o.m. säga nordiskt.

  • PJ

   Läskisoosi är nytt för mig men jag kan tänka att det är vanlig fläsksås? Eller heter det fläsksås? Jo, det måste det vara även om jag blev osäker. Karelsk stek är populärt det märks. Fått många tips på det, även utanför bloggen. Men memma, nejdå, där går gränsen. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »